«Όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το πραγματοποιήσεις». Μια γνωστή σε όλους φράση του Paulo Coelho, απ΄ το βιβλίο «Ο Αλχημιστής». Μια φράση που κρύβει μέσα της το μήνυμα ότι έλκουμε όλα όσα σκεφτόμαστε. Ή πιο σωστά έλκουμε όλα όσα είμαστε. Αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα του συμπαντικού νόμου της έλξης. Εμείς οι ίδιοι με τις σκέψεις μας, οι οποίες δημιουργούνται βάσει των προτύπων που έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας, δημιουργούμε το πεπρωμένο μας.
Ο συμπαντικός νόμος της έλξης έχει τις ρίζες του στο μακρινό παρελθόν. Ανατρέχοντας στον προηγούμενο αιώνα συναντάμε το Κίνημα της «Θετικής Σκέψης», οπότε και δημιουργήθηκε. Υποστήριζε ότι η ανθρώπινη σκέψη ταυτίζεται με την πράξη κι έχει την ικανότητα ν΄ αλλάξει τη ζωή, αρκεί να κυριαρχήσει στο υποσυνείδητο. Πιο απλά οι άνθρωποι σκεπτόμενοι θετικά, μπορούν ν΄ αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση, μετατρέποντάς την από αρνητική σε θετική. Ο πρωτοπόρος του κινήματος αυτού, William Walker Atkinson (1862-1932), αποκρυφιστής, δικηγόρος και συγγραφέας, στο βιβλίο του «Η δόνηση της σκέψης. Ο έλεγχος του νου και ο νόμος της έλξης» (πρωτότυπος τίτλος: «Thought Vibration: or the Law of Attraction in the Thought World») παρουσιάζει τη δύναμη της ανθρώπινης σκέψης και πώς αυτή είναι ικανή να οδηγήσει τον άνθρωπο στο να προσελκύει μόνο όλα όσα τον εξελίσσουν πνευματικά.
Με το πέρασμα των χρόνων υποστηρίχθηκαν άπειρες θεωρίες για το συμπαντικό νόμο της έλξης. Αποκρυφιστές, μεταφυσικοί, ψυχολόγοι, ερευνητές που όλοι καταλήγουν στο ένα και μόνο συμπέρασμα· ο άνθρωπος, επί της ουσίας, λειτουργεί σαν μαγνήτης. Οι σκέψεις του είναι ικανές να καθορίσουν τα γεγονότα που του συμβαίνουν. Αρκεί μόνο η συνειδητοποίηση ότι όλα είναι ενέργεια. Η ενέργεια αυτή παράγει άλλη ενέργεια κι έτσι δημιουργείται η δράση. Η δράση, με τη σειρά της, φέρνει την αντίδραση. Σαν να βλέπουμε μια νοητή, αλυσιδωτή εξίσωση.
Ο νόμος της έλξης εξηγείται και επιστημονικά, σύμφωνα με τους κανόνες της κβαντικής φυσικής. Ο κόσμος είναι ενέργεια, που έχει πάρει τη μορφή της ύλης και βρίσκεται σε μια διεργασία υλοποίησης και εξαΰλωσης, η οποία πραγματοποιείται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με την κβαντική φυσική η διατήρηση του ενεργειακού πεδίου (κόσμος), που συνεχώς μεταβάλλεται, οφείλεται στην ανθρώπινη σκέψη, η οποία «κατασκευάζει» την ύλη, μέσα από συντονισμένες και συνειδητές ενέργειες.
Παρ’ όλ΄ αυτά στη νέα εποχή παρατηρείται το φαινόμενο μιας μικρής παρανόησης του βαθύτερου νοήματος του νόμου της έλξης. Τείνουμε να υποστηρίζουμε ότι προσελκύουμε αυτό που διακαώς επιθυμούμε. Κι ενώ σκεφτόμαστε, πράττουμε κι ευχόμαστε να συμβεί αυτό που θέλουμε, το σύμπαν απλώς αδιαφορεί. Γι΄ αυτό κι υπάρχουν φορές που αναρωτιόμαστε «αφού το θέλω τόσο, γιατί το σύμπαν δε μ΄ ακούει». Πρόκειται για παρερμηνεία του νόμου της έλξης. Όπως ανέφερα στην αρχή, έλκουμε αυτό που είμαστε κι αισθανόμαστε κι όχι εκείνο που θέλουμε πολύ. Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται απ΄ το σώμα, που διαρκώς αναζητά την ικανοποίηση στην «ύλη».
Συνήθως σκεφτόμαστε έντονα, καταναλώνοντας άπειρη ενέργεια, την οποία ωθούμε σε ό,τι φοβόμαστε και δε θέλουμε να συμβεί ή σ΄ αυτό που απορρίπτουμε ή σε κάτι που μας δημιουργεί ενοχές, αντί να επικεντρώσουμε τη σκέψη μας σε όλα όσα αγαπάμε. Κι αυτό γίνεται ασυνείδητα, με αποτέλεσμα να έλκουμε τελικά τους φόβους μας.
Η εφαρμογή του συμπαντικού νόμου της έλξης είναι πολύπλοκη και καθόλου επιφανειακή. Χρειάζεται να κατανοήσουμε τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην έλξη, την ενέργεια και την ύλη. Κατόπιν να συνειδητοποιήσουμε ότι οι σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, τα λόγια κι οι πράξεις μας παράγουν ενέργεια. Η ενέργεια αυτή με τη σειρά της ελκύει παρόμοιες ενέργειες. Η θετική ενέργεια προσελκύει την όμοιά της. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την αρνητική ενέργεια.
Είμαστε σώμα, μυαλό–σκέψη και ψυχή. Το σώμα από μόνο του δεν μπορεί να δημιουργήσει, δεν είναι ικανό να παράγει. Το σώμα απλώς βιώνει, ζει. Απ΄ την άλλη η σκέψη δεν μπορεί να ζήσει και δεν μπορεί να νιώθει. Είναι ικανή μόνο να δημιουργεί. Η ψυχή είναι αυτή που δίνει ζωή και στο σώμα και στη σκέψη. Κι η ψυχή είναι ενέργεια.
Τίποτα, όμως, απ΄ όλα αυτά δεν έχει νόημα, εάν δεν υπάρχει πίστη, υπομονή, αγάπη και ακεραιότητα. Είναι τα μόνα που μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο στην κατάλληλη δράση ώστε να έρθει σε επαφή με τον ανώτερο εαυτό του. Κι έτσι να εκπληρώσει τις επιθυμίες του, σεβόμενος παράλληλα τους συνανθρώπους του, φτάνοντας έτσι στο «θεϊκό» προορισμό του.
Ο νόμος της έλξης είναι ο σημαντικότερος νόμος του σύμπαντος, αρκεί να βαδίζουμε σύμφωνα με τις επιταγές του. Άλλωστε όλοι οι νόμοι διέπονται από κανόνες που πρέπει να τηρούνται, καθώς αν αυτοί παραβιασθούν, οι συνέπειες θα ΄ναι αρνητικές και βέβαιες. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργεί το σύμπαν, καθώς συντονίζεται μαζί μας στην ίδια συχνότητα και τελικά ανταποκρίνεται στις οποιεσδήποτε σκέψεις μας. Κι αν ό, τι είσαι το έλκεις, σκέψου, ποιος είσαι τελικά;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου