Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή, για να μην πω καλύτερα πως έχει «κάτσει» για τα καλά πάνω της κι ώρες-ώρες γίνεται φορτική. Η αλήθεια είναι πως έχει βοηθήσει σε αρκετούς τομείς και μας έχει λύσει τα χέρια σε ακόμη περισσότερους. Έχει εκμηδενίσει αποστάσεις κι έχει καταρρίψει σύνορα και χώρες. Έχει χρησιμοποιηθεί και με αθέμιτο τρόπο αλλά σίγουρα δεν παύει ν’ αποτελεί εκείνο το μέσο το οποίο το συναντάμε κάθε μέρα και μας λύνει τα χέρια.
Και μαζί με την τεχνολογία και την κάθε νέα της μορφή, ερχόμαστε από πίσω κι εμείς οι «κολλημένοι». Εμείς που δεν μπορούμε να την αποχωριστούμε ούτε μια μέρα. Θέλουμε να μαθαίνουμε για οποιοδήποτε νέο gadget κυκλοφορεί στην αγορά και να έχουμε στο κινητό μας κάθε νέα εφαρμογή που μας ενδιαφέρει και θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Δε θα έλεγα πως αποτελεί τρέλα η ενασχόληση μας με αυτόν το συγκεκριμένο τομέα. Αποτελεί καθαρά ένα κομμάτι της ζωής μας, το οποίο είναι ικανό να μας βοηθήσει σε οποιαδήποτε φάση και να μας προσφέρει πληροφορίες όπου υπό άλλες συνθήκες δε θα μπορούσαμε ούτε σε βιβλία να βρούμε. Η παροχή πληροφοριών αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι το οποίο μπορούμε να έχουμε με τη χρήση της τεχνολογίας.
Από την άλλη, βλέπω αρκετούς ανθρώπους –μαζί και τον εαυτό μου, μην βγάλω την ουρά μου απ’ έξω– μόλις κυκλοφορήσει κάτι καινούριο στην αγορά, θα τρέξουν να το αποκτήσουν. Άλλοι θα μας κατηγορήσουν για υπερκαταναλωτισμό κι από άλλους θ’ ακούσουμε το γνωστό «πήγαινε και πέτα τα λεφτά σου στις πολυεθνικές».
Γιατί αν πάρω παράδειγμα από ‘μένα, έχω δώσει πάρα πολλά λεφτά μέχρι τώρα σε αρκετές μεγάλες εταιρείες, για να έχω την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αλλά προσωπικά δε μ’ ένοιαξε ούτε λεπτό σε ποιον τα έδινα ή για ποιο αντικείμενο τα έδινα. Όσο ξέρω μέσα μου πως αυτό θα με ωφελήσει κάπου ή θα καλύψει κάποιες ανάγκες μου, τότε δεν υπολογίζω κανένα κόστος.
Αντίστοιχα, όταν μια νέα υπηρεσία ή gadget θα παρουσιαστεί στην αγορά, τότε πάλι τρέχουμε σαν παλαβοί να μάθουμε τα τελευταία νέα που το αφορούν. Να δούμε πώς λειτουργεί και πώς μπορεί να προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και φυσικά θα μας περάσει από το μυαλό η ιδέα να την αποκτήσουμε.
Πολλές φορές, επίσης, μ’ έχουν ρωτήσει τα τελευταία χρόνια, αν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς τεχνολογία. Αν θα μπορούσα να υπάρξω μέσα στην καθημερινότητα χωρίς τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, χωρίς τη χρήση ίντερνετ. Χωρίς τη χρήση ασύρματων τεχνολογιών κι υπολογιστών.
Με μια γρήγορη σκέψη θ’ απαντούσα πως «όχι» δε θα μπορούσα να ζήσω σε μια τέτοια εποχή. Αν κι η αλήθεια είναι πως πέρασα από εκείνη τη μεταβατική εποχή όπου η τεχνολογία άρχισε να μπαίνει σιγά-σιγά στο σπίτι. Όπου το σταθερό τηλέφωνο έγινε ασύρματο, το ρούτερ του internet άρχισε να εκπέμπει ασύρματα, όπου η βιντεοκασέτα αντικαταστάθηκε από το DVD και τα στικάκια USB κι άλλα πολλά τα οποία μου διαφεύγουν.
Από την άλλη, αν με ρωτούσε κάποιος αν θέλω να ζήσω μια καθημερινότητα χωρίς όλα τα παραπάνω, τότε ακόμη πιο εύκολα και γρήγορα θ’ απαντούσα μ’ ένα μακρόσυρτο «ναι». Γιατί κακά τα ψέματα, αυτές οι εποχές μας έχουν λείψει. Αυτές που παίρναμε τηλέφωνο τον φίλο ή το αμόρε από το σταθερό, δίναμε ραντεβού κάποια συγκεκριμένη ώρα σ’ ένα μέρος κι ήμασταν εκεί 30 λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα. Τώρα, ακόμη και με τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη ούτε αναμεταξύ μας.
Γι’ αυτό, όσο και να με τρομάζει η τεχνολογία, δε θα πάψει ν’ αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Καλώς ή κακώς και λόγω δουλειάς, δεν μπορώ να την αποχωριστώ και θα πρέπει να είμαι μόνιμα «συνδεδεμένος».
Αλλά από την άλλη, δεν πιστεύω πως θα χάσω την τρέλα που νιώθω και την ανάγκη να μάθω άμεσα για κάθε νέα τεχνολογία που θα βγει. Και φυσικά –όπως γίνεται κάθε φορά– να τρέξω να την αγοράσω.
Υ.Γ. 1: Αν σας ρωτήσει κάποιος δικός σας ή φίλος σας το γνωστό «Ξέρεις από υπολογιστές/τεχνολογία;» τότε ν’ απαντήσετε μ’ ένα τεράστιο «όχι» χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί ακόμη και να ξέρετε, θ’ αλλάξει καμιά μέρα η γλώσσα του υπολογιστή –ναι, από μόνη της, το ‘χουμε δει να γίνεται– και γι’ αυτό θα φταίτε εσείς που προσπαθήσατε να κάνετε κάτι άλλο, άσχετο με αυτό.
Υ.Γ. 2: Αν όλος ο υπόλοιπος κόσμος έψαχνε στις διάφορες μηχανές αναζήτησης στο internet για τα διάφορα θέματα που αφορούν την τεχνολογία, τότε οι μηχανικοί δε θα είχαμε δουλειά.
Επιμέλεια Κειμένου Κωνσταντίνου Δρόσου: Κατερίνα Κεχαγιά.