Μαρίνα Σάττι: ένα τεράστιο μουσικό ταλέντο που αυτή τη χρονιά «.. κόντρα σε όλους τους ανέμους και στον άστατο ουρανό…» όπως λέει στους στίχους του τραγουδιού της «Μάντισσα», «σας πήγε…τάπα» θα συμπληρώναμε με τον στίχο από το τραγούδι της “Mixtape”, με ιδιαίτερη αφιέρωση σε όλους τους επικριτές της. Ενώ η ίδια έχει πολυετή πορεία στον χώρο της μουσικής, φέτος με την ελληνική εκπροσώπηση της στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, έστρεψε όλα τα φώτα πάνω της. Θα συμφωνούσαμε ότι αυτή η χρονιά της ανήκει δικαιωματικά με τα όνειρα της να γίνονται πραγματικότητα και επιτέλους να αναγνωρίζεται ως εξαιρετικό μουσικό ταλέντο παγκοσμίως. Η Σάττι έγινε η πρώτη Ελληνίδα καλλιτέχνης που κατόρθωσε το EP της P.O.P., να μπει στα 10 δημοφιλέστερα άλμπουμ παγκοσμίως. Επιπλέον, είναι η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στην πρώτη θέση του chart Daily Top Artists Greece στο Spotify, αλλά και που εντοπίστηκε ταυτόχρονα τόσο στο νούμερο 1, 2 και 3 του ημερήσιου Spotify, όσο και των τάσεων του YouTube στην Ελλάδα.
Πάμε όμως να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν γιατί όσοι ασχολούνται με τη μουσική γνωρίζουν ότι το μουσικό φαινόμενο Μαρίνα Σάττι δεν εμφανίστηκε ξαφνικά το 2024.
Η Μαρίνα Σάττι γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πατέρας της ήταν Σουδανός και η μητέρα της Ελληνίδα.
Οι πολυπολιτισμικές της επιρροές επηρέασαν τη μουσική της εξέλιξη και τον χαρακτήρα της καλλιτεχνικής της πορείας. Πτυχιούχος κλασικού πιάνου, ανώτερων θεωρητικών στη μουσική, διπλωματούχος κλασικού τραγουδιού και υποκριτικής, η Μαρίνα Σάττι ανέπτυξε έναν προσωπικό ήχο που συνδυάζει ελληνικές, βαλκανικές και αραβικές παραδόσεις.
Το 2007, κέρδισε υποτροφία για το Μουσικό κολλέγιο Berklee, ως εξαιρετικό μουσικό ταλέντο, από όπου και αποφοίτησε το 2012 σπουδάζοντας jazz μουσική, ενορχήστρωση και παραγωγή. Το 2017, το τραγούδι της «Μάντισσα», εμπνευσμένο από παραδοσιακούς ηπειρώτικους και κρητικούς ρυθμούς, έγινε viral ξεπερνώντας μέχρι σήμερα τις 58 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.
Από το Μέγαρο Μουσικής και τη Λυρική Σκηνή, σε πανηγύρια στα υψίπεδα της Κρήτης, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και pop και ethnic και mainstream, όπως μπορεί με την ίδια άνεση να είναι λυρική, urban και παραδοσιακή. Το 2017 ίδρυσε επίσης τις CHÓRES, ένα αμιγώς γυναικείο χορωδιακό σύνολο, αποτελούμενο από περισσότερες από 150 γυναίκες 15-60 χρόνων, του οποίου διατηρεί την καλλιτεχνική διεύθυνση. Τον Μάιο του 2022, κυκλοφόρησε το πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό της άλμπουμ YENNA, ενώ το 2023 πειραματίστηκε παραδίδοντας το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της FLABOURO αλλά και το TUCUTUM, ένα τραγούδι-σχόλιο πάνω στη βαλκανική trap, που αναδείχτηκε στο viral του καλοκαιριού.
Η Σάττι εκπροσώπησε την Ελλάδα στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον στο Μάλμε της Σουηδίας, στις 11 Μαΐου 2024, με το τραγούδι “Ζάρι” καταλαμβάνοντας την 11η θέση. Το «Ζάρι», αποτελεί το πρώτο τραγούδι στην ιστορία με ελληνικό στίχο που κατέκτησε μία θέση στη λίστα με τα 50 δημοφιλέστερα τραγούδια στο Spotify παγκοσμίως αν και αδικήθηκε στη βαθμολογία του διαγωνισμού με την τελική κατάταξη του. Η Σάττι το φετινό καλοκαίρι πραγματοποίησε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό με το νεανικό κοινό να την αποθεώνει για το μουσικό της ταλέντο, το ήθος της και την ευγένεια της. Η Μαρίνα έχοντας μεγάλη αγάπη για τα παιδιά δεν έχει αρνηθεί σε κανένα παιδί να βγάλει φωτογραφία και γενικά να αλληλεπιδράσει μαζί τους μετά από τις συναυλίες της. Μάλιστα, δε δίστασε να φέρει στη σκηνή να χορέψουν μαζί της νέοι με υποσχόμενα χορευτικά ταλέντα, αλλά και να ζητήσει να μπούνε στη συναυλία παιδιά που δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν εισιτήριο.
Αναντίρρητα όμως θα συμφωνούσαμε ότι η πιο συγκινητική φετινή στιγμή της ήταν όταν μάθαμε ότι η Μαρίνα Σάττι και η Madhouse Records δωρίζουν τα έσοδά τους από το video clip με τίτλο «Αχ, θάλασσα» για τα παιδιά που έχουν ανάγκη στα πλαίσια συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Οι δημιουργοί του τραγουδιού και του video clip θέλησαν να αποδώσουν φόρο τιμής στα τουλάχιστον 29.984 καταγεγραμμένα θύματα που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο μόνο την τελευταία δεκαετία – ανάμεσά τους 1.274 παιδιά. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν το ήθος της και τις αξίες της 37χρονης καλλιτέχνιδας.
Κι όλοι εμείς που παρακολουθούμε την πορεία της στον χώρο της μουσικής, θα της λέγαμε «Μαρίνα, τελικά το κάρμα είναι αληθινό!» και το μέλλον είναι υποσχόμενο με πολλές θετικές εκπλήξεις. Ανυπομονούμε για τα επόμενα που θα φέρει η μουσική της ιδιοφυΐα και το ακομπλεξάριστο ταμπεραμέντο της.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη