Όταν βρίσκεσαι εσύ ή οι γύρω σου σε μια κατάσταση άγχους ή μια κατάσταση που ήταν απρόσμενη και δεν την περιμένατε με τίποτα, θα ακούσεις πολλές φόρες αύτη την συγκεκριμένη πρόταση, που δεν είναι άλλη από το «πάρε μια βαθιά ανάσα για να ηρεμήσεις». Δεν είναι τυχαίο, φυσικά και μία ανάσα μπορεί να σε ηρεμήσει, το πώς όμως είναι το ερώτημα.

Ο άνθρωπος, όταν αναπνέει αργά και βαθιά, του προκαλείται το συναίσθημα της ηρεμίας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, υπήρξε σταδιακά το πόρισμα μέσω της ανθρώπινης σωματικής συμπεριφοράς πως η αναπνοή σχετίζεται με τη συναισθηματική μας κατάσταση. Οι ρυθμοί της αναπνοής μας, για να νιώθουμε καλά και ήρεμα, πρέπει να είναι χαλαροί, αργοί για να μπορεί ο οργανισμός μας να ακολουθεί ένα τέμπο, έναν ρυθμό δηλαδή, σταθερό με αναλογία περίπου ένα δευτερόλεπτο για κάθε χτύπο καρδιάς. Εν αντιθέσει, όταν αναπνέουμε γρήγορα κι αλλάζουμε εντελώς τον ρυθμό της αναπνοής μας, αυξάνοντάς τον, προκαλούμε πίεση και δυσφορία γιατί δημιουργείται η κατάσταση της εντατικότητας.

Όπως έχει αναφερθεί, η αναπνοή επηρεάζει τη συναισθηματική μας κατάσταση σε μεγάλο βαθμό. Σε επιστημονικό επίπεδο, αυτό ονομάζεται σύμπλεγμα προ-Botzinger, που οργανώνει την εθελούσια βίαιη εκπνοή και αυξάνει την ένταση της εισπνοής. Συνδυαστικά, εστίασαν στις διαταραχές άγχους με άμεση επίδραση στη δυσκολία αναπνοής καθώς, η συγκεκριμένη λειτουργία, δηλαδή η αναπνοή, έχει σημαντικό ρόλο στις περιοχές που λαμβάνουν άμεσα ερεθίσματα με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της αμυγδαλής, μιας ομάδας νευρώνων που βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλο και σχετίζεται με όλα τα πρωτόγονα κι ενστικτώδη μα συναισθήματα.

Δεν είναι λίγες οι στιγμές που έχουμε βρεθεί σε αυτήν τη συγκεκριμένη κατάσταση, να μην ελέγχουμε τα νεύρα μας, τα συναισθήματά μας, το άγχος που τις περισσότερες φορές μάς καταβάλει. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να παίρνουμε και μια και δύο και όσες ανάσες χρειαστεί για να νιώσουμε καλά πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση προς δράση. Το σώμα σου, με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο, με την αναζήτηση αυτής της βαθιάς και γερής ανάσας προσπαθεί να σου μιλήσει κι να σου δώσει ένα σημάδι, πως χρειάζεται ένα λεπτό να αποβάλει από μέσα του όλα αυτά που το διακατέχουν. Μην αναστατώνεσαι  και φρόντισε όταν γίνεται αυτό να επαναφέρεις τον εαυτό σου σε κατάσταση ψυχραιμίας. Όταν αναπνέεις σωστά αισθάνεσαι πιο ξεκούραστος έχεις περισσότερη διαύγεια, άρα και οι αποφάσεις σου θα είναι πιο αποτελεσματικές.

Ακόμη κι όταν νιώθεις πως δεν αντέχεις άλλο, η υπομονή σου έχει εξαντληθεί και βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, μη μείνεις στη μία κι μοναδική ανάσα γιατί δε θα κάνει τίποτα. Η διαδικασία της αναπνοής είναι άσκηση που βασίζεται στην επανάληψη και την αυτοπαρατήρηση. Δεν είναι όλες οι μέρες ρόδινες κι όμορφες χωρείς κάτι να μας αναστατώσει, έρχονται από το πουθενά και τις περισσότερες φόρες δεν είναι καν από τον έλεγχο μας τα άσχημα, όποτε ένας τρόπος για να μπορείς να είσαι πάντα ετοιμοπόλεμος και μην ξεχνάς «πάρε μια βαθιά ανάσα για να ηρεμήσεις».

 

Συντάκτης: Άντζη Ευριπίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου