Το γέλιο είναι μια ιδιότητα με την οποία γεννιέσαι. Από όποιο μέρος του πλανήτη κι αν βρίσκεσαι, ό,τι γλώσσα κι αν μιλάς, όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει το γέλιο σου – και εσύ το ίδιο. Όλοι ξεκινούν να βγάζουν αυτούς τους “παράξενους” ήχους (το γέλιο, δηλαδή) από περίπου τριών μηνών. Το γέλιο έρχεται πριν την ομιλία, λίγο μετά το κλάμα, και είναι ένας από τους τρόπους επικοινωνίας του βρέφους με τη μητέρα του και τον υπόλοιπο κόσμο, πριν αναπτύξει την ικανότητα ομιλίας. Ο μέσος άνθρωπος γελάει περίπου 17 φορές την ημέρα και, γενικά, το γέλιο είναι κάτι που αρέσει τόσο πολύ στους ανθρώπους, που προσπαθούν συνεχώς να το φέρνουν στην καθημερινότητά τους μέσω αστείων ταινιών, βιβλίων, stand-up comedy, κ.λπ.

Πώς δημιουργείται, λοιπόν, το γέλιο; Τι συμβαίνει στο σώμα μας και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα;

Αρχικά, για να λειτουργήσει αυτή η διαδικασία, χρειάζονται διάφοροι μηχανισμοί του εγκεφάλου και του σώματος. Όταν δούμε ή ακούσουμε κάτι που θεωρούμε αστείο, δημιουργούνται ερεθίσματα που ενεργοποιούν το κέντρο του εγκεφάλου, πιο συγκεκριμένα τις περιοχές της αμυγδαλής και του μεταιχμιακού φλοιού – περιοχές που σχετίζονται με την ευτυχία. Όταν ενεργοποιούνται, ο εγκέφαλος «διαβάζει» τη στιγμή ως ευχάριστη και προκαλεί το γέλιο στο σώμα μας. Η διαδικασία αυτή δεν περιορίζεται στον ήχο, αλλά προκαλεί και διάφορες σωματικές αντιδράσεις, όπως σύσπαση των μυών (κυρίως του προσώπου και της κοιλιάς), γρήγορη αναπνοή και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και δάκρυα. Το γέλιο μας χαρίζει και τις μόνο ρυτίδες που αποδεχόμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη: τις «ρυτίδες έκφρασης», που μαρτυρούν αν γελάς πολύ ή όχι.

Το γέλιο θεωρείται επίσης μια κοινωνική συμπεριφορά. Έρευνες δείχνουν πως αν είσαι μόνος σου και δεις κάτι που σε κάνει να γελάσεις, η σωματική αντίδραση είναι πολύ λιγότερη και πιο σύντομη απ’ ότι αν ήσουν με άλλους ανθρώπους. Το γέλιο ενισχύει τη σύνδεση με τους άλλους και, όταν κάνεις κάτι αστείο μαζί με κάποιον, αυτό το γεγονός μπορεί να σας φέρει πιο κοντά. Το γέλιο, λοιπόν, έχει κομβικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θέλεις να «σπάσεις τον πάγο», πες ή κάνε κάτι αστείο, και είναι πολύ πιθανό να κερδίσεις την προσοχή του άλλου.

Εκτός από τα κοινωνικά του οφέλη, το γέλιο μειώνει το άγχος. Όταν γελάμε, παράγονται οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας, που μειώνουν το άγχος και αυξάνουν τη θετική διάθεση. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου άτομα που ήταν άρρωστα κατάφεραν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους και να γιατρευτούν από διάφορες ασθένειες μέσω ξέγνοιαστων στιγμών γέλιου. Είναι επίσης μια καλή άσκηση, αφού η σύσπαση των μυών της κοιλιάς και του θώρακα μπορεί να κάψει πολλές θερμίδες. Αν το κάνεις συστηματικά, σίγουρα θα δεις διαφορά.

Το γέλιο, λοιπόν, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή αντίδραση του σώματος. Είναι μια λειτουργία του οργανισμού που φέρνει θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Μας φέρνει κοντά με ανθρώπους που μπορεί να μην μιλούν την ίδια γλώσσα μαζί μας, μας βοηθάει να καταλάβουμε την κατάσταση του άλλου, ανεξαρτήτως ηλικίας, και δημιουργεί ένα κλίμα ευφορίας. Ένα κλίμα το οποίο είναι ευνοϊκό για τη δημιουργία ή διατήρηση των θετικών vibes που όλοι χρειαζόμαστε στη ζωή μας.

Ας θυμόμαστε, λοιπόν, να γελάμε περισσότερο, γιατί το γέλιο είναι μεταδοτικό. Ας απολαμβάνουμε τις μικρές στιγμές, αφήνοντας το γέλιο να γεμίσει τον κόσμο γύρω μας με φως και όμορφες ενέργειες.

Συντάκτης: Βαλέρια Ιόργκου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη