Ζούμε σε μια εποχή που οι απαιτήσεις της καθημερινότητας αυξάνονται συνεχώς. Ανταποκρινόμαστε σ΄ αυτές, όχι, όμως, με μεγάλη άνεση κι ευκολία. Η πίεση στο σπίτι, στη δουλειά, το άγχος να τρέξουμε να τα προλάβουμε όλα, μας εξουθενώνει. Πολλοί από εμάς βιώνουμε την καθημερινότητα, σαν ένα δυσβάστακτο βάρος. Κι όλο αυτό το βάρος έχει επηρεάσει σημαντικά τη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας. Το αποτέλεσμα είναι οι γονείς να περνούν τον περισσότερο χρόνο μακριά απ΄ τα παιδιά τους. Ίσως, όμως, η διάρκεια να μην είναι τόσο σημαντική, όσο η ποιότητα του χρόνου που οι γονείς βρίσκονται με τα παιδιά τους.
Σκεφτείτε πόσες πολλές δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας. Όχι μόνο θα σας φέρουν πιο κοντά, αλλά θα σας κάνουν και να ξεχάσετε τα προβλήματα της ενήλικης ζωής και να ζήσετε -έστω και για λίγο- στο δικό τους φανταστικό και παραμυθένιο κόσμο. Απ΄ την άλλη πλευρά το παιδί περνώντας αυτόν τον πολύτιμο και ποιοτικό χρόνο μαζί σας, προετοιμάζεται για να ζήσει στον πραγματικό κόσμο.
Τα παραμύθια που θα τους διαβάσετε. Όχι, μόνο γιατί τρελαίνονται να τ΄ ακούνε, αλλά κι επειδή το παραμύθι συνδυάζεται με την αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά. Και τα παιδιά λατρεύουν να νιώθουν με τον τρόπο αυτό τη ζεστασιά των γονέων τους. Οι ιστορίες που εκείνη τη στιγμή πλάθετε στο μυαλό σας και τους τις αφηγείστε. Και τα παιδιά τις συμπληρώνουν, μ΄ ένα μαγικό και φανταστικό τρόπο, που σας αφήνει άφωνους με την περιγραφή των ηρώων που πρωταγωνιστούν στο δικό τους παραμύθι. Θα ζωγραφίσετε μαζί. Θα μουτζουρώσετε τα χαρτιά, θα φτιάξετε σχήματα, γραμμές, ανθρωπάκια, σπίτια, ήλιους, θάλασσα, λουλούδια. Θα χαμογελάσετε όταν θ΄ ακούσετε το παιδί σας να σας λέει «μαμά, μπαμπά, δείτε πώς σας έκανα». Και θα ξεκαρδιστείτε όταν δείτε ζωγραφισμένη τη μορφή σας, όπως αυτό σας φαντάζεται. Θα φτιάξετε διάφορες μικρές χειροτεχνίες από πλαστελίνες και χαρτόνι, ενθαρρύνοντας, έτσι, ακόμη περισσότερο τη δημιουργική φαντασία του παιδιού σας. Ακόμα κι αν το σπίτι σας θα ΄χει το χάλι του και παντού θα επικρατούν οι μαρκαδόροι κι οι πλαστελίνες, δε θα σας πειράξει. Επειδή παράλληλα θα ΄ναι γεμάτο από σχήματα, χρώματα, εικόνες, σχέδια, κατασκευές και το πιο σημαντικό· θα ΄ναι γεμάτο με παιδικά γέλια.
Μαγειρέψτε μαζί το αγαπημένο τους φαγητό. Κι όλες αυτές τις λιχουδιές που τα παιδιά λατρεύουν· πίτσα, μπισκότα, παγωτό, κέικ. Ανοίξτε μαζί ένα βιβλίο μαγειρικής διαβάζοντάς τους τη συνταγή. Και ζητήστε τους να σας δίνουν τα υλικά που χρειάζονται για το φαγητό ή το γλυκό που θα φτιάξετε. Να συμμετέχουν κι αυτά μαζί σας στο μαγείρεμα. Φανταστείτε πόσο αθώα κι αστεία θα ΄ναι η εικόνα του παιδιού σας όταν για παράδειγμα ανακατεύει τ΄ αυγά μέσα στο μπολ ή πλάθει τη ζύμη και δίνει σχήματα στα κουλουράκια. Η συμμετοχή τους είναι σημαντική, επειδή με τον τρόπο αυτό νιώθουν αφενός ότι σας είναι χρήσιμα, αφετέρου ότι τα εμπιστεύεστε.
Παίξτε μαζί τους θέατρο. Βρείτε το σκηνικό, τα ρούχα και μοιράστε μεταξύ σας τους ρόλους που θα υποδυθείτε. Κι η παράσταση ξεκινά. Παίξτε παντομίμα ή μεταμορφώστε τους εαυτούς σας σε ταχυδακτυλουργούς. Ή απλά αρχίστε μεταξύ σας τις ζουζουνιές· αγκαλίτσες, φιλάκια και ζουλήγματα. Και τα μικρά σας θα ΄ναι τρισευτυχισμένα.
Μην ξεχνάμε όμως το βασικότερο· ν΄ ακούμε τα παιδιά μας. Ίσως εκείνη τη στιγμή να μην έχουν κάτι σημαντικό να πουν. Απλά με τον τρόπο αυτό διεκδικούν την προσοχή μας και λίγο απ΄ το χρόνο μας. Κι όταν πάρουν αυτό το λίγο που ζητούν, αισθάνονται ότι ΄ναι οι σημαντικότεροι στη ζωή μας. Και είναι. Αυτό τους κάνει και καλύτερους ανθρώπους.
Ποιοτικός χρόνος, λοιπόν, με τα παιδιά μας. Έστω και λίγος. Επειδή όσο κι αν αυτός διαρκεί, είναι πολύτιμος. Ο γονέας συνδέεται με το παιδί του κι αυτό δημιουργεί αναμνήσεις. Και το γλυκό κι αθώο μυαλουδάκι ενός παιδιού εντυπώνει μέσα του τις μνήμες αυτές, που στην ενήλικη μετέπειτα ζωή του, μένουν αλησμόνητες. Κι όποτε στο μέλλον θα νιώθει την ανάγκη της ασφάλειας, θα τις θυμάται ως το δικό του μικρό και ζεστό καταφύγιο. Ο χρόνος με τα παιδιά δεν είναι πολύτιμος μόνο για εκείνα, αλλά και για τους ίδιους τους γονείς, που αισθάνονται γεμάτοι από εμπειρίες και συναισθήματα. Αυτή τελικά είναι και η σημαντικότερη επένδυση.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου