Η ευφυΐα αποτελεί ένα απ’ τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα, βιολογικής φύσεως. Έρχεται σε προνομιακό πακέτο με τη γέννησή μας κι όπως και με τον τρόπο σκέψης, μπορούμε να την εξελίξουμε, να την προσαρμόσουμε και να επενδύσουμε σε αυτήν. Στον αντίποδα, την ευτυχία την ανακαλύπτουμε, την πλάθουμε και την δημιουργούμε. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό υπεύθυνοι για το πόσο ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι θα ζούμε, είμαστε εμείς οι ίδιοι, αφού εξαρτάται απ’ την οπτική που κοιτάζουμε και παρατηρούμε τα πράγματα. Και λέω σε ένα μεγάλο ποσοστό, γιατί υπάρχουν και παράμετροι που πολλές φορές εμποδίζουν, για λίγο, την τέμνουσα πορεία της καθημερινότητάς μας με εκείνη της ευτυχίας.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί και να υπογραμμιστεί η διαχωριστική, αόρατη, γραμμή ανάμεσα στην ευτυχία και στην ευφυΐα. Ναι μεν σε αρκετές περιπτώσεις αυτά τα δυο ταυτίζονται και πορεύονται μαζί χεράκι-χεράκι στο ακρογιάλι, όμως, σε κάποιες άλλες, η χρήση έξυπνων απαντήσεων κι ατακαδόρικων φράσεων αποτελεί άμυνα για τη μάχη που επικρατεί ανάμεσα στην ψυχή και το νου.
Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν ως όπλο του νου το χιούμορ κι αρέσκονται να κάνουν τον περίγυρό τους να γελάει. Είναι της άποψης πως όσα τους συμβαίνουν δεν είναι απαραίτητο να τα μεταφορτώσουν στους ανθρώπους που συναναστρέφονται κι αγαπούν. Χρειάζονται ένα διάλειμμα απ’ τη μιζέρια και τα προβλήματα της ημέρας και συνήθως είναι εκείνοι που αποτελούν την ψυχή της παρέας.
Για κάποιους, το χιούμορ αποτελεί κάλυψη των ανασφαλειών τους κι έναν τρόπο αύξησης της αυτοπεποίθησής τους. Ενώ για κάποιους άλλους, κίνητρο για παρατήρηση κι αυτοσαρκασμό. Σε όλες τις περιπτώσεις, το χιούμορ είναι στοιχείο ερωτεύσιμο κι ελκυστικό. Μας τραβάει ο τρόπος που μας κάνει ο άλλος να γελάμε και κυρίως η πρόθεσή του να μας φτιάξει τη διάθεση. Άλλωστε, τα μεγαλύτερα σκαλώματα τα έχουμε φάει με χαμόγελα. Επιδιώκουμε να μας λατρέψει ο άλλος μέσα από τρόπους που κι ο ίδιος χρησιμοποιεί και λατρεύει να κάνει ευτυχισμένο τον ίδιο.
Αρκετά τα είδη του χιούμορ, μα ακόμα περισσότεροι οι λόγοι να χαμογελάσουμε! Άλλωστε, έρευνες έχουν δείξει πως εκτός από μείωση του άγχους και του στρες, αυξάνει την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία! Εκτός από αυτό, μας κάνει πιο αγαπητούς στους ανθρώπους και περιζήτητους. Γιατί, έλα τώρα, ποιος θέλει ένα μουρτζούφλη δίπλα του;
Φαινομενικά το τρίπτυχο «ευτυχία, χιούμορ, ευφυΐα» μοιάζει σαν θησαυρός και μάλιστα στα χέρια λίγων και βασισμένοι σε έρευνες θα λέγαμε πως κάτι τέτοιο ισχύει. Μπορεί, τις περισσότερες φορές, να συναντήσουμε συνδυασμούς των δυο εξ αυτών, για παράδειγμα «ευτυχία-χιούμορ» ή «χιούμορ-ευφυΐα». Σπάνια θα συναντήσουμε ευφυΐα με ευτυχία, καθώς ο άνθρωπος με ανεπτυγμένο τον δείκτη νοημοσύνης έχει την τάση να υπεραναλύει τα γεγονότα, να μη συμβιβάζεται και να μην αποδέχεται, έτσι, εύκολα τα πράγματα. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο και προφανώς δε θα αναλυθεί εδώ.
Εν κατακλείδι, θα λέγαμε πως οι άνθρωποι με χιούμορ δεν είναι απαραίτητα ευτυχισμένοι άνθρωποι. Δεν είναι κάποιου είδους έπαθλο το χιούμορ για να το κερδίσουμε έχοντας φέρει εις πέρας όλες μας τις δυσκολίες με επιτυχία κι έχοντας λύσει όλα μας τα προβλήματα. Ούτε αυτοί που έχουν χιούμορ τρέχουν ανέμελοι στα λιβάδια. Ίσα-ίσα έχουν αποδεχτεί την πραγματικότητα κι αντιμετωπίζουν τη ζωή και τα ζόρια της με χιούμορ. Γιατί όπως είπε κάποτε ο Λάζαρος στη σειρά «Είσαι το ταίρι μου», «η ζωή είναι μια τεράστια πλάκα!».
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη