Καλώς ή κακώς, για το διάστημα που ήσασταν μαζί αποκτήσατε μια κοινή παρέα. Για να μη βάλουμε και την παρέα που σας γνώρισε ο σύντροφός σας, μη βάλουμε και την αδερφή του που κοντεύει να γίνει κολλητή σου, μη βάλουμε και τον ξάδερφο σου ο οποίος δεν έχει βρει καλύτερο ταίρι για τις διάφορες δραστηριότητές του. Και γενικότερα, αυτό το νήμα δείχνει να μην έχει μια άκρη μετά το χωρισμό.

Και τώρα τι θα κάνεις με όλους αυτούς τους κοινούς φίλους και την παρέα σου; Γιατί το να κάνεις κλήρωση για ποια άτομα θα κρατήσεις και ποια όχι, δεν είναι και τόσο ώριμη λύση.

Σιγά-σιγά θα πρέπει να αναλογιστείς ποιες είναι οι επιλογές που έχεις και πώς θα πρέπει να κινηθείς πλέον στην κοινή παρέα που έχετε. Γιατί το γεγονός του χωρισμού μπορεί να έχει επηρεάσει εσένα πάρα πολύ, αλλά δε θα επηρεάσει στον ίδιο βαθμό και τους κοινούς σας φίλους, όσο κι αν αυτό σε πονάει.

Γενικότερα, μη δώσεις τελεσίγραφα, τύπου ή εγώ ή αυτός/αυτή. Μπορείς να επιλέξεις να μην είναι μαζί ο πρώην σου όταν βγαίνετε με την παρέα σου ή να μην πηγαίνεις εσύ όταν βγαίνουν μαζί του. Αλλά σε καμία μα καμία περίπτωση μην τους βάλεις να διαλέξουν ανάμεσα σε εσάς τους δύο, δεν είναι δίκαιο! Στο κάτω-κάτω μπορείς να το αφήσεις στην κρίση να κάνουν εκείνοι το καλύτερο που νομίζουν.

Από την άλλη θα πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός πως κάποιες φορές θα νιώσεις άσχημα. Όταν θα βλέπεις φωτογραφίες κάποια πρώην σχέσης σου να διασκεδάζει με την παρέα σου ένα Σαββατόβραδο ή όταν μάθεις πως κυκλοφορεί με νέο αίσθημα ή όταν θα έχει τα γενέθλιά του και θα είσαι ο μοναδικός άνθρωπος από την παρέα που δε θα καλέσει.

Σίγουρα μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις όπου κανένας από τους δύο δε θέλει να ακούει για τον άλλον και δε θέλουν ούτε ζωγραφιστοί να αντικριστούν. Αν ο χωρισμός δεν ήταν τόσο τραγικός, τότε σίγουρα μπορείτε να συνυπάρχετε για τα βασικά. Αν βλέπεις ότι σε πονάει τόσο που δεν το αντέχεις, μπορείς να πάρεις μια απόσταση από τους κοινούς σας φίλους εξηγώντας πρώτα τις προθέσεις σου.

Κι αφού λύσεις ή ξεπεράσεις όλα τα προβλήματα που έχεις στο μυαλό και δείχνουν να σε βασανίζουν για το θέμα των κοινών σας φίλων, τότε καλό είναι να ξεκαθαρίσεις με την προηγούμενή σου σχέση πώς θα είναι τα πράγματα από ‘δω και πέρα κι έπειτα κανονίζεις την πορεία σου με την κοινή σας παρέα.

Κατά κάποιο τρόπο, μοιάζει με εκείνο το ζευγάρι που χωρίζει κι αποφασίζει από κοινού ποιος θα κρατήσει τα παιδιά. Και στην προκειμένη περίπτωση, όπου παιδιά, βάλε τους κοινούς φίλους. Σίγουρα κάθε αρχή είναι δύσκολη, αλλά τα πράγματα αλλάζουν και φτιάχνουν αρκετά στην πορεία, γιατί ο κάθε ένας από τη μεριά τους έχει αρχίσει να ξεπερνάει τη συγκεκριμένη σχέση σιγά-σιγά.

Και για να μην ξεχάσω το πιο βασικό, σταμάτα να γίνεσαι εκείνο το παιδάκι που κλαίγεται συνέχεια στους φίλους σας για τον πρώην έρωτά σου. Σταμάτα να τον κατηγορείς μπροστά τους και σταμάτα να ξεκατινιάζεσαι. Σίγουρα με αυτό τον τρόπο δε θα ανέβεις στα μάτια τους, αλλά θα πέσεις στα πατώματα.

Όσο τελικά, κι αν πονάτε, εσείς είστε εκείνοι που έχετε υποχρέωση να σκεφτείτε τους κοινούς σας φίλους και να τους βγάλετε από το αδιέξοδο. Μόνον εσείς μπορείτε να τους βγάλετε από τη δύσκολη θέση και να τους βοηθήσετε. Ναι, να τους βοηθήσετε, όσο και αν ακούγεται υπερβολικό. Δεν είστε μόνο εσείς που βρίσκεστε σε δύσκολη κατάσταση. Μπορεί αυτή η βοήθεια που θα δώσετε να σας κάνει καλό, να ξεχάσετε λίγο το δικό σας πόνο του χωρισμού.

Δεν υπάρχει στο κάτω-κάτω κάποια συγκεκριμένη συνταγή που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας κοινός φίλος απέναντι σ’ ένα ζευγάρι που χώρισε. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, άρα και το πώς θα φερθείτε εξαρτάται από τον χαρακτήρα που έχετε απέναντί σας. Αρκεί μόνο να τον σκεφτείτε λίγο. Σ’ ένα χωρισμό όλοι χρειάζονται βοήθεια.

 

Επιμέλεια Κειμένου Κωνσταντίνου Δρόσου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Δρόσος