Συναναστροφή. Μια λέξη με νόημα όπου στοχεύει στην καθημερινή μας τριβή με άτομα που βρίσκονται συνεχώς στο πρόγραμμά μας, στις συζητήσεις μας, στο σπίτι μας, τα μηνύματά μας, στις βιντεοκλήσεις μας, παντού τελοσπάντων. Μέσα από αυτή την ακατάπαυστη συναναστροφή, χωρίς να το καταλαβαίνουμε αρχίζουμε κι αποκτάμε κομμάτια από την προσωπικότητα των άλλων και τα εμφανίζουμε σιγά-σιγά και στη δική μας.
Αρχικά, δεν ήταν λίγες οι φορές που έπιασες τον εαυτό σου μετά από καιρό να μιλάει σαν τον κολλητό σου ή αποκτήσατε σταδιακά τόσο παρόμοιο τρόπο σκέψης αν και στην αρχή της γνωριμίας σας διαφωνούσατε σε πολλά περισσότερα. Με την πάροδο του χρόνου όμως έχετε ανταλλάξει πολλές απόψεις, είστε σχεδόν όλες τις ώρες μαζί κι αντιλαμβάνεστε πως πλέον είστε σχεδόν ο ίδιος άνθρωπος, αφού κάνετε τα πάντα με τον ίδιο τρόπο, όχι όμως εσκεμμένα. Εδώ έρχεται και η ξακουστή φράση «δείξε μου τον φίλο σου, για να σου πω ποιος είσαι».
Επιπρόσθετα, στη ζωή μας οι άνθρωποι που μπορεί να συναναστρεφόμαστε σε μεγάλες δόσεις, είναι οι γονείς μας και η οικογένειά μας. Όταν περάσουν τα χρόνια κι είμαστε σε ένα σημείο που αρχίζουμε κι ωριμάζουμε εν μέρει, καταλαβαίνουμε πως τελικά γινόμαστε σαν αυτούς σε ένα βαθμό και πολλές πτυχές του εαυτού μας είναι λες και φτιάχτηκαν με πατρόν τους ίδιους. Για παράδειγμα, όταν βρισκόμαστε στο πατρικό μας, βλέπουμε τους γονείς μας, το πώς έχουν διαμορφώσει τoν χώρο τους, πώς συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο ή τις αντιδράσεις τους απέναντι σε απρόοπτα, πώς η μητέρα μας έχει βάλει σε αυτή τη σειρά τα πράγματα στο ντουλάπι. Έτσι κι εμείς όταν πάμε στο δικό μας σπίτι, τα τοποθετούμε με παρόμοιο τρόπο γιατί έτσι έχουμε δει από τους δικούς μας- το πιο απλό παράδειγμα. Αντιλαμβανόμαστε την επιρροή που έχουν ασκήσει πάνω μας ίσως και χρόνια μετά, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι πολλάκις με τις καταστάσεις που έχουν έρθει εκείνοι.
Κάθε άνθρωπος σε ένα βαθμό γίνεται αυτό που είναι οι άνθρωποι που συναναστρέφεται. Από τη μία είναι καλό αν παίρνεις θετικά χαρακτηριστικά από τους γύρω σου, θετικές στάσεις προς μίμηση, πράγματα που σε εξελίσσουν και σου αρέσουν στους άλλους και που θα ήθελες κι εσύ να έχεις εφαρμόσει στον χαρακτήρα σου και φυσικά πράγματα που να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Η άλλη πλευρά όμως του νομίσματος, φέρνει πιο σκοτεινές εκδοχές στο τραπέζι. Πολλές φόρες αποκτούμε συνήθειες και στάσεις που δεν είναι και τόσο καλές για τη δικιά μας προσωπικότητα, τον εαυτό μας ως μονάδα, με βάση το πώς έχουμε εξελιχθεί μέχρι σήμερα. Αυτά τα αρνητικά μπορεί να είναι συμπεριφορές που δεν είχαμε προηγουμένως, στάσεις και πεποιθήσεις για πράγματα που στη αρχή δεν υπήρχαν μέσα μας, γενικώς οτιδήποτε που μπορεί να αλλάξει αρνητικά τον εαυτό μας και το είναι μας, μέσα από μια συναναστροφή.
Είναι χρήσιμο να παίρνεις πολλά παραδείγματα και ιδέες από τους άλλους, να είναι πηγή έμπνευσης για εσένα και να σε οδηγούν σε μια κατεύθυνση προς το καλύτερο, γι’ αυτό τα άτομα τα οποία επιλέγεις να έχεις κοντά σου σε συνεχή αλληλεπίδραση ας είναι σωστά διαλεγμένα. Κι επειδή ο δρόμος είναι μονόδρομος και η συναναστροφή πολυεπίπεδη, να είσαι κι εσύ με τη σειρά σου κάποιος που θα προσφέρει έμπνευση και υλικό για το ένα βήμα παραπέρα.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου