Σου έχει τύχει ποτέ στα μαθητικά ή φοιτητικά χρόνια να γουστάρεις πολύ ένα άτομο που δεν ξέρεις ούτε το όνομά του; Να τον βλέπεις κάθε μέρα στο αστικό, στο τρένο, στο καφέ της γειτονιάς σου, στο μπαρ που συχνάζετε ή ακόμα και να το είδες μια φορά στη ζωή σου, αλλά εσύ να έχεις ήδη φανταστεί τη σχέση σου μαζί του; Να είναι κομμάτι των φαντασιώσεών σου, των πλάνων σου, των κρυφών επιθυμιών σου;
Αν ναι, μάθε ότι δεν είσαι το μοναδικό άτομο που το παθαίνει και δεν είναι παραφροσύνη αυτό που σου συμβαίνει. Υπάρχει όρος και μάλιστα επίσημος- το λεγόμενο delusionship. Αν ψάξεις τον όρο στο Urban Dictionary θα δεις ότι στην πραγματικότητα είναι μια κατάσταση στην οποία ουσιαστικά ζεις μια σχέση μόνος, οριακά στο κεφάλι σου, ζώντας νοητά μια συνθήκη στην οποία εσύ και το άλλο άτομο είστε ζευγάρι και μάλιστα ιδανικό.
Σύμφωνα με την προπονήτρια γνωριμιών του Bumble, Dr Caroline West, το delusionship είναι η αγάπη που τρέφουμε για κάποιον με τον οποίο δεν έχουμε εδραιωμένη σχέση ή μπορεί να μην έχουμε βγει ούτε ένα ραντεβού μαζί του. Είναι εκείνο το «θα μπορούσε» που μέσα μας γίνεται πραγματικότητα και πηγάζει από τον φόβο απόρριψης της έκθεσης σε κάτι απτό και πραγματικό.
Στο χωριό μας, αυτή τη συνθήκη θα τη λέγαμε μονόπλευρο έρωτα. Και με τους δυο όρους νιώθεις αυτό το σκίρτημα μόλις δεις το αντικείμενο του πόθου σου, ενώ το θέλεις τόσο πολύ που όλες τις κινήσεις του τις ερμηνεύεις ως δείγμα ενδιαφέροντος- έρωτα- αγάπης. Στην πραγματικότητα, όμως, το άλλο άτομο δε σου δίνει καμία σημασία. Επίσης, και στις δυο περιπτώσεις το συναισθηματικά δεμένο άτομο εξιδανικεύει τον έρωτά του και θεωρεί ότι είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο, χωρίς να γνωρίζει πρακτικά αν μια σχέση θα λειτουργούσε. Κι όσο φαντάζεται τι θα μπορούσε να γίνει, τόσο περισσότερο κολλάει.
Μπορεί, όμως, το delusionship να πάρει τη μετάφραση της καψούρας; Η βασική διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δυο είναι ότι με το delusionship, το άτομο που έχει τα συναισθήματα παρασύρεται από την κατάσταση, προχωράει τις σκέψεις του ένα βήμα παραπέρα και δημιουργεί την ψευδαίσθηση της σχέσης. Ονειρεύεται το μυστήριο του γάμου ή τη σταθερή δέσμευση, προβληματίζεται για τις τυχόν διαφωνίες και προσπαθεί να βρει το σημείο επαφής- το ανύπαρκτο σημείο επαφής.
Αυτός ο όρος φαίνεται να είναι μια από τις λέξεις αργκό (slang) που χρησιμοποιεί η Gen Z, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στα σόσιαλ, περιγράφοντας την dating τάση, κατά την οποία ονειρεύεσαι τη σχέση σου με κάποι@ χωρίς να έχετε καν φτάσει έστω κοντά σε αυτό το στάδιο, ή ακόμα χειρότερα, χωρίς να έχετε μιλήσει ποτέ. Φυσικά, αυτή η τάση είναι δημοφιλής στο tiktok με τον όρο delulu, που αφιερώνεται στον παθόντα ερωτευμένο. Αν έχεις ταυτιστεί με τον χαρακτηρισμό αυτό -αλλά δεν έχεις ιδέα από πού προέκυψε αυτός ο όρος- ήρθε η ώρα να μάθεις ότι το delulu (ντέλουλου ή ντελούλου) βγαίνει από το delusional που σημαίνει παραληρηματικός. Στα top trends του tiktok τα άτομα αυτοχαρακτηρίζονται ως delulu για να δηλώσουν μεταξύ άλλων ότι βρίσκονται σε μια φανταστική, νοητή σχέση με το crush τους. Κοινώς, ότι το ζουν μόνοι τους.
Είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε ότι αυτός ο τύπος dating μπορεί να είναι και το safe place ενός ατόμου, αφού έτσι δεν εκτίθεται σε μια γνωριμία face to face, δε χρειάζεται να ξεκινήσει συζήτηση με κάποιον που δε γνωρίζει, δεν αγχώνεται να μη φάει απόρριψη. Κρατώντας για τον εαυτό του αυτή τη σχέση μένει προστατευμένο και δε νιώθει ευάλωτο συναισθηματικά, αφού έχει τον έλεγχο της σχέσης.
Και πώς θα καταλάβω αν είμαι σε μια delusionship;
Μόλις διαπιστώσεις αυτά τα 3 χαρακτηριστικά σημάδια σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε μια delusionship.
1. Δε γνωρίζεστε προσωπικά ή μιλάτε ελάχιστα ως καθόλου
Αυτή είναι και η βασική διαφορά. Αν δεν έχετε συστηθεί ποτέ και δεν έχετε ανταλλάξει ούτε μια χειραψία, αλλά εσύ έχεις δημιουργήσει στο μυαλό σου μια συνθήκη ερωτική, τότε συνέχισε να διαβάζεις αυτή τη λίστα.
2. Είσαι το άτομο που ξεκινάει πάντα τη συζήτηση
Αν έχεις αντιληφθεί ότι επικοινωνείτε μόνο όταν το επιδιώξεις αυστηρά εσύ, όταν οι λέξεις σου και τα μηνύματά σου είναι σε αναλογία 4/1, ή όταν μένεις 3 μέρες στο “διαβάστηκε” ενώ εσύ απαντάς στα 3 δευτερόλεπτα, ίσως δε θα έπρεπε καν να αναρωτιέσαι τι έχετε.
3. Έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θέλει να μπει σε σχέση κι απλά δεν το πιστεύεις
Μιλάτε τσατ καμιά φορά, μπορεί να παίξει και κανένα σ3ξτινγκ, αλλά όταν φτάνει η συζήτηση στη σχέση, σου ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι σε φάση, δεν μπορεί, δε θέλει ρε παιδί μου να δεσμευτεί. Αν εσύ εξακολουθείς να νομίζεις ότι σε θέλει και προσπαθείς γι’ αυτή τη «σχέση» γιατί νομίζεις ότι σου κάνει πείσματα, τότε σίγουρα ανήκεις σε μια delusionship.
Μη σε αγχώνει η κατάσταση. Το να έχεις δημιουργήσει στο μυαλό σου μια ολόκληρη σχέση με τ@ν barista της γειτονιάς σου, έχει και τα θετικά του. Έχεις αναλύσει κάθε πτυχή της σχέσης σας κι έχεις αποφασίσει αν ταιριάζετε ή όχι. Ε, και τώρα που κατάλαβες πώς λέγεται αυτό που έχεις, πήγαινε αύριο και μίλα τ@.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου