Υπάρχει μια κίνηση που ξεκίνησε τις τελευταίες δεκαετίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες κι επεκτείνεται σε όλον τον κόσμο, όλο και περισσότερο. Έτσι, δεδομένων των κλιματικών αλλαγών και των υπό εκδήλωση ακραίων καιρικών συνθηκών, κερδίζει έδαφος και νέους φανατικούς υποστηρικτές, τους λεγόμενους preppers. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το αγγλικό ρήμα prepare, που σημαίνει «προετοιμάζομαι», ενώ έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε το γιατί.
Οι preppers ήταν ανέκαθεν τα τάγματα του στρατού ξηράς και θάλασσας. Άνθρωποι που μάθαιναν από πολύ νωρίς να χρησιμοποιούν τις πρώτες ύλες, όπως αυτές ατόφιες παρέχονται από τη φύση για να επιβιώσουν. Γνωρίζουν πώς να κυκλοφορούν και να δραστηριοποιούνται στο φυσικό περιβάλλον υπό κάθε συνθήκη, να συλλέγουν φυτά και να προετοιμάζουν ένα γεύμα αλλά και να κατασκευάζουν καταλύματα για να ξαποστάσουν, να προφυλαχθούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και να επιβιώσουν.
Πλέον, πολλοί είναι αυτοί που εκπαιδεύονται κι αφιερώνουν χρόνο για να δημιουργήσουν ένα καταφύγιο που δε θα στερείται σε τίποτα των ανέσεων που παρέχονται από το σημερινό τρόπο ζωής και λειτουργίας των αυτόνομων βασιζόμενων στην τεχνολογία και τα σύγχρονα επιτεύγματά της, με τη μόνη διαφορά πως αυτά είναι εξολοκλήρου πράσινα κι απαλλαγμένα από κάθε τι μη φυσικό.
Αποθηκεύουν τρόφιμα, νερό και κάθε είδους προμήθειες. Μαθαίνουν να μαγειρεύουν στη φύση, να κατασκηνώνουν, να χειρίζονται τα όπλα και κατέχουν την αυτοάμυνα. Είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε ακραία κατάσταση, από πιθανή πυρηνική καταστροφή μέχρι και επίθεση από εξωγήινους.
Οι Έλληνες preppers βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα, Λαμία, Κρήτη, Αθήνα κι αλλού. Βασικό σημείο της προετοιμασίας τους είναι η προετοιμασία του σάκου έκτακτης ανάγκης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ένας σάκος πρέπει να διαθέτει ένα φακό κεφαλής, παστίλιες για την καταπολέμηση της λειψυδρίας, ένα μπουκαλάκι νερό, έναν μικρό φακό, ένα μικρό σχοινάκι τουλάχιστον 25 μέτρων, μια μικρή μπαταρία, ένα μικρό ψηφιακό ραδιόφωνο κι έναν σουγιά ή ένα μικρό πολυεργαλείο καλής ποιότητας και φωτοβολίδες. Τέλος, χρήσιμο είναι να διαθέτουμε ειδικό αδιάβροχο αεροστεγές κουτί με αντιανεμικά, αδιάβροχα σπίρτα κι αναπτήρες.
Ακόμα, αν ενδιαφερόμαστε να κάνουμε κι εμείς τη δική μας προετοιμασία, οφείλουμε να προμηθευτούμε φαρμακευτικά είδη. Αρκετά ζευγάρια γάντια μιας χρήσης νιτριλίου. Γάζες αποστειρωμένες κι έναν λευκοπλάστη (ρολό). Ισοθερμική κουβέρτα. Αιμοστατικό επίδεσμο. Μάσκα για τεχνητή αναπνοή με βαλβίδα ανεπίστροφη από PVC. Κρέμα και γάζες αντιμετώπισης εγκαυμάτων (BurnShield, ReliBurn, κ.λ.π). Ελαστικούς επιδέσμους διαφόρων μεγεθών καθώς κι έναν τριγωνικό επίδεσμο. Παραμάνες ασφαλείας και τσιρότα διαφόρων διαστάσεων. Αυτοκόλλητα ράμματα κατά προτίμηση της 3Μ. Στιγμιαία παγοκομπρέσα (μέσω θραύσης). Στιγμιαία θερμοκομπρέσα. Φυσιολογικό ορό σε αμπούλες και μια φιάλη με τεχνητό δάκρυ. Λαβίδα πλαστική και ψαλίδι μεταλλικό με στρογγυλεμένες γωνίες. Χάπια για διάρροια, εμετό, πυρετό καθώς κι απλά παυσίπονα, αντισταμινικά και χάπια καθαρισμού νερού. Αντισηπτικό, οινόπνευμα καθαρό κι αλοιφή για τα τσιμπήματα.
Από τρόφιμα, επιλέγουμε να αποθηκεύσουμε τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, διότι αυτά δεν αλλοιώνονται εύκολα, δε χρειάζονται ψυγείο, μπορούν να καταναλωθούν άμεσα χωρίς προετοιμασία κι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Τέτοια είναι οι σταφίδες, οι ξηροί καρποί, οι σοκολάτες, τα όσπρια, τα κονσερβοποιημένα κρέατα, τα αποξηραμένα φρούτα και τα λαχανικά, το γάλα σε σκόνη, ο καφές και η ζάχαρη. Τα υπολογίζουμε με βάση των αριθμό των μελών της οικογένειας και προσπαθούμε να τα συσκευάσουμε σε αεροστεγείς συσκευασίες ανά ημέρα (Έχουμε δηλαδή προβλέψει τι θα φάμε κάθε ημέρα για πρωινό μεσημεριανό και βραδινό και τα συσκευάζουμε όλα αυτά σε μια σακούλα αεροστεγώς κλεισμένη). Ακόμη υπάρχουν και κάποιες μπάρες υψηλής διατροφικής αξίας. Το αλάτι και το ξύδι ως συντηρητικά για πάστωμα και την παρασκευή τουρσιών, είναι επίσης χρήσιμο.
Σε επίπεδο καταφυγίων, οι preppers διαθέτουν τον χρόνο και την υπομονή να δημιουργήσουν ενεργειακά αυτόνομα κρησφύγετα. Κατά βάση αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, ηλεκτρομαγνητική ενέργεια κ.α). Ένα καταφύγιο που να μπορεί πράγματι να εξασφαλίσει επιβίωση, αυτάρκεια και παραμονή εντός του για μήνες δεν είναι κάτι φτηνό. Χρειάζεσαι ταυτοχρόνως εξοπλισμό, φαγητό και παροχή πόσιμου νερού.
Αρκετοί είναι οι Έλληνες που έχουν θυσιάσει χρόνια από τη ζωή τους για να βελτιώσουν τα αρχικά τους σχέδια. Διαρκώς τροποποιούν τα υπάρχοντα και προοδεύουν όσο προχωρούν οι επιστημονικές ανακαλύψεις, γνώσεις και τα τεχνολογικά επιτεύγματα.
Αξιοθαύμαστη η προσπάθειά τους κι αν μη τι άλλο, πολύ καλά οργανωμένη. Θέλει επιμονή να εξελίσσεις και να δοκιμάζεις συνεχώς τον εαυτό σου, ώστε να βρίσκεσαι ένα βήμα μπροστά από τα μελλούμενα. Αρκεί να βρίσκεσαι όντως. Πού, ξέρετε, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να δημιουργηθούν και pre-preppers για να μαθαίνουν και τα παιδιά από μικρή ηλικία να είναι έτοιμα να υπερασπιστούν τους εαυτούς του σε οποιαδήποτε μορφή έκτακτης ανάγκης. Εμείς, ιδέες δίνουμε.