Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη μετενσάρκωση; Μετενσάρκωση είναι η ιδέα ότι η ψυχή δεν πεθαίνει κατά τον θάνατο μαζί με το σώμα, αλλά γεννιέται ξανά σε ένα νέο σώμα και το σώμα αυτό έρχεται με τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις που έχτισε στην προηγούμενη του ζωή. Η ιδέα αυτή έχει μελετηθεί από πολλούς αρχαίους φιλόσοφους οι οποίοι ήταν σίγουροι πως η ψυχή μας δεν πεθαίνει ποτέ απλά αλλάζει μορφή σύμφωνα με τις πράξεις, καλές ή κακές που έκανες στη ζωή σου. Υπάρχουν θρησκείες οι οποίες πιστεύουν στο φαινόμενο της μετενσάρκωσης αυτό μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν καταγεγραμμένες πολλές ιστορίες για ανθρώπους που νιώθουν πολύ έντονα ότι γνωρίζουν άτομα που δεν έχουν ξανασυναντήσει ποτέ και μετακινούνται άνετα σε μέρη που δεν πήγαν ποτέ σαν να έζησαν εκεί όλη τους τη ζωή. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποια λογική και επιστημονική εξήγηση πίσω από τα γεγονότα αυτά, αλλά οι περιπτώσεις και αναφορές είναι αμέτρητες.
Μια από τις πιο ρομαντικές ιστορίες που έχουν να κάνουν με μετενσάρκωση ψυχών είναι αυτή του Σαίξπηρ και της συζύγου του, Αν Χάθαγουεϊ. Ο Σαίξπηρ και η Αν ήταν ένα πολύ ερωτευμένο ζευγάρι που έζησαν μαζί αγαπημένοι μέχρι και τον θάνατο του ποιητή το 1623. Ο ίδιος έγραψε πολλά όμορφα και ρομαντικά πράγματα εμπνευσμένος από τον έρωτα τους αλλά αυτό που έμεινε στην ιστορία και ήταν και ένας από τους λόγους που η θεωρία πως η ψυχή του έχει μετενσαρκωθεί και υπάρχει σήμερα ανάμεσα μας είναι το παρακάτω. “Η ζωή είναι πολύ μικρή για να σε αγαπήσω μόνο σε μια, υπόσχομαι να σε αναζητήσω στην επόμενη ζωή”. Και απ ότι φαίνεται έτσι και έκανε, ήρθε ξανά σε αυτόν τον κόσμο για να ξαναβρεί την αγαπημένη του Αν μέσα στο σώμα του Adam Shulman.
Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μια λογική σειρά. Το κοινό μας στοιχείο στην ιστορία αυτή είναι το όνομα Αν Χάθαγουεϊ. Σίγουρα έχεις ξανακούσει το όνομα αυτό λόγο της συγκεκριμένης ηθοποιού που έχει παίξει σε πολύ γνωστές ταινίες όπως Les Miserables, The devil wears Prada, the Princess diaries κ.λ.π. Η γνωστή ηθοποιός η οποία γεννήθηκε το 1982 γνώρισε το 2012 τον Adam Shulman, έναν ηθοποιό και παραγωγό σε μια εκδήλωση και από το πρώτο βλέμμα ένιωσε να μην μπορεί να πάρει τα μάτια της μακριά, ο άντρας αυτός την τραβούσε σαν μαγνήτης, σαν να ένιωθε πως έπρεπε να είναι εκεί τη συγκεκριμένη ώρα. Στην πρώτη κιόλας τους συνάντηση η ηθοποιός ήξερε πως ο άντρας αυτός είναι η αγάπη της ζωής της και πως θα γινόταν ο άντρας της και έτσι και έγινε. Τα αισθήματα ήταν αμοιβαία και οι δυο τους είναι μαζί από τότε και ο έρωτας τους μέρα με τη μέρα γίνεται μεγαλύτερος και πιο δυνατός. Πάμε τώρα στις “περίεργες συμπτώσεις” που ενώνουν τα άτομα αυτά. Η πιο ανατριχιαστική και μεγάλη σύμπτωση είναι πως αν βάλεις τα πρόσωπα του Σάιξπηρ και του Άνταμ δίπλα δίπλα η ομοιότητα τους είναι απίστευτα εμφανής, τα χαρακτηριστικά τους είναι τόσο παρόμοια, σαν να είναι το ίδιο άτομο.
Συνεχίζουμε με το ότι η Αν Χάθαγουεϊ έχει ακριβώς το ίδιο όνομα με τη σύζυγο του Σαίξπηρ και εκτός από το ίδιο όνομα έχουν και το ίδιο ακριβώς επάγγελμα, είναι κι οι δύο ηθοποιοί. Τέλος ακόμα μια μικρούλα σύμπτωση είναι πως η δεύτερη Αν γεννήθηκε 400 χρόνια μετά από την επέτειο του γάμου του Σαίξπηρ με την πρώτη Αν.
Έτσι λοιπόν φαίνεται πως η ψυχή του Σαίξπηρ δεν άντεχε στην ιδέα πως θα έπρεπε κάποτε να αποχωριστεί τη γυναίκα του και ήξερε πως ήθελε να την επιλέξει ξανά και ξανά και ξανά για το υπόλοιπο της ύπαρξης του. Για το θέμα αυτό πολλοί θα πουν πως όλα αυτά είναι ένα ακραίο κονσπίρασι θίορι και μια μεγάλη σύμπτωση αλλά για τους πιο ρομαντικούς η ιστορία αυτή είναι ένα γλυκό χάδι στην πολύ πεζή μας καθημερινότητα. Η ίδια η Χάθαγουει δηλώνει πως της αρέσει πολύ η θεωρία αυτή διότι νιώθει πως όντως η γνωριμία με τον άντρα της ήταν κάτι που ήταν γραφτό να συμβεί. Η ιδέα του να βρεις κάποιον να σε αγαπάει τόσο πολύ και να σε διαλέγει όχι μόνο σε αυτήν τη ζωή αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες είναι σίγουρα το όνειρο κάθε αθεράπευτα ρομαντικού ανθρώπου.
Που λες…ο Σαίξπηρ μετενσαρκώθηκε σε άλλο σώμα για να ξαναδεί τον έρωτα του και εσύ ακόμα πιστεύεις πως αυτός που σε άφησε στο “διαβάστηκε” επειδή “δεν έχει χρόνο”είναι ο έρωτας της ζωής σου;
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη