Αναμφίβολα ζούμε σε μια εποχή και σε μια κοινωνία που είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε, πολλά νέα και παλιά, θέματα ψυχικής υγείας αναδύονται καθημερινά στην επιφάνεια της καθημερινότητας όλων μας. Η ψυχική υγεία, η θεραπεία της εάν υπάρχει κάποιο νόσημα ή η πρόληψη της, είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας, επηρεάζει όλους μας, και στατιστικά μιλώντας οι περισσότεροι από εμάς θα χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι μαζί της. Σε ένα ιδανικό κράτος, η ψυχιατρική ή ψυχολογική βοήθεια δε θα ήταν τόσο ακριβή. Αρκεί μια μικρή έρευνα σε ψυχολόγους και ψυχιάτρους για να διαπιστώσεις ότι η φροντίδα της ψυχικής σου υγείας αποτελεί ακριβό «σπορ». Πάραυτα υπάρχουν κάποιες δομές στην Ελλάδα όπου προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και μπορείς να απευθυνθείς. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τις δομές αυτές:
1.Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλανδρίου (Σουλίου 62, Αγία Παρασκευή): Διαθέτει ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α. και λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»
2. Στα Δημοτικά Κοινωνικά Ιατρεία – Οργανισμός Kοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων (Λ. Πεντέλης 62, Βριλήσσια) παρέχονται και οι ακόλουθες υπηρεσίες: Συμβουλευτική ζεύγους-οικογένειας, Ατομική συμβουλευτική, Ιατρείο μνήμης, Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης, Διατροφολογία, Λογοθεραπεία, Ψυχίατρος-Νευρολόγος, Σχολή γονέων.
3. Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου (Πλούτωνος 19 & Ηφαίστου): Προσφέρει υπηρεσίες ψυχιάτρου και ψυχολόγου για ενήλικες.
Στη Θεσσαλονίκη, πέρα από τις δημόσιες δομές που προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη, αξίζει να γίνει μια αναφορά στο ΚΕΘΕΑ, το οποίο από το 2001 προσφέρει υποστήριξη σε ανθρώπους που υποφέρουν από οποιαδήποτε εξάρτηση. Πέρα από τα ίδια τα άτομα, το ΚΕΘΕΑ υποστηρίζει και το οικογενειακό περιβάλλον αυτών των ανθρώπων.
Η λίστα με τις δημόσιες δομές είναι αρκετά μεγάλη όμως υπάρχει μια σημαντική σημείωση, τις περισσότερες φορές υπάρχει μια σημαντική αναμονή μέχρι τη στιγμή που θα μπορέσεις να κανείς την πρώτη σου συνέδρια με κάποιον ειδικό. Σίγουρα αποτελεί μια προσπάθεια από την πλευρά του κράτους, όμως αδιαμφισβήτητα η προσπάθεια αυτή δεν είναι αρκετή. Πόσο διαφορετική θα ήταν άραγε η ελληνική σύγχρονη κοινωνία, εάν δινόταν πραγματικά έμφαση στη σημαντικότητα της ψυχικής υγείας;
Συνήθως αρκεί μια απλή συζήτηση με κάποιον, για να αντιληφθούμε ότι οι περισσότεροι γύρω μας, ταλαιπωρούνται από κάτι το οποίο δε φαίνεται με την πρώτη ματιά. Και η γκάμα είναι μεγάλη. Από ψυχοσωματικά όπως είναι κάποιο έκζεμα μέχρι κρίσεις πανικού και αυτοάνοσα. Αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, μέχρι τις εξαρτήσεις, που είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό βαθμό αλλάζει ριζικά και συνήθως τραγικά τη ζωή των εξαρτημένων. Η πρόληψη και η φροντίδα της ψυχικής υγείας των πολιτών, ενηλίκων και ανηλίκων, χρειάζεται να ληφθεί σοβαρότερα υπόψην. Από την ενίσχυση όλων των σχολείων με ειδικούς ψυχολόγους, μέχρι περισσότερους ψυχολόγους στις δημόσιες δομές έτσι ώστε η εξυπηρέτηση όσων χρειάζονται βοήθεια να είναι πιο άμεση και αποτελεσματική.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη