Κάτι σε τράβηξε εδώ, για κάποιο λόγο έκανες το κλικ να το διαβάσεις. Σε σένα μιλάω, ναι. Που έχεις πάλι τύψεις. Μπήκες στοχευμένα, ίσως για κάτι ν’ ανησυχείς. Αν δε σηκώθηκες από το κρεβάτι σήμερα, μη σε ανησυχεί. Κι αν βαρέθηκες να κάνεις το τηλεφώνημα που είχες σχεδιάσει και πάλι μη φοβάσαι. Όλοι έχουμε τις δύσκολες μέρες μας, αυτές που θέλουμε να τεμπελιάσουμε λίγο παραπάνω. Δεν είναι ανησυχητικό να σου συμβαίνει μια στο τόσο. Και δυο. Και τρεις. Στις πόσες όμως καίγεσαι;

Το να επιλέξεις μια μέρα να μην κάνεις τίποτα απολύτως είναι φυσιολογικό κι αρκετά βοηθητικό για το σώμα και το μυαλό σου. Αρκεί αυτό να είναι επιλογή κι όχι κατάντια. Οι τύψεις του «πέρασε η μέρα και δεν έκανα τίποτα» είναι τύψεις ανόητες. Έκανες κάτι, ξεκουράστηκες. Διότι ο οργανισμός σου αυτό επιζητούσε. Ωστόσο, αυτό που ίσως πρέπει να σε προβληματίσει είναι η συχνότητα που εμφανίζονται τέτοιου είδους τύψεις. Γιατί είναι οκ να μένεις απενεργοποιημένος για όσο χρόνο χρειάζεσαι για να ξεκουραστείς, από ένα σημείο και μετά όμως αυτό μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα. Η πολλή ξεκούραση κουράζει ανελέητα. Κι οδηγεί με απλά και σταθερά βήματα στην αδράνεια.

 

 

Είναι απλό να καταλάβεις πότε έχεις αρχίσει να πέφτεις. Αν δε θυμάσαι ποια είναι η τελευταία φορά που έκανες κάτι που σ’ ευχαρίστησε περισσότερο από το να κάθεσαι, τότε ίσως και να βρίσκεσαι σε κίνδυνο. Αν επίσης έχεις δέκα υποχρεώσεις, οι πέντε εκ των οποίων θα σου πάρουν λιγότερο από μισή ώρα για να τις ολοκληρώσεις και πάλι πρέπει να το σκεφτείς. Η αναβλητικότητα, πέραν του ότι σε πάει πίσω, μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι πως μέσα σου κάτι δεν πάει καλά. Ξέρεις τον τρόπο να το διαχειριστείς, όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται, αρκεί να δώσεις την κατάλληλη προσοχή στα σημάδια και να μην τα αγνοήσεις.

Το ότι νιώθεις τύψεις επίσης, είναι ένα αρκετά θετικό σημάδι σε περίπτωση που ο οργανισμός σου έχει αρχίσει να επαναπαύεται στον καναπέ. Δε σου κάνει καλό το συνεχές «καθισιό» κι αυτό το μυαλό σου το αντιλαμβάνεται. Η μείωση της όρεξης για οποιαδήποτε δραστηριότητα άλλωστε, είναι από τα βασικά σημάδια ένδειξης κατάθλιψης. Εννοείται πως τη διάγνωση δε θα την κάνεις μόνος κι ούτε αρκεί η εμφάνιση ενδείξεων μερικών μόνο ημερών ή εβδομάδων. Μπορεί επίσης αυτή η επιθυμία σου για ξεκούραση να οφείλεται σε οποιοδήποτε παθολογικό αίτιο το οποίο, αν επισκεφτείς το γιατρό σου, να εξαφανιστεί αμέσως. Για αυτό μην κάνεις μόνος σου τη διάγνωση εκτός αν είσαι γιατρός ή ψυχολόγος, που και πάλι θα χρειαστείς και μια δεύτερη γνώμη.

Σε κάθε περίπτωση δώσε βάση στο πόσο καιρό νιώθεις τύψεις και πόσο έντονα τις βιώνεις. Επίσης εξέτασε αν υπάρχει πραγματικός λόγος ύπαρξης των τύψεών σου. Διότι αν νιώθεις τύψεις που σήμερα εκτός από τη δουλειά/ σχολή πήγες μόνο για ένα καφέ και γυμναστήριο και δεν ήθελες να βγεις και το βράδυ που σε κάλεσαν, τότε οι τύψεις σου μάλλον είναι από τις ανόητες. Επίσης αν ανέλαβες για ακόμη μια μέρα το διάβασμα για τη σχολή ή γενικά οποιαδήποτε εργασία που δε σου είναι ευχάριστη και πάλι δεν κινδυνεύεις. Ο καθένας στη θέση σου αυτό θα έκανε.

Αν όμως η παρέα σου σ’ έχει χάσει, τον ήλιο -έστω αυτόν που έχει απομείνει- έχεις μέρες να τον δεις, έχεις δει σειρές που δεν πίστευες ποτέ πως θα έβλεπες, αρνείσαι να σηκώσεις το τηλέφωνο γιατί έχεις ξεμείνει από δικαιολογίες για να μείνεις μέσα, τα πιάτα στον νεροχύτη είναι πάνω από δύο ημερών, ξέρεις τι κάνει όλη η Instagram κοινότητα, τότε τα πράγματα ίσως είναι λίγο δύσκολα. Κι ας έκανες χίλια πράγματα τον προηγούμενο μήνα. Πόσο ύπνο και πόση ξεκούραση νομίζεις πως μπορείς ν’ αναπληρώσεις; Σταμάτα να σε δικαιολογείς, δε χρειάζεται πάντα. Ίσως οι τύψεις που νιώθεις να έχουν κάτι να σου πουν.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ολίνα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου