Μπορεί οι περισσότεροι να γιορτάζουν την έλευση του νέου έτους αποχαιρετώντας με τόση χαρά το παλιό που τόσο τους παίδεψε, όμως αυτός ο εορτασμός δεν ισχύει παγκοσμίως. Ανά τον κόσμο υπάρχουν πολλά διαφορετικά ημερολόγια και διαφορετικές αριθμήσεις ετών που συχνά έχουν ως γνώμονα διαφορετικές θρησκείες, κάνοντας πιο περίπλοκη τη διαδικασία να δώσουμε την ευχή μιας «καλής χρόνιας».

Σχεδόν σαράντα διαφορετικά ημερολόγια τη σήμερον ημέρα βοηθάνε τους ανθρώπους να οργανώνουν την καθημερινότητά τους αλλά και τις γιορτές τους. Αυτά τα ημερολόγια διαφέρουν τόσο στο αρχικό σημείο αναφοράς τους όσο και στην ημερομηνία εορτασμού της πρώτης ημέρας του χρόνου τους, με τα δημοφιλέστερα να είναι τα παρακάτω:

 

1. Γρηγοριανό/Ιουλιανό Ημερολόγιο (2021 π.Χ.)

Έτος: 2021
Πρωτοχρονιά: 1η Ιανουαρίου

Το Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι αυτό που οι περισσότεροι ανά τον δυτικό κόσμο έχουν υιοθετήσει. Μπορεί να το ακούσεις να αποκαλείται και «Νέο ημερολόγιο» αφού με αυτό αντικατέστησε ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος το 1582 μ.Χ. το Ιουλιανό Ημερολόγιο ή αλλιώς «παλιό ημερολόγιο». Και στα δύο αυτά ημερολόγια το νέο έτος που γιορτάζεται φέτος είναι το 2021.

Ως σημείο απαρχής μέτρησης ετών έχουν τη γέννηση του Χριστού και η πρωτοχρονιά γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, ενώ το συγκεκριμένο ημερολόγιο πάει ανάλογα με τις φάσεις του Ήλιου και της Σελήνης καθώς και το τροπικό έτος. Το δίσεκτο έτος είναι κάθε 4 χρόνια, όπου προστίθεται στον Φλεβάρη μια μέρα. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι το Ιουλιανό Ημερολόγιο πάει 13 μέρες πίσω από το Γρηγοριανό. Επομένως όταν στο Γρηγοριανό ημερολόγιο η μέρα είναι 14 Ιανουαρίου, το Ιουλιανό ημερολόγιο γιορτάζει την πρωτοχρονιά.

 

2. Κινεζικό ημερολόγιο (4719)

Έτος: 4719
Πρωτοχρονιά: 12 Φεβρουαρίου 2021

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε γενικές γραμμές χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο προκειμένου να εξυπηρετήσει τις διεθνείς συνδιαλλαγές της. Ωστόσο όσον αφορά στους εορτασμούς της διατηρεί διαφορετικό ημερολόγιο. Το ημερολόγιο των Κινέζων δε γιορτάζει 2021 αλλά το 4719. Η απαρχή αυτής της αρίθμησης είναι το 2698-2599 π.Χ. όπου σύμφωνα με τον μύθο ο αυτοκράτορας Huangdi δημιούργησε αυτό το ημερολόγιο.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το κινέζικο ημερολόγιο δε μετράει αυθαίρετα χρόνια αλλά κάθε χρόνος είναι μοναδικός και επαναλαμβάνεται κάθε 60 χρόνια. Κάθε έτος αποτελείται από δέκα ουράνια στελέχη και δώδεκα επίγεια στελέχη (αντίστοιχα τα 12 κινέζικα ζώδια) όπου συνδυασμένα μεταξύ τους ισοδυναμούν με 60 διαφορετικά έτη.

Κάθε τρία χρόνια προστίθεται ένας μήνας κάνοντας το έτος δίσεκτο προκειμένου το νέο έτος να πέσει πιο κοντά στην αρχή της άνοιξης. Έτσι το νέο έτος για τους κινέζους προγραμματίζεται πάντα ανάμεσα στις 21 Ιανουαρίου και στις 21 Φεβρουαρίου. Η πρωτοχρονιά φέτος  για το κινεζικό ημερολόγιο είναι στις 12 Φεβρουαρίου 2021 του Γρηγοριανού Ημερολογίου και θα είναι το έτος του Βοδιού για το κινεζικό ημερολόγιο.

 

3. Βουδιστικό ημερολόγιο (2564)

Έτος: 2564
Πρωτοχρονιά: 27 Απριλίου 2021

Το βουδιστικό ημερολόγιο σαφώς και δε χρονολογεί με απαρχή τη γέννηση του Χριστού. Αντ’ αυτού ωστόσο δεν έχει ούτε ως αρχή τη χρονολογία που γεννήθηκε ο Βούδας αλλά το έτος που μπήκε σε κατάσταση νιρβάνα, δηλαδή που πέθανε.

Η διαφορά του με το Γρηγοριανό είναι συν 543 χρόνια, επομένως φέτος για τους Βουδιστές δεν είναι το έτος 2021 αλλά 2564.Οι μήνες του βουδιστικού ημερολογίου είναι 12 αλλά έχει διαφορετικές ονομασίες ενώ οι μέρες είναι στους μισούς μήνες 29 και στους υπόλοιπους 30.Όπως και στο κινέζικο έτσι και σε αυτό κάθε τρία χρόνια προστίθεται ένας μήνας κάνοντας το έτος δίσεκτο.

Η πρωτοχρονιά τους ομοίως δεν τοποθετείται στην 1η του Γενάρη αλλά κάπου στα μέσα του Απριλίου με ορισμένες διακυμάνσεις, όπως φέτος που το νέο έτος για τους βουδιστές θα γιορταστεί στις 27 Απριλίου 2021.

 

4. Ισλαμικό Ημερολόγιο (1442)

Έτος: 1442
Πρωτοχρονιά: 9-10 Αυγούστου 2021

Η χρονολόγηση του ισλαμικού ημερολογίου αρχίζει από το 622 μ.Χ. όταν ο προφήτης Μωάμεθ μετανάστευσε στη πόλη Μεδίνα από τη Μέκκα όπου βρισκόταν. Ομοίως και αυτό το ημερολόγιο έχει 12 μήνες και είναι καθαρά σεληνιακό. Δεδομένου ότι έχει 364 μέρες συνολικά, οι θρησκευτικές εορτές συνήθως μετατοπίζονται ενώ το συγκεκριμένο ημερολόγιο συνδέεται άμεσα με το κοράνι, γι’ αυτό και η τήρησή του είναι ιερή.

Δίσεκτα έτη δεν υπάρχουν σε αυτό το ημερολόγιο, καθώς μετά τη κατάκτηση της πόλης της Μέκκας από μουσουλμάνους, τα δίσεκτα έτη καταργήθηκαν για να υπάρχει ένα καθαρό σεληνιακό έτος. Ενδιαφέρον είναι πως αν οι μουσουλμάνοι μετά τη δύση του ηλίου παρατηρήσουν μισοφέγγαρο θεωρούν πως είναι η 29η ημέρα του μήνα και η τελευταία, ενώ αν αυτό δε γίνεται ορατό η επόμενη, η 30η θεωρείται η τελευταία ημέρα.

Η πρώτη μέρα του χρόνου φέτος για τους Μουσουλμάνους (Muharram) θα ξεκινήσει  από το απόγευμα της 9ης Αυγούστου και θα τελειώσει το επόμενο απόγευμα.

 

5. Εβραϊκό Ημερολόγιο (5781)

Έτος: 5781
Πρωτοχρονιά: 6-8 Σεπτέμβρη 2021

Όπως και το κινέζικο έτσι και το εβραϊκό ημερολόγιο, χρησιμοποιείται κυρίως για τον καθορισμό των εορτών και των θρησκευτικών τελετών με παράλληλη χρήση και του γρηγοριανού αν και αποτελεί το επίσημο ημερολόγιο του Ισραήλ.

Το εβραϊκό ημερολόγιο πάει με γνώμονα τη δημιουργία του κόσμου βάσει των εβραϊκών πεποιθήσεων, η οποία ορίζεται το 3760 π.Χ. Ένα κανονικό έτος απαρτίζεται από δώδεκα μήνες και μπορεί να έχει από 353-355 μέρες ενώ ένα δίσεκτο έτος από 13 μήνες και 383-385 ημέρες. Η διακύμανση αυτή των ημερών οφείλεται στο γεγονός ότι ένα έτος αυτού του ημερολογίου είναι 11 μέρες μικρότερο από το τροπικό έτος, οπότε κάθε τρία χρόνια προστίθενται τα δίσεκτα έτη. Η νέα μέρα σε αυτό το ημερολόγιο αρχίζει με το που θα νυχτώσει μετρώντας 12 ώρες νύχτας και 12 ώρες μέρας.

Η πρώτη μέρα του χρόνου πρέπει να πέφτει μόνο Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο και ονομάζεται Ρος Ασσανά (Rosh Hashanah) ενώ η πραγματικότητα είναι πως δε γιορτάζουν πρωτοχρονιά την 1η  Ιανουαρίου αλλά η γιορτή μετατοπίζεται μέσα στον μήνα Σεπτέμβρη. Φέτος πρώτη ημέρα του νέου έτους τους θα ξεκινήσει να γιορτάζεται από τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου του 2021 και θα τελειώσει την Τετάρτη στις 8 Σεπτέμβρη και θα είναι το έτος 5781.

 

Επομένως καταλαβαίνουμε πως όχι μόνο δεν μπορούμε να ευχηθούμε καλή χρονιά όποτε θέλουμε εμείς, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ούτε τι χρονολογία έχει καθένας και είναι και κομματάκι αμφίβολο ακόμα και το πότε έχουμε γενέθλια.

Συντάκτης: Μυρτώ Ανδρεαδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.