Λίγο πολύ όλοι μας μεγαλώσαμε σ’ ένα παραδοσιακό ελληνικό σπίτι. Κι όταν λέμε παραδοσιακό, εννοούμε ότι οι γονείς ήταν τα εκτελεστικά όργανα, οι παππούδες οι απόλυτοι δάσκαλοι για το πώς πρέπει ν’ ανατραφούν τα εγγόνια τους, γεμάτοι αγάπη κι ήπια -λέμε τώρα- κριτική φυσικά και τα παιδιά οι δεύτερες ευκαιρίες όλων των παραπάνω. Και κάπως έτσι, όλα τα ήθη κι οι αξίες τις οικογένειας περνάνε από γενιά σε γενιά, με τα στραβά και τα καλά τους. Όχι μόνο αυτά βέβαια. Γιατί μαζί περνάνε κι όλα εκείνα που έχει συνηθίσει τόσο το μάτι να βλέπει στο πατρικό, που δε νοείται να μην υπάρχουν εκεί, λες και φύτρωσαν πάνω σε καναπέδες, ντουλάπια και τραπέζια. Πόσες φορές, άλλωστε, έχεις πάει σε κάποιο σπίτι φίλου/ης κι αντίκρισες κάτι που ήταν ακριβώς ίδιο με του δικού σου, όταν ήσουν μικρό παιδί;
Μπορεί να έχουμε μεγαλώσει ξεχωριστά, όμως είναι λες και σε κάποια πράγματα τα πατρικά μας ήταν υποχρεωτικό να διαθέτουν την ίδια αισθητική. Παρακάτω, λοιπόν, υπάρχουν αυτά τα πράγματα που βρίσκεις σε κάθε πατρικό σπίτι. Μην κοροϊδευόμαστε, τα ξέρουμε, τα σεβόμαστε και φυσικά τ’ αγαπάμε μέσα στη βίντατζ και καλτ αισθητική τους!
1. Τα αμέτρητα μαγνητάκια/σουβενίρ στην πόρτα του ψυγείου
Εκείνα τα μαγνητάκια απ’ όλο τον κόσμο, που οριακά κάνουν την πόρτα του ψυγείου να κρέμεται! Σχεδόν πάντα φυσικά από ταξίδια άλλων.
2. Τα κλασικά σεμεδάκια της γιαγιάς
Όλοι μας ξέρουμε το σεμέν της γιαγιάς. Εκείνο το άσπρο πλεκτό που ταιριάζει γάντι στο έπιπλο της τηλεόρασης σχηματίζοντας ένα τρίγωνο πάνω στην οθόνη κι υπάρχει κυριολεκτικά σε κάθε δυνατό σχέδιο!
3. Φωτογραφίες απ’ όλο το οικογενειακό δέντρο
Γιαγιάδες, παππούδες, ξαδέρφια, θείοι, θείες. Όλο το οικογενειακό δέντρο ακόμα κι αν είμαστε μαλωμένοι μαζί τους, θα αράζει πάνω σε κάποιο έπιπλο μπουφέ, που μέσα θα έχει ποτήρια και πιατέλες «για τους καλεσμένους».
4. Το μπαρ
Ναι καλά καταλάβατε, το γνωστό σε όλους μπαρ στη γωνία του καθιστικού με την επίτιμη κάβα των καλεσμένων που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, με τα λικέρ πλέον να έχουν γίνει βινεγκρέτ για dressing σε σαλάτες.
5. Η κρυσταλλιέρα με τα καλά ποτήρια
Αυτή η κρυσταλλιέρα δεν περιέχει μόνο ποτήρια, έχει όλα τα κρύσταλλα του σπιτιού! Κατοικεί στο καθιστικό ή στην τραπεζαρία κι όταν ρωτάς γιατί δε χρησιμοποιούμε εκείνα το ποτήρια η απάντηση είναι μία: «Είναι για καλές περιπτώσεις με καλεσμένους, όχι για μεσημεριανό.»
6. Οι παιδικές πλαστικές κούπες με τους ήρωες από τα looney tunes
Νομίζω δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι χωρίς, τουλάχιστον, μία τέτοια κούπα! Αυτές τις πλαστικές με τις φάτσες από τους χαρακτήρες που τις βρίσκαμε στα κουτιά των δημητριακών και που πιάνουν χώρο για δύο, ενώ συνήθως μυρίζουν καμένο λάστιχο; Ε, αυτές!
7. Το παλιό player με κασέτες από το ‘80
Αυτό το player υπάρχει από τότε που ήμασταν παιδιά κι έχει να χρησιμοποιηθεί κι από τότε! Εννοείται πάει ασορτί με τη θήκη/ντουλάπα των κασετών κι εννοείται πως το κρατάμε γιατί πλέον “είναι κειμήλιο και δεν έχουν μείνει πολλά στην πιάτσα”.
8. Τα πιάτα με τους ρόμβους
Μιλάω για εκείνα τα πιάτα που υπάρχουν στο κλασικό λευκό με το πετρόλ περίγραμμα και τα μικρά ρομβάκια, που κάποτε έδινε δώρο το σούπερ κι είναι ιδανικά για απογευματικά τοστάκια ή ένα κομμένο μήλο για να «φας και κανένα φρούτο». Βρείτε μου ένα σπίτι χωρίς πιάτο με ρόμβο, σας προκαλώ!
9. Το εικονοστάσι
Στη γνωστή γωνία της κουζίνας, με το καντηλάκι μονίμως αναμμένο και φυσικά φωτογραφίες συγγενών που μας άφησαν για τα επουράνια.
10. Τάπερ
Είτε άδεια στο ντουλάπι για μελλοντική χρήση, είτε γεμάτα διασκορπισμένα σε όλα τα ντουλάπια με καφέ, ζάχαρη, αλεύρι, μπαχαρικά, καλαμάκια, σταφίδες. Σε όλα τα μεγέθη, σε όλα τα σχήματα.
11. Το ντουλάπι με τα βάζα
Όχι οποιαδήποτε βάζα. Τα βάζα από το χωριό, με τα μπλε/κόκκινα καρό καπάκια γεμισμένα με τουρσί, κομπόστες κι εννοείται σάλτσα ντομάτας από τον κήπο της γιαγιάς.
12. Το κουτί με τα μπισκότα
Τα γνωστά μπισκότα βουτύρου, καταχωνιασμένα σε κάποιο ντουλάπι ή συρτάρι, που ποτέ δεν είχαν μέσα μπισκότα αλλά ήδη ραπτικής.
13. Το μπουκάλι νερού γεμισμένο με τσίπουρο στο ψυγείο
Όπου όλοι μας έχουμε μπερδευτεί κατακαλόκαιρο, διψασμένοι από το παιχνίδι, ψάχνοντας για νερό, να κάψουμε τα σωθικά μας πίνοντάς το μονορούφι.
14. Το καλό σερβίτσιο
Ή στα ντουλάπια ή στην κρυσταλλιέρα που λέγαμε και χρησιμοποιείται εξίσου μόνο για επίτιμους καλεσμένους κι όχι ένα απλό μεσημεριανό.
15. Ένα πλεκτό καδράκι
Όλοι μας το έχουμε δει έστω ένα κάπου στο πατρικό, είτε τεράστιο, είτε σε μέγεθος τσέπης, που πολλές φορές είναι κάποια απεικόνιση από κάποιον αγρό ή λιβάδι, μια γλυκιά κοπελίτσα να αρμέγει μια αγελαδίτσα, ένα υπερτροφικό λουλούδι και πάει λέγοντας.
16. Το λεξικό του Μπαμπινιώτη
Για τις εποχές πριν το Google, γιατί “ποτέ δεν ξέρεις”.
17. Οι μάλλινες κουβέρτες
Αυτές πο υπάρχουν σε όλα τα σπίτια. Πράσινη ή κόκκινη κουβέρτα, με διάφορα σχέδια στο περίγραμμα και στο ένα τεράστιο λουλούδι ή μία τίγρης. Η πιο ζεστή κουβέρτα.
18. Η μπλε παντόφλα
Η γνωστή μπλε παντόφλα, με τις 3-4 άσπρες ρίγες στο μπροστινό μέρος, συνήθως αγορασμένη από τη λαϊκή.
19. Οι εγκυκλοπαίδειες από τους πλανόδιους πωλητές που δεν έχουν διαβαστεί ποτέ
Τόμοι ολόκληροι, καταχωνιασμένοι στη βιβλιοθήκη του σπιτιού: “Εγώ για εσάς τα πήρα, τιμή ευκαιρίας, να ξεστραβωθείτε λίγο.”
20. Τα σοκολατάκια
Τα απαίσια σοκολατάκια για να είμαστε πιο ακριβείς, που είχαν μέσα λικέρ και τα έπαιρνε επίτηδες η μάνα σου έτσι για να μην τα τρως.
Και κάπως έτσι, κάθεσαι κι αναρωτιέσαι· έκαναν συνέλευση κάθε χρόνο για το τι πράγματα θα έχουν στο σπίτι; Σίγουρα, οι περισσότεροι λίγο νοσταλγούμε τις στιγμές στο πατρικό και λίγο γελάμε με την ταύτιση που υπάρχει, στην τελική όμως το συμπέρασμα είναι ένα. Είμαστε τόσο διαφορετικοί αλλά τόσο ίδιοι ταυτόχρονα.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου