Ο Simon Porte Jacquemus γεννήθηκε στις 16 Ιανουάριου του 1990. Μεγάλωσε στην Προβηγκία της Γαλλίας, ενώ μόλις ενηλικιώθηκε μετακόμισε στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου εργάστηκε αρχικά ως stylist assistant. Δουλεύοντας σκληρά, έχοντας ταλέντο, έμπνευση που του παρέχει η φύση κυρίως με τις ομορφιές της αλλά κι όραμα για επεξεργασία υλικών ινών, ως και σήμερα προωθεί τη βιώσιμη μορφή της αργής μόδας.

Το 2015, γεννήθηκε το δικό του brand, στο οποίο έδωσε το όνομα της μητέρας του, Jacquemus, ως φόρο τιμής σε εκείνη καθώς την έχασε πολύ νωρίς, όταν ο ίδιος ήταν 19 ετών. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους σχεδιαστές μόδας, ο οποίος αυτό το διάστημα μεσουρανεί κι έχει καταστήσει το brand του περιζήτητο. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει ο οίκος Jacquemus, από τους γνωστούς και επιβλητικούς μεγάλους οίκους. Η επιτυχία του, μάλιστα, οφείλεται στη σύνδεση που διατηρεί με το κοινό του.

 

 

Για τη σχέση της ζωής του, ο ίδιος έχει δηλώσει στη Vogue: «Πριν από τέσσερα χρόνια, φωτογράφιζα τις πρώτες εικόνες για την ανδρική ένδυση Jacquemus στη Μασσαλία με τον αδελφό του Μάρκο. Τότε του είπα ότι ονειρεύομαι να ερωτευτώ έναν τύπο από τη Νότια Γαλλία. Μου απάντησε, ότι έχει έναν αδερφό που τον λένε Μάρκο. Στο τρένο της επιστροφής, του έστειλα ένα μήνυμα, ζητώντας του να δειπνήσει μαζί μου. Μου απάντησε: “Όχι αμέσως, σε δύο μέρες, αν θέλεις”. Νομίζω ότι είχε μεθύσει. Είδαμε ο ένας τον άλλον δύο ημέρες αργότερα, φάγαμε μακαρόνια και δε φύγαμε ποτέ από το πλευρό του άλλου.»

Έτσι, δεν άργησε να έρθει κι ο γάμος τους, στις 27 Αυγούστου του 2022 στη γενέτειρά του, το χωριό Charleval, της Bouches-du-Rhone. Εκλεκτός της καρδιάς του και πατέρας των δίδυμων αγοριών του πλέον είναι ο Marco Maestri.

Λίγες ημέρες πριν, λοιπόν, στις 20 Απριλίου, ο Simon Porte Jacquemus ανακοίνωσε και πάλι μέσω του Instagram ότι εκείνος κι ο σύζυγός του έγιναν γονείς, μέσω παρένθετης μητέρας. Τα διδυμάκια, ένα αγοράκι με το όνομα Σαν κι ένα κοριτσάκι με το όνομα Μία, αποτελούν τους απογόνους του ζευγαριού. Στη λεζάντα ο σχεδιαστής γράφει: «Καλώς ήρθατε στη γη, αγάπες μου. Σας αγαπάμε πάρα πολύ. Κάνατε το όνειρό μας πραγματικότητα. Μπαμπάς Marco και μπαμπάς Simon.»

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JACQUEMUS (@jacquemus)

 

Ωστόσο, η είδηση έγινε η αιτία να εκφραστούν αρκετά πικρόχολα κι ομοφοβικά σχόλια. Κάποιοι στάθηκαν στο γεγονός ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην παρένθετη μητέρα. Κάποιοι θεώρησαν ότι η γυναικεία μήτρα εμπορευματοποιείται κι ότι πλέον η γυναίκα θα αποτελεί προϊόν αν όχι μηχανή παραγωγής μωρών, ενώ υπάρχουν τόσα πολλά που υποφέρουν. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως η εποχή που θα ψωνίζουμε «έτοιμα τα μωρά», όπως τις πατάτες στο σουπερμάρκετ έχει φθάσει, ενώ τον ρωτάνε «πόσο σου κόστισαν τα μωρά σου;».

Είναι σύνθετο το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας, σίγουρα, ωστόσο δε γίνεται να μην αναγνωρίσουμε ότι όλοι έχουν μερίδιο στην ευτυχία και από τη στιγμή που δεν παραβιάζεται κάποιος νόμος ή κάποια ανθρώπινη ελευθερία, θα έπρεπε να εκφραζόμαστε κόσμια και να επικροτούμε κάθε χαρμόσυνη είδηση. Ο κάθε άνθρωπος είναι πολύτιμος, ξεχωριστός κι απόλυτα χρήσιμος στην κοινωνία. Η οικογένεια αποτελεί μια ιδέα όπως κι ο, η σύζυγος και το κοινωνικό gender επίσης.

Εφόσον βρισκόμαστε στη φάση την αλλαγής και της εξέλιξης όπου συνειδητοποιούμε ότι η ανθρώπινη αξία έχει σημασία και η ζωή μας είναι μία, οφείλουμε να βαθαίνουμε σε σκέψη κι αντίληψη. Δεν έχουν μεγαλώσει όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες σωστά τα παιδιά. Δεν έχουμε βγει όλοι αλώβητοι από την οικογένεια πατέρα και μητέρας και είναι γεγονός πως υπήρξαν πατεράδες που στάθηκαν καλύτερα από μητέρες για τα παιδιά τους κι αντίστοιχα μητέρες που χρειάστηκε να δουλέψουν και να στηρίξουν τα σπίτια τους ως άντρες.

Η διαμάχη αυτή πρέπει να λήξει καθώς τα παιδιά που περιβάλλονται με αγάπη, είναι πάντα ευτυχισμένα. Οι γονείς, οποίοι και να είναι, όταν νιώσουν την ανάγκη της γονεϊκότητας, είναι στη φάση να δώσουν αγάπη και να παλέψουν να καλλιεργήσουν ένα νοήμονα και σοβαρό άνθρωπο, είναι σημαντικό να υποστηρίζονται κι όχι να κατηγορούνται για την απόφασή τους.

Ευχόμαστε επομένως στα ζευγάρια που πασχίζουν να μεγαλώσουν παιδιά και να θρέψουν ανθρώπους που μελλοντικά θα συμβάλλουν στην κοινωνία μας, καλή επιτυχία. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα η μητρότητα ούτε και η πατρότητα και πρέπει να αποτελεί συνειδητή επιλογή κι ίσως όταν αυτό συμβαίνει ξέροντας ότι θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες και κριτική, να σε κάνει ένα τσικ πιο έτοιμο για να γίνεις γονιός. Τόσο απλά πρέπει να τα βάλουμε στο κεφαλάκι μας ώστε να δίνουμε την ενέργειά μας στην επίλυση προβλημάτων κι όχι στην εφεύρεση νέων.

 

Φωτογραφία: Vogue

Συντάκτης: Ματίνα Χατζηνικολάου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου