Η φάση με το δώρο επετείου είναι όντως για να ξύνεις το κεφάλι σου. Παρθενογένεση δεν υπάρχει γιατί κάπου, κάποτε, κάποιος άλλος άνθρωπος ερωτεύτηκε παράφορα και θέλησε να εκδηλώσει την αγάπη του κάνοντας ένα δώρο. Και μετά από λίγο καιρό έκανε άλλο ένα, κι άλλο ένα. Πού καταλήγει όλο αυτό; Μας αφήνει αγανακτισμένους, με μια στοίβα τετριμμένες επιλογές που δεν αποδίδουν δικαιοσύνη στα αισθήματα που έχουμε. Τι δώρο θα μπορούσαμε να κάνουμε που να αντανακλά το πόσο ιδιαίτερο είναι αυτό που νιώθουμε; 

Υποσημείωση: Την άποψη πως τα δώρα επετείου δε χρειάζονται, γιατί τον έρωτα και τη σχέση τη γιορτάζουμε κάθε μέρα, καλό θα ήταν να την αποχωριστείτε. Είναι κλισέ και κουραστική. Και την ηλικία μου και τη ζωή μου την εκτιμώ κάθε μέρα, αλλά τη μέρα των γενεθλίων μου, ρίχνω ένα παρτάκι και πέφτω στο βούρκο της ακολασίας μια μια μους σοκολάτα. Εμείς θα κάνουμε δώρα στις επετείους, γιατί τις μέρες ορόσημα τις τιμούμε, ρε παιδί μου. Πάμε, λοιπόν, να δούμε κάποια δώρα που μπορούμε να κάνουμε στο αμόρε.

1. Το δώρο «όνειρο»

Δε θέλει και πολλή σκέψη το συγκεκριμένο και είναι ένα είδος δώρου που ποτέ δεν πρόκειται να χάσει την αίγλη, την ευαισθησία και τη μοναδικότητά του. Όλοι μας έχουμε όνειρα. Όλοι. Κάποιοι τα βροντοφωνάζουμε από τις οροφές των κτιρίων, και κάποιοι άλλοι τα κρατάμε θαμμένα μέσα μας, κρυμμένα κάτω από ανασφάλειες και φοβίες. Ο ρόλος σου σαν σύντροφος είναι να το νουθετήσεις το όνειρο που έχει το ταίρι σου. Αν είναι ξεκάθαρο, να το βοηθήσεις να χαράξει το δρόμο για να το πραγματοποιήσει. Αν είναι θαμμένο, να παλέψεις με νύχια και με δόντια να το φέρεις στο φως. 

Το δώρο, λοιπόν, να το επιλέξεις με βάση αυτό το όνειρο. Στο συγγραφέα ένα σημειωματάριο, ένα στιλό και μια αφιέρωση. Στον ηθοποιό, τα μαθήματα υποκριτικής που ποτέ δεν είχε τη δύναμη να παρακολουθήσει. Στην μπαλαρίνα, τις πουέντ με ένα κορμάκι. Η αξία του δώρου πάντα στην πρόθεση κρύβεται. Το να δείξεις πως όχι μόνο αναγνωρίζεις την ύπαρξη του ονείρου, αλλά τη στηρίζεις κιόλας, είναι μεγάλη υπόθεση.

2. Το δώρο «ξεκούρασης»

Η ρουτίνα βρίσκει τρόπο να μας φορτίσει όλους με τα τερτίπια της. Η μέρα μπαίνει, η μέρα βγαίνει και οι υποχρεώσεις διαδέχονται η μια την άλλη, όπως το νερό που τρέχει απ’ τη βρύση – αδιάκοπα, συνεχόμενα, ασταμάτητα. Το διάλειμμα χρειάζεται, μα τις πλείστες φορές μένουμε στη σκέψη. Τι πιο γλυκό αν αυτό το πολυπόθητο διάλειμμα, μπορούσες να το προσφέρεις εσύ στο σύντροφό σου; Να ήσουν εσύ αυτός που έκλεινε τη βρύση; Να ήσουν εσύ αυτός που θα του έπεβαλες να κάνει ένα βήμα πίσω και να αφήσει πίσω υποχρεώσεις, απαιτήσεις και δουλειές. 

Μασάζ, σπα, περιποίηση προσώπου. Η λίστα επιλογών είναι μεγάλη με όλες τις επιλογές να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: το να δώσουν χώρο και χρόνο στο σύντροφό σου να φορτίσει μπαταρίες, να ηρεμήσει και να ανασυγκροτήσει τις σκέψεις του. Σημαντικό στοιχείο αυτού του δώρου είναι να μην είσαι κι εσύ μέρος. Εσύ να μείνεις πίσω. Αν έχετε παιδί να το προσέχεις. Αν έχετε σπίτι να το καθαρίσεις. Αν απλώς βγαίνετε, να κάνεις ένα βήμα πίσω. Το δώρο είναι για τον άλλον. Το δώρο είναι για να του δείξεις πως στη σχέση σας είστε ακόμα δύο μονάδες που επιβάλλεται να προσέχετε τον εαυτό σας. 

3. Το δώρο «χόμπι»

Απλό, γλυκό, άμεσο και λειτουργικό. Το δώρο «χόμπι» ρίχνει τα δίχτυα του στην παιδικότητα του συντρόφου σου. Πριν μιλήσουμε για το δώρο, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το να έχεις τα ίδια ενδιαφέροντα/χόμπι με το ταίρι σου δεν είναι κάτι που προκαθορίζει τη συμβατότητά σας σαν ζευγάρι. Είναι απόλυτα λογικό να σας αρέσουν και εκ διαμέτρου διαφορετικές δραστηριότητες. Όχι απλώς είναι λογικό, είναι μάλιστα και απαραίτητο. Δεν είναι ανάγκη να βλέπετε ποδόσφαιρο μαζί, ούτε είναι ανάγκη να καταλάβετε γιατί πορώνεται τόσο. Δεν είναι ανάγκη να συμμερίζεστε το πάθος με τη μόδα και ούτε πρέπει να βλέπετε τις σειρές που παρακολουθεί κάθε βράδυ.

Αυτό που είναι ανάγκη είναι να δίνεις χώρο και να δείχνεις κατανόηση. Να απολαμβάνεις που τα απολαμβάνει. Όσον αφορά το δώρο μην το σκεφτείς και πολύ. Ένα εισιτήριο για ένα fashion show. Μια φανέλα ποδοσφαιρικής ομάδας. Κάτι σχετικό. Κάτι μικρό ή μεγάλο. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να στείλεις το μήνυμα πως αυτό που κάνει τον άλλον να χαμογελάει το βλέπεις, το αναγνωρίζεις και το σέβεσαι.  

4. Το δώρο «φίλοι»

3 εισιτήρια για μια συναυλία. 3 εισιτήρια για αγώνα ποδοσφαίρου. 1 Σαββατοκύριακο στο βουνό. Στείλε το ταίρι σου και την παρέα του να απολαύσουν ποιοτικό χρόνο μαζί. Να κάνουν κάτι μακριά από δουλειές, υποχρεώσεις, οικογένειες. Μια σχέση είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, βάζει φρένο στις παρέες. Δεν είναι ότι σταματάς να αγαπάς ή να θέλεις να βλέπεις τους φίλους σου, αλλά οι προτεραιότητές σου αλλάζουν. Δεν έχεις χρόνο πλέον όπως παλιά. 

Χρησιμοποιήσε λοιπόν ως αφορμή αυτή την επέτειο να του χαρίσεις μια μικρή όαση, ένα μικρό flashback στην εποχή που η παρέα του ήταν η σχέση του. Δώσε στον σύντροφό σου τους φίλους του. 

5. Το δώρο «χρόνος»

Κάτσε στον καναπέ απέναντί του. Ρώτα τον πώς ήταν η μέρα του. Πώς νιώθει, τι τον απασχολεί, τι τον αγχώνει αυτή την περίοδο. Κράτα του το χέρι. Διέκοψέ τον μόνο για να τον φιλήσεις. Κοίτα τον στα μάτια. Όταν σταματήσει να μιλάει, πες του πώς νιώθεις γι’ αυτόν. Κάνε μια ανασκόπηση της χρονιάς. Μοιράσου τις καλύτερές σου στιγμές. Απολογήσου για τις κακές. Ευχαρίστησέ τον για όσα σου χάρισε. Δείξε του πως εκτιμάς και αναγνωρίζεις τη θέση του σε αυτή τη σχέση.

Δώρισέ του χρόνο. Μόνοι σας. Εκεί, στο σκοτάδι του σαλονιού. Ένα, δύο κεράκια να καίνε όπως εσύ για εκείνον. Κάτσε εκεί για ώρα. Άσε τα λόγια να κυλήσουν, τις αισθήσεις να κυριαρχήσουν.

 

Συντάκτης: Αντώνης Καζούλης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.