Πλησιάζει, έρχεται και ήδη έχει αρχίσει να μας αγχώνει. Το γιορτινό οικογενειακό τραπέζι αποτελεί μια από τις παραδόσεις που σε περίπτωση που μένεις κοντά στο τόπο κατοικίας της οικογένειάς σου, έχεις ήδη υποσυνείδητα αρχίσει να προετοιμάζεις στο μυαλό σου. Είτε ανήκεις στην οικογένεια που θα το ετοιμάσει, είτε πηγαίνεις ως καλεσμένος. Είναι ένα από τα έθιμα που έχουν αμφιλεγόμενο χαρακτήρα. Ίδια είναι και τα συναισθήματα που σου δημιουργεί η αναμονή του. Ξέρεις πως θα περάσεις καλά, θα φας ακόμη καλύτερα, θα δεις άτομα που ξεχνάς καθημερινά να τους δείξεις πόσο αγαπάς, θα δημιουργήσεις αναμνήσεις που θα τις συζητάς για χρόνια, θα νιώσεις ευτυχισμένος και τυχερός που είσαι μέλος της συγκεκριμένης οικογένειας.
Παραδοσιακά φαγητά, παραδοσιακά γλυκά, παραδοσιακές ευχές και παραδοσιακοί καβγάδες, είναι τα απαραίτητα συστατικά για ένα επιτυχημένο οικογενειακό γιορτινό τραπέζι. Κι αν νομίζεις ότι κάποιο από αυτά μπορεί να παραληφθεί, ο κλήρος πέφτει στα γλυκά, που μπορείς να τα τυλίξεις σε χαρτοπετσέτα και να τα πάρεις μαζί σου γι’ αργότερα.
Οι παραδοσιακοί οικογενειακοί καβγάδες στο γιορτινό τραπέζι, δεν αποτελούν κατάσταση που προκύπτει τυχαία. Είναι κι αυτοί μέσα στο concept της εκδήλωσης και βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό. Ίσως αποτελούν κι ένα από τα πιο βασικά έθιμα του πολιτισμού μας το οποίο δεν καταγράφεται για ευνόητους λόγους. Μη νομίζεις ωστόσο πως είναι κάτι που μπορεί ν’ αποφευχθεί ή κάτι που σας έτυχε τα τελευταία χρόνια και φέτος μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Θα πραγματοποιηθεί το έθιμο, είτε το επιθυμείς είτε όχι!
Κι επειδή χρειάζεται ψυχολογική προετοιμασία για ν’ ανεχτείς την καλοπροαίρετη -κατά τ’άλλα– ανάκριση για την προσωπική σου ζωή, τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια του θείου που αρνείται να τα ξεφορτωθεί μεγαλώνοντας, τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που κάθε χρόνο προκαλούν άγχος στα νεότερα μέλη της οικογένειας για την κατάληξη της υγείας των μεγαλύτερων, υπάρχουν κάποια tips που ίσως σε διευκολύνουν.
1. Η θέση σου στο τραπέζι
Φρόντισε να καθίσεις ανάμεσα σε κάποιον που θεωρείς πως ταιριάζετε πολύ και σ’ αυτόν που δε νιώθεις άνετα να σε δει να παραφέρεσαι. Έτσι, κάθε φορά που θα αναφέρεται κάτι που θα σε εξοργίζει –π.χ. καλή κοπέλα, κρίμα που έμεινε ανύπαντρη-, θα κοιτάς το άτομο που εμπιστεύεσαι και θα νιώθεις μια συμπαράσταση ενώ ταυτόχρονα το άτομο από την άλλη πλευρά θα σε αποθαρρύνει από το να αρχίσεις να ουρλιάζεις. Οι ματιές κατανόησης δρουν καθησυχαστικά σε τέτοιες περιπτώσεις.
2. Ουδέτερα θέματα προς συζήτηση
Σύλλεξε κάποια ουδέτερα θέματα προς συζήτηση για να τα χρησιμοποιήσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Εκεί που θα αρχίσει να αναζωπυρώνεται η πολιτική συζήτηση για παράδειγμα, πέτα ένα «Πολύ νόστιμα τα σουτζουκάκια, έχουν μέσα κανέλα;» Η συζήτηση ίσως αποπροσανατολιστεί και καταλήξετε να μαλώνετε για τo αν ταιριάζει η κανέλα στα φαγητά, που είναι και ένας πιο light καβγάς.
3. Προετοίμασε διπλωματικές ατάκες
Επειδή σίγουρα θα σε ρωτήσουν αυτά τα διακριτικά τους «Κανένα παιδάκι πότε θα κάνεις, πόσα λεφτά ξοδεύεις για ρούχα το μήνα, γιατί μάλωσε η αδερφή σου με την ξαδέρφη σου, κ.α.» έχε έτοιμες ατάκες διπλωματίας. Θα σε βοηθήσουν στην προετοιμασία οι συνεντεύξεις ποδοσφαιριστών. Ατάκες του τύπου «Να μη σε νοιάζει, δεν είναι δουλειά σου, σταμάτα να είσαι κουτσομπόλης» απορρίπτονται. Δεν μπορείς να πείσεις κάποιους να αλλάξουν χαρακτήρα μέσα σε λίγα λεπτά και σίγουρα η περίσταση δεν ενδείκνυται για κάτι τέτοιο. Χαμογέλα και κάνε πως δε θυμάσαι, πως δε γνωρίζεις, πως δεν κατάλαβες την ερώτηση.
4. Εξοπλήσου με υποστηρικτές
Σε περίπτωση που αναμένεται να συζητηθεί κάποιο θέμα που ξέρεις πως θα σε ρίξει πολύ –π.χ. ο χωρισμός σου, η αποτυχία σου στις εξετάσεις, η απόλυσή σου- ενημέρωσε εξ αρχής τους πιο κοντινούς –μαμά, μπαμπά, αδέρφια- πως θέλεις να αποφευχθεί μια τέτοιου είδους συζήτηση. Θα εκπλαγείς με τους τρόπους που μπορούν να αποτρέψουν κάτι που θα σε βλάψει.
5. Αποδέξου την κατάσταση
Αποδέξου επιτέλους πως οι καβγάδες είναι μέσα στο έθιμο και πρέπει να γίνουν. Μη δίνεις τόση σημασία σε όσα θα ακούσεις, κάνε πως αγνοείς αυτά που μπορεί να σε εξοργίσουν. Σίγουρα οι απόψεις ορισμένων ανθρώπων μπορεί να σου φαίνονται τραγικές όμως το γιορτινό τραπέζι γίνεται περισσότερο σε κλίμα αγάπης και συμφιλίωσης και δεν προσφέρεται για νουθεσίες και αλλαγές πεποιθήσεων. Θα διαφωνήσεις, θα εκνευριστείς, θα ηρεμήσεις, θα ξανανευριάσεις, θα γελάσεις, θα ξαναμαλώσεις, θα ξαναηρεμήσεις και θα πάει ο καθένας σπίτι του. Κάθε χρόνο το ίδιο γίνεται, ξέρεις να το κάνεις.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείς εύκολα να απέχεις από οτιδήποτε σου χαλάσει τη διάθεση, αρκεί να πας εξ αρχής με θετικά συναισθήματα. Επικεντρώσου στο γιορτινό κλίμα, στα συναισθήματα αγάπης που θα εισπράξεις, στην τύχη που σου στάθηκε ώστε να έχεις οικογένεια και τραπέζι και φυσικά, στο φαγητό! Οι καβγάδες και οι διαφωνίες θα είναι το κερασάκι στην οικογενειακή σας τούρτα, μη τους απορρίπτεις.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου