Μπορεί στις μέρες μας να μην υπάρχουν β@σανιστήρια όπως υπήρχαν την περίοδο του μεσαίωνα αλλά υπάρχει κάτι άλλο, αρκετά παρόμοιο και ψυχοφθόρο. Όχι, δεν είναι η ανακάλυψη της λειτουργίας του “seen” ‘όπως πολλοί σκεφτήκατε, είναι μια άλλη λέξη που προκαλεί τον κόμπο στο στομάχι, η λέξη “delivered”. Όταν ο άλλος σε αφήσει στο “seen” είναι προφανές ότι δε θα πει κάτι άλλο και ίσως να είναι και η ώρα που θα εμπεδώσει η αξιοπρέπεια σου ότι είναι καιρός να πας παρακάτω. Το “delivered” όμως πονάει περισσότερο γιατί το άλλο άτομο δεν μπαίνει καν στον κόπο να ανοίξει το μήνυμα σου και να δει τι ήθελες να του πεις, άσε που σε αφήνει με την αγωνία πως ίσως και να το ανοίξει κάποτε και θα σου απαντήσει. Και εκείνο το κάποτε ίσως και να μην έρθει ποτέ.
Δεν είναι όμως ‘όλα τα “delivered” που πονάνε το ίδιο. Μπορεί αν δεις όλες τις συνομιλίες που έχεις στα κοινωνικά σου δίκτυα, να έχει μείνει αδιάβαστο το τελευταίο μήνυμα που έστειλες σε πάρα πολλά άτομα. Εσένα αυτό που σε πειράζει είναι να μην έχει διαβαστεί από αυτό το άτομο που η καρδούλα σου χτυπάει δυνατά για αυτό. Πόσες φορές σου έτυχε να βλέπεις με μανία τη συζήτηση σας και με τη δύναμη της σκέψης προσπαθείς να την αλλάξεις και να κάνεις σου απαντήσει; Πόσες φορές έκανες μια λίστα με γελοία πράγματα που μπορεί να έχουν συμβεί και δεν κατάφερε να ανοίξει το μήνυμα -αλλά σίγουρα μόλις βρει χρόνο θα το κάνει.
«Ίσως έχει γυρίσει κομμάτια καλέ, κουράζεται πολύ στη δουλειά τελευταία, ας μη γίνομαι και εγώ βάρος. Πρέπει να χάλασε το τηλέφωνο του και δεν μπαίνει το messenger», λες στη φίλη σου που πήγατε για καφέ και της αναλύεις ακριβώς τι ειπώθηκε πριν από το να σε αφήσει στα κρύα του λουτρού και να τον δείχνει μέσα αλλά εσύ να είσαι σίγουρη πως έχει χακάρει το προφίλ ο Mark Zuckerberg. «Αυτό που είπα έχει αφήσει την άλλη πλευρά άφωνη και θα έρθει να το συζητήσουμε από κοντά». Αν οι πιο πάνω φράσεις ειπώθηκαν ή πέρασαν από το μυαλό σου θα σου πω τι να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου.
Δε θα κάνεις τίποτα περισσότερο από το να προστατέψεις τον εαυτό σου και να σταματήσεις να ασχολείσαι με το άτομο που σε άφησε στο «παραδόθηκε». Ένα άτομο που σε φέρνει σε αυτή την κατάσταση είναι μάλλον ένα άτομο που δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για σένα και σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και άγχος. Προσπάθησε να το δεις με αντίστροφους ρόλους. Έχεις ξανά αφήσει κάποιον στο «παραδόθηκε» αν ναι, ποιος ήταν και τι σήμαινε για σένα; Μάλλον δεν ήταν και κάποιος πολύ σημαντικός για να τον ξέχασες. Βλέπεις; με αυτόν τον τρόπο ίσως και να κατάφερες να μπεις για λίγο στο μυαλό αυτού που δεν άνοιξε ποτέ το μήνυμα σου. Στις μέρες μας όλοι έχουμε τα μηνύματα μας πάνω στο κινητό, το ρολόι και τον υπολογιστή και δε μας παίρνει πάνω από κάποια δευτερόλεπτα να τα διαβάσουμε και να τα απαντήσουμε ή αν δεν μπορούμε εκείνη τη στιγμή να γράψουμε πως θα το κάνουμε αργότερα. Είναι όλα θέμα προτεραιοτήτων.
Το “delivered” πονάει όντως περισσότερο και ειδικά όταν είναι εκεί για μέρες, εβδομάδες, μήνες. Συνήθως η πρώτη σκέψη που περνάει, η οποία είναι και χειρότερη είναι πως το άτομο αυτό μας έχει γραμμένους αλλά μερικές φορές υπάρχουν όντως και κάποιες εξαιρέσεις. Γι αυτό πάρε την κατάσταση στα χέρια σου και γράψε ακόμα ένα μήνυμα, για ξεκαθάρισμα. Όχι δε θα έπρεπε να ντρέπεσαι εσύ που στέλνεις δεύτερο μήνυμα αλλά η άλλη πλευρά που δε σου απάντησε. Αν στο μήνυμα αυτό σου απαντήσει σύντομα χρονικά και σου εξηγήσει και τον λόγο που δεν είχε απαντήσει στο προηγούμενο τότε μπορεί όντως να ήταν παρεξήγηση.
Αν όμως το άτομο αυτό συνεχίσει με το ίδιο τροπάριο και καταλάβεις ότι όλα αυτά είναι δικαιολογίες, τότε φεύγεις με το κεφάλι ψηλά. Τώρα αν το άτομο αυτό δεν απαντήσει ούτε και στο δεύτερο, τότε το μήνυμα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο και εννοείται πως ορθώνεις ανάστημα, φουσκώνεις το στήθος και αποχωρείς με περηφάνια και αυτοπεποίθηση – όπως σου αρμόζει.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη