Μπορεί οι παρακάτω ερωτήσεις να σου φαίνονται αθώες, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να αποβούν μοιραίες για την κατάληξη της σχέσης σου. Διάβασέ τις προσεκτικά και βάλ’ τις στην blacklist σου. Αν πάλι ταυτιστείς, τότε σε περιμένει σκληρή δουλειά με τον εαυτό σου αλλά και με τη σχέση σου.

 

Με πόσ@ς έχεις πάει;

Καλά, must ερώτηση που είναι καθαρά ενημερωτικού ενδιαφέροντος και καταλήγει να είναι αιτία χωρισμού. Ξεκινάς μια σχέση θεωρώντας ότι είσαι πολύ κουλ. Όλοι έχουμε ένα παρελθόν βρε αδερφέ, τι πειράζει να μάθω με πόσ@ς έχει πάει. Εγώ είμαι open minded, σκέφτεσαι. Αμ δε! Έχει πάει με λίγα άτομα; Αγωνιάς μήπως δεν έχει εμπειρία στο σ3ξουαλικό κομμάτι και μήπως παραπέφτει επάνω σου ευθύνη. Έχει πάει με πολλά άτομα; Σε πιάνει ένας κόμπος στο στομάχι και σκέφτεσαι αν ανταπεξέρχεσαι στα στάνταρτ που έχει.

Δεν πειράζει παιδιά, ας μη μάθετε πόσες είναι οι εμπειρίες που έχει, το θέμα είναι να είναι καλές αυτές που έχει μαζί σας.

 

Θέλεις να μιλήσουμε για το παρελθόν μας;

Σου θυμίζει λίγο την προηγούμενη ερώτηση κι έχεις δίκιο. Η διαφορά είναι ότι σε αυτή την ερώτηση η απάντηση μπορεί να επεκταθεί. Το ύφος των απαντήσεων ίσως προδώσουν συναισθήματα που δε θες να μοιραστείς. Ε, κι αναπόφευκτα, αρχίζουν οι επεξηγηματικές ερωτήσεις κι άντε να κόψεις τη φόρα τώρα. Άσε που μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί θα γίνεται μια εσωτερική σύγκριση ανάμεσα σε αυτό που ζείτε εσείς και σε αυτό που ζούσατε στο παρελθόν σας.

Γι’ αυτό αν δεν είσαι σε ετοιμότητα να εκτεθείς, «προσωπικά ζητήματα, συζήτηση κομμένη».

 

Δε μου λες ψέματα, σωστά;

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να εμπιστευθείς ένα άτομο, ειδικά αν το παρελθόν σου είχε αρκετά προβληματάκια. Όμως, μη συγκρίνεις τις 2 σχέσεις μεταξύ τους, ούτε και τους ανθρώπους. Δώσε χρόνο στον άνθρωπό σου να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου. Με το να ρωτάς επανειλημμένα αν σου λέει ψέματα, όχι μόνο δε θα μάθεις τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά θα σταματήσει και να σε καθησυχάζει. Θα νιώσει ότι η εμπιστοσύνη που λες ότι έχεις, μένει στα λόγια, κι αυτομάτως θα αρχίσει όντως να σου κρύβει πράγματα, σημαντικά ή ασήμαντα, γεγονός που δε νομίζω να σας ωφελήσει.

 

Με ποιους είσαι;

Αυτή η ερώτηση περικλείει πολλές άλλες μέσα της. Είσαι έξω με φίλους κι ανταλλάσσετε μηνύματα με το ταίρι. Αρχίζουν οι ερωτήσεις τύπου «πού είσαι, με ποιους πήγες, τι λέτε, ποιοι άλλοι είναι εκεί;». Φφυσικά και μπορεί να είναι από καθαρό ενδιαφέρον ή για να γίνεται συζήτηση. Αν όμως αυτές οι ερωτήσεις συνδυάζονται με την προηγούμενη ερώτηση, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα εμπιστοσύνης ανάμεσά σας. Σαφώς, ο σύντροφός σου μπορεί να μην έχει δώσει ποτέ δικαίωμα για να αμφιβάλλεις κι αυτό το συναίσθημα να προέρχεται από δικές σου ανασφάλειες. Αλλά ακόμα κι αν έχει δώσει, δε γίνεται να είσαι ο ελεγκτής της σχέσης σου. Έτσι, διακινδυνεύσεις να χάσεις τον άνθρωπό σου επειδή δεν έχεις διαχειριστεί κάποιο εσωτερικό σου τραύμα.

 

Τι σχέδια έχεις για εμάς;

Συμβαίνει αρκετές φορές στις σχέσεις ο ένας από τους δυο να σκέφτεται περισσότερο το μέλλον. Και τότε, ίσως δημιουργηθεί θεματάκι. Θέλεις να μάθεις πού βαδίζει αυτή η σχέση, αν σε βλέπει σοβαρά, αν κάνει σχέδια για εσάς. Αν όμως το ταίρι σου είναι ελεύθερη ψυχή, αυτές οι ερωτήσεις θα το καταπιέσουν κι εσύ δε θα λάβεις την απάντηση που θέλεις, οπότε θα υπάρξει μια σύγχυση ανάμεσά σας. Αν το ταίρι σου βγάζει σπυριά στη σκέψη της μόνιμης δέσμευσης, δε χρειάζεται να το βομβαρδίζεις με τέτοιες ερωτήσεις. Μια ειλικρινή συζήτηση περί αυτού, για να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις θα σας λύσει τα χέρια, αλλά θα έρθει μόνο όταν είστε κι οι δύο έτοιμοι.

 

Δεν έχεις όρεξη πάλι;

Παρατηρείς ότι το ταίρι σου τελευταία δεν είναι όπως το έχεις συνηθίσει, είναι στην τσίτα, είναι μελαγχολικό. Αν όντως τραβάει ζόρια, δείξε κατανόηση κι υπενθύμισέ του ότι είσαι εκεί. Δεν είναι ωφέλιμο να δημιουργείς ενοχές επειδή περνάει μια δύσκολη κατάσταση. Με το να ρωτάς συνέχεια «τι έχεις;» και «γιατί δεν έχεις όρεξη πάλι;» δείχνεις αρχικά ότι δεν αναγνωρίζεις αυτό που του συμβαίνει, αλλά ούτε αποδέχεσαι τα συναισθήματα και τις ανάγκες του.

 

Σκέφτεσαι κάποιο άλλο άτομο ερωτικά;

Εδώ θα έπρεπε να βγει η ένδειξη “error”. Κ αυτό γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην κάνει ερωτικές σκέψεις για παραπάνω ανθρώπους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλει κάτι παραπάνω μαζί τους. Θες ειλικρίνεια; Τέτοια σιγουριά ότι έχεις την ωριμότητα να ακούσεις την αλήθεια; Διότι αν φοβάσαι μήπως δεν μπορείς να κοιμηθείς μετά από τις σκέψεις, τότε μη ρωτήσεις, όσο και να καίγεσαι.

 

Ποιο είναι το άτομο που ακολούθησες; Το ξέρεις;

Φτάσαμε στο επίμαχο σημείο των social. Ας ξεκινήσουμε από το ότι το τηλέφωνο και τα μέσα επικοινωνίας είναι προσωπικά δεδομένα. Όμως, τι γίνεται αν πέσει στην αντίληψή σου κάποιο like /comment/ follow; Πέφτεις στην παγίδα, κάνεις σενάρια και τώρα πρέπει να ρωτήσεις ποιος είναι αυτός ο νέος ακόλουθος. Μπορεί να έχεις δίκιο και να παίζει φλερτ. Μπορεί κι όχι όμως. Αυτές οι ερωτήσεις που θα κάνεις στο ταίρι σου, αν γίνονται με συγκεκριμένο επικριτικό ύφος, θα καταλήξουν σε μη υγιή μονοπάτια. Αρχικά για τον εαυτό σου και έπειτα και για τη σχέση σου. Εσύ θα γίνεις εμμονικός με τα social και θα ψάχνεις τα πάντα και η σχέση σας δε θα στηρίζεται πια στην εμπιστοσύνη, την καθαρότητα και κυρίως στην ελευθερία.

Πολλές τέτοιες ερωτήσεις γίνονται συχνά από τους συντρόφους και φυσικά όχι με σκοπό να δημιουργήσουν θέματα στη σχέση τους. Μοιραία, όμως, προβληματίζεται και ο μεν και ο δε. Ο μεν με τις απαντήσεις που θα λάβει κι ο δε για τον λόγο που ερωτάται ή για την αντίδραση που θα λάβει. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι αν αύριο ρωτήσεις το ταίρι σου κάτι από τα παραπάνω, θα σε χωρίσει κιόλας. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δημιουργούνται παραθυράκια στη σχέση σας και στην επικοινωνία σας, τα οποία, αν δε δουλευτούν σωστά, ναι, μπορεί να καταλήξουν και σε χωρισμό.

Φιλική συμβουλή: Πριν ρωτήσεις, ανακάλυψε πρώτα τον λόγο για τον οποίο θέλεις να το κάνει. Αν ξέρεις την πρόθεση, ξέρεις και την ουσία.

Συντάκτης: Αναστασία Ανδρουλάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου