Το ρήμα «κερδίζω» από μόνο του δημιουργεί χαρά στο άκουσμά του. Σίγουρα σε παραπέμπει σε κάτι θετικό, αισιόδοξο και κυρίως σου δείχνει ότι έχεις πια κάτι παραπάνω από αυτά που είχες λίγο νωρίτερα. Έτσι και στη σχέση σου είναι ωραίο να κερδίζεις ό,τι παραπάνω μπορείς, αρκεί αυτό να μην έχει να κάνει με τον χρόνο, γιατί τότε ίσως και να έχεις μπει σε αντίστροφη μέτρηση.
Ποια η διαφορά λοιπόν ανάμεσα στο «κερδίζω χρόνο» από το «κερδίζω έδαφος» όταν μιλάμε για τον έρωτα;
Αν περνώντας ο καιρός πιστεύεις ότι απλώς κερδίζεις χρόνο, τότε μάλλον έχεις αρχίσει να νιώθεις ότι κάτι δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Έχεις λάβει εκείνα τα σήματα που σε κάνουν να μετράς αντίστροφα, σαν να ξεμένεις από ευκαιρίες και πιθανότητες. Έχεις αρχίσει να αποζητάς ώρες και λεπτά για να αποδείξεις στον εαυτό σου ή στον άλλον ότι η σχέση λειτουργεί κι έχει ακόμη συναίσθημα να δώσει. Κάτι που μάλλον θα έπρεπε αβίαστα να σου έχει βγει. Με τα λίγα ή τα πολλά καλείσαι να βγάλεις μια προθεσμία. Χρειάζεσαι χρόνο για ν’ αποδείξεις πόσο καλός άνθρωπος, σύντροφος, φίλος είσαι ή κατά πόσο θέλεις αυτή τη σχέση στη ζωή σου. Κι αυτό έχει καλώς αν θέλεις να το αποδείξεις μόνο στον άνθρωπό σου. Αν όμως κερδίζεις χρόνο για να το αποδείξεις και στον εαυτό σου τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.
Αν επιθυμείς απλώς να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου προκειμένου να καταλάβεις τι ακριβώς σου συμβαίνει και πόσο ευτυχισμένος είσαι εκεί που είσαι ή αν πρέπει να παραμείνεις σε σχέση με τον άνθρωπό σου, τότε κάτι δε λειτουργεί με τη σωστή φορά. Αν ήσουν πραγματικά ερωτευμένος δε θα έβρισκες αρκετά νούμερα για να μετρήσεις. Θα περνούσε με τέτοιο τρόπο ο χρόνος, που θα σε κέρδιζε στην αναμέτρηση και δε θα μπορούσες να υπολογίσεις πόσο γρήγορα περνάει.
Από την άλλη πάλι, το να «κερδίζεις έδαφος» είναι πολύ όμορφο αν γίνεται με αγνές προθέσεις κι όχι για λόγους στρατηγικούς κι επικράτησης, διότι σημαίνει ότι κάθε μέρα σε φέρνει και πιο κοντά με τον άνθρωπό σου. Βρίσκεις τα κουμπιά του κι εκείνος τα δικά σου. Αρχίζει η σχέση ν’ αποκτά ουσία. Σημαίνει ότι όλα όσα θέλεις και κάνεις πιάνουν τόπο και βρίσκουν ανταπόκριση. Νιώθεις ότι πάτε παρακάτω, ότι έχεις κίνητρο να προσπαθήσεις. Θέλεις να γνωρίσεις καλύτερα αυτόν τον άνθρωπο και να του δώσεις χώρο και χρόνο στη ζωή σου.
Για παράδειγμα, είσαι με τον έρωτά σου κι εκεί που νιώθεις ότι μόνο ηλεκτρισμένη δεν είναι η ατμόσφαιρα, αντιθέτως ιδιαίτερα παγωμένη, αποφασίζεις να κάνεις τη μεγάλη ανατροπή. Λες κάτι, κάνεις κάτι. Λειτουργεί και παίρνεις παράταση. Συνήθως αυτή η τακτική συμβαίνει κοντά στον χωρισμό, όπου προσπαθούν οι άνθρωποι να κρατήσουν την επιλογή τους με νύχια και με δόντια, να τη δικαιώσουν και να μην παραιτηθούν από τον έρωτα, κερδίζοντας χρόνο μέχρι να το αποδεχτούν. Κι έτσι κερδίζουν λίγο χρόνο. Όμως το έδαφος δεν αλλάζει χέρια, δεν είναι κοινό. Παραμένει χαμένο γιατί δεν κερδίζεται ποτέ με κινήσεις πανικού.
Θέλει πράξεις το να κερδίζεις έδαφος στον έρωτα, που γίνονται με συναίσθηση, που είναι καθημερινή επιλογή. Είναι τα μικρά που δεν είναι καθόλου λίγα, που φέρνουν δυο ανθρώπους κοντά και τους κάνουν να δένονται μεταξύ τους. Είναι το τρυφερό φιλί, η κουβέντα κατανόησης, η θέση που εναλλάσσεται, οι ρόλοι που είναι ίσοι, η ευγένεια, το κανάκεμα, το φιλί ξανά. Είναι όλα όσα κάνουν τον έρωτα να αντέχει, όχι ξεγελώντας τον χρόνο, μα παίζοντας μαζί του.
Το ζητούμενο βέβαια και το μεγάλο ερώτημα είναι το αν εσύ θέλεις και κατά πόσο να προχωρήσεις τη σχέση σου στον χρόνο. Αν απλώς θέλεις να τη συντηρείς για να υπάρχει απλώς στη ζωή σου, τότε να είσαι σίγουρος ότι θα μπει αργά ή γρήγορα στην κατάψυξη. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος θα λειτουργεί υπέρ σου, μα δε θα πάψει να υπάρχει κι όχι μόνο δεν θα έχεις κερδίσει έδαφος, αλλά πιθανότατα θα έχεις χάσει και κάθε γεύση αυτού που πήγες και κατέψυξες.
Φρόντισε να δώσεις νόημα λοιπόν στον έρωτά σου. Να κάνεις μικρά καθημερινά πράγματα που θα σου εξασφαλίζουν από μόνα τους τον χρόνο στη σχέση και θα σου παραχωρούν έδαφος για να το παραχωρείς κι εσύ μετά. Δυο κατακτητές, ο ένας του άλλου, με τη σημαία να ανεμίζει- κόκκινη όμως. Όχι λευκή. Όπως της πρέπει άλλωστε.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου