Κάνουμε λόγο για διακοπές και το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα στο καλοκαίρι, ίσως λόγω της μεγαλύτερης διάρκειάς τους, συγκριτικά με τις άλλες περιόδους. Ωστόσο και τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα ή ακόμη και κάποιο σαββατοκύριακο ενδιάμεσα αυτών, για να ξεχαστούμε λίγο απ’ τη δουλειά ή το διάβασμα, δραπετεύουμε για λίγο απ’ την καθημερινότητα, οργανώνοντας μικρά ταξίδια σε τόπους ανεξερεύνητους ή γνώριμους κι αγαπημένους. Σε μια μακροχρόνια σχέση, συνήθως, έχουμε δοκιμάσει όλα αυτά τα είδη των διακοπών.
Έρχεται, λοιπόν, στο τραπέζι η πρόταση φέτος να μην πάμε οι δυο μας αλλά με φίλους. Με μεγάλη παρέα ή με ένα φιλικό ζευγάρι; Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν διακοπές με ανοιχτή παρέα, μιας κι αυτές με ένα φιλικό ζευγάρι μπορούν να δημιουργήσουν από παρεξηγήσεις και καβγάδες μέχρι και μπλοκ στα σόσιαλ.
Όταν αποφασίζουμε να πάμε κάπου με ένα ζευγάρι φίλων μας, καταρχάς, είναι δύσκολη η επιλογή, ιδιαίτερα αν είστε κι οι δύο αρκετά κοινωνικοί. Πώς θα διαλέξεις με ποιο φιλαράκι (και το ταίρι του, σαφώς) θα ταξιδέψετε μαζί; Πώς λες σε άλλο φίλο σου «ε, να δεν ταιριάζουμε, μωρέ, σαν παρέα οι τέσσερίς μας»; Εντάξει, είναι κομματάκι δύσκολο και σίγουρα πολύ αμήχανο, αλλά, πώς να το κάνουμε, δε γίνεται να ταιριάζουμε όλοι με όλους και μάλιστα στον ίδιο βαθμό. Με κάποιους δένουμε περισσότερο, έχουμε άλλη χημεία. Συν ότι θέλουμε ένα ζευγάρι που να το συμπαθούμε κι εκτιμάμε εξίσου κι οι δύο, γιατί αν ο σύντροφός μας αντιπαθεί έναν απ’ τους δύο η εξόρμησή μας θα ‘ναι καταστροφή.
Στα οργανωτικά, τώρα, πρέπει να οριστεί ένα μπάτζετ. Μπορεί ένα απ’ τα δύο ζευγάρια να ‘χει μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Μπορεί εσείς να θέλετε να τρώτε σε ακριβά εστιατόρια κι εκείνοι να προτιμούν γύρο στα όρθια. Σαφώς, θα γίνουν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί, αλλά το ταβερνάκι δίπλα στο κύμα δεν το διαπραγματεύεστε, οπότε καλό θα ήταν να κινείστε σε κοντινές συχνότητες. Το ανακουφιστικό είναι πως επειδή ξέρουμε τα γούστα των φίλων μας, ξέρουμε και τι έχουμε να περιμένουμε από ‘κείνους στις διακοπές.
Ομοίως θα κινηθούμε και για το ξενοδοχείο (αν οι άλλοι θέλουν κάμπινγκ, για παράδειγμα, υπάρχει θέμα), αλλά εκεί ισορροπεί πιο εύκολα η κατάσταση. Αν στα υπόλοιπα τα βρίσκετε, δε θα τα χαλάσετε εδώ, ας μείνετε σε διαφορετικά σημεία, και τι έγινε; Δε θα κοιμάστε όλοι μαζί, εξάλλου. Αν κι έχει άλλη χάρη να συναντιέστε αγουροξυπνημένοι στον μπουφέ με ένα χαμόγελο ξεκούρασης ή ενθουσιασμού και να οργανώνετε τη μέρα σας.
Το καλύτερο θα ήταν να είστε σε ένα κλίμα τετραμελής παρέας κι όχι δύο ζευγάρια που χωρίζονται στο «εμείς» και το «εσείς». Δεν είστε αντίπαλοι. Είστε όλοι φίλοι και πήγατε μαζί για να περάσετε καλά.
Το να υπάρξει από πριν μια υποτυπώδης συζήτηση για τις διακοπές και πώς θέλετε να κινηθείτε δεν είναι κακό. Να ξέρετε περίπου πώς θα ξοδεύετε την κάθε μέρα. Μπορεί σε εσένα και τον σύντροφό σου να αρέσει η περιπέτεια και να γουστάρετε να γυρνάτε όλη την πόλη ή το νησί, αλλά οι άλλοι να θέλουν απλά να αράξουν σε μια παραλία.
Διακρίνουμε συνεχώς την ομάδα ανά ζευγάρια, γιατί συνήθως έτσι γίνεται, αλλά σίγουρα δεν είναι κανόνας. Κάποια δυάδα (ή και μονάδα) μπορεί να θέλει να πάει για ψώνια ενώ οι άλλοι για καφέ και το αντίστροφο. Εντάξει, δεν είναι υποχρεωτικό να ‘στε όλοι μαζί κάθε στιγμή, απλά αν κανονίσατε να πάτε διακοπές παρέα για να βρίσκεστε μόνο για ένα ποτό το βράδυ, τότε ποιο το νόημα; Και πάλι, όμως, αν έτσι το είχατε στο μυαλό σας κι αυτό σας ευχαριστεί, δεν υπάρχουν κανόνες, εσείς τους φτιάχνετε.
Το μόνο σίγουρο πως για να περάσουν καλά δύο ζευγάρια σε κοινές διακοπές, θα πρέπει να ταιριάζουν όλοι μεταξύ τους. Δε χρειάζεται ούτε εντάσεις να υπάρξουν ούτε φιλίες να διαλυθούν. Αν έχετε συζητήσει από πριν κάποια πράγματα κι έχετε συνήθειες και γούστα ξεκαθαρισμένα, και καλά θα περάσετε και θα θελήσετε να ξαναπάτε. Φτάνει, όμως, να μη γίνεται πάντα το χατίρι της μισής ομάδας· όποιο μισό κι αν είναι αυτό.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη