H καθημερινότητά μας αποτελείται από συνήθειες που μπορούν να την κάνουν ποιοτικά καλύτερη, όμως υπάρχουν εξίσου κι οι αρνητικές συνήθειες που απορροφούν κι εξαφανίζουν την ευχαρίστηση στη ζωή μας, δίνοντας μια πικρή γεύση σε ό,τι «γευόμαστε». Ποιες είναι λοιπόν εκείνες οι πράξεις στις οποίες μόνοι μας προβαίνουμε και δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να νιώσει ευχαρίστηση;
1. Η υπερβολική χρήση των social media
Το κινητό μας έχει γίνει η προέκταση του χεριού μας 24/7 χωρίς καμία υπερβολή. Τα social media έχουν μπει με φόρα στη ζωή μας, αφού όμως εμείς τους δώσαμε πρώτοι το δικαίωμα. Συνεχώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τους γύρω μας να κρατάνε το κινητό τόσο αφοσιωμένα, οι ώρες μας στις οθόνες πια υφίστανται χωρίς να υπάρχει αύριο, ξυπνάμε και κοιμόμαστε με τα σόσιαλ να μάς συντροφεύουν. Ασυναίσθητα παίρνουμε το κινητό μας -που το αφήσαμε πριν ένα λεπτό- για να κάνουμε refresh την αρχική μας, να δούμε αν υπάρχει κάτι καινούργιο. Πολλές φορές, σε προσωπικές στιγμές, όταν πάμε μια βόλτα με τους φίλους μας, την οικογένειά μας ή ακόμη κι όταν είμαστε μαζεμένοι σε ένα σπίτι, δεν ανταλλάσσουμε μια κουβέντα μεταξύ μας προτιμώντας την οθόνη μας. Όσο όμως περισσότερο βυθιζόμαστε στον εικονικό μας κόσμο, τόσο ο πραγματικός χάνει το χρώμα του.
2. Η υπερανάλυση
Έχουμε μια τάση και συνήθεια να υπεραναλύουμε όλα τα γεγονότα στη ζωή μας, από το πιο μικρό μέχρι και το πιο μεγάλο. Είναι φυσικό να θέλουμε να αναλύσουμε κάτι που μάς προβληματίζει, που το βλέπουμε αντίθετα εμείς από ότι ίσως η άλλη πλευρά της ιστορίας, όμως τη λανθασμένη χρήση της ανάλυσης χάνουμε το νόημα και υπερβαίνει τα όρια μεταξύ χρήσιμου και τελείως περιττού. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται από την υπερανάλυση είναι ο φόβος, η ανασφάλεια, η μειονεξία με αποτέλεσμα να ξυπνάνε το σύστημα συναγερμού μας, θεωρώντας ότι υπάρχει πρόβλημα που δε λύνεται- χωρίς αυτό να ισχύει. Οι συνεχείς και μπερδεμένες σκέψεις οδηγούν τον εαυτό μας και την ψυχική μας υγεία σε σύγχυση και στο τέλος καταλήγουμε σε αδιέξοδο μαυρίζοντας όλο και περισσότερο που μετά από τόσο κόπο, πάλι δε βρήκαμε λύση.
3. Δε γυμναζόμαστε
Το ξέρω, δεν αρέσει σε όλα τα άτομα η γυμναστική, όμως η γυμναστική βοηθάει τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί καλύτερα και το σώμα μας αποδοτικότερα. Η εκτόνωση από τις σκέψεις μιας είναι αποτέλεσμα του ότι βρισκόμαστε σε εγρήγορση κι έτσι νιώθουμε ευεξία, αποβάλλοντας όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να μάς περιτριγυρίζουν. Η συνήθεια του να μη γυμναζόμαστε προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ραθυμία κι όσο παράλογο κι αν ακούγεται, μάς κουράζει περισσότερο. Συν το ότι αυξάνει τα προβλήματα της υγείας μας αλλά και της ψυχολογίας μας, με αποτέλεσμα όχι απλώς να μειώνεται το αίσθημα της ευχαρίστησης αλλά να αυξάνεται η πιθανότητα για κατάθλιψη.
4. Μάς αξιολογούμε από τις αποτυχίες μας (και μόνο)
Δεν έχουμε μόνο θετικές σκέψεις στο μυαλουδάκι μας, εννοείται πως υπάρχουν και οι αρνητικές που τις περισσότερες φορές υπερισχύουν. Η ζωή δεν είναι μόνο γλυκιά κι αλάνθαστη, είναι και πικρή με πολλά λάθη. Και σε αυτά τα λάθη έχουμε τη συνήθεια να εστιάζουμε, αξιολογώντας έτσι τον εαυτό μας από τις αποτυχίες μας και μόνο. Τα πράγματα, όμως, πάντα θα έχουν τη γεύση που θα επιλέξουμε να τούς δώσουμε κι εμείς κάνουμε επανειλημμένα το λάθος θα το ρίχνουμε στα υλικά, ενώ το θέμα είναι ο ψήστης. Οπότε όσο θεωρούμε πως είμαστε τα λάθη μας, πάντα η γεύση μας θα είναι πικρή και χαλασμένη.
Δεν είναι λίγες οι συνήθειες του ανθρώπου που τού στερούν την ευχαρίστηση κι όλα τα θετικά συναισθήματα που έρχονται μαζί με αυτή. Η καθημερινότητά σου, η οπτική όπου επιλέγεις να δεις τα πράγματα και οι συνήθειες που θέλεις να εφαρμόσεις στη ζωή σου, είναι αυτά που θα καθορίσουν και την αύρα σου. Ό,τι σου στερεί την ευχαρίστηση, να το διώχνεις από κοντά σου. Δε σού χρειάζεται κι ούτε χρειάστηκε και ποτέ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου