Κι αν δεν το κάνετε, τι έγινε; Λένε πως η επαφή αποτελεί τον πιο γερό θεμέλιο λίθο σε μια σχέση ακόμα και σε ολόκληρη τη ζωή. Κι αν αυτό δεν υπάρχει ή δεν έχει υπάρξει για αρκετό διάστημα σταματάς να ζεις;

Θεωρούμε την επαφή ως μια κύρια πηγή πρόσληψης της ντοπαμίνης που χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχείς ή την επισφράγιση της σχέσης μέσα από το μοίρασμα των σωμάτων μας. Δηλαδή ζευγάρια που για λειτουργικούς λόγους δεν είναι δυνατόν να συνδεθούν με τον τρόπο αυτό, δεν μπορούν να επιβιώσουν; Είτε τα ζευγάρια που είναι από απόσταση αρκετό καιρό είναι σίγουρο ότι θα χωρίσουν γιατί δεν μπορούν να ειδωθούν τη στιγμή που το θέλουν και δεν έχουν την καθημερινή επαφή με τον σύντροφό τους για να νιώσουν το αίσθημα της ικανοποίησης και της ευτυχισμένης σχέσης;

Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν ανάγκες για ικανοποίηση. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Abraham Maslow, έναν εξειδικευμένο και διάσημο ερευνητή, ερωτική ανάγκη βρίσκεται στις πρώτες και κύριες του ανθρώπου σε επίπεδο ισότιμο με την ανάγκη της τροφής και της δίψας, δηλαδή είναι βιολογική ανάγκη για να μπορέσει να ζήσει. Με βάση τα λεγόμενα του Μaslow, το άτομο που δεν έχει ικανοποιήσει τις ερωτικές του επιθυμίες, δεν μπορεί να λειτουργήσει καθαρά στην καθημερινή του ζωή λόγο στέρησης με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του.

Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθούμε και στον αγαπημένο πάτερα της ψυχανάλυσης, Sigmund Freud, γνωστός και πρωτοπόρος στην ψυχαναλυτική θεωρία. Θεωρεί πως αν η επιθυμία δεν εκτονώνεται μπορεί να μεταβληθεί κάλλιστα σε απωθημένη ενέργεια, επηρεάζει το άτομο σε βαθμό του να εμφανίσει συμπτώματα υπέρ καταναλωτισμού και κτητικότητας, όπως και κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής.

Ωραία όλα με τις θεωρίες και τις απόψεις που έχουν αναφερθεί πιο πάνω άλλα στο γενικό κομμάτι, αν δεν υπάρχει η επαφή αρκετό διάστημα ή κι αν δεν ξανασυμβεί πότε, δεν θα χαθεί ο κόσμος. Δεν είναι το παν στη ζωή μας, το παν είναι πρώτα να είσαι ένας υγιής άνθρωπος κι αυτό θα εμφανιστεί στον δρόμο σου, αργά ή γρήγορα, μην ανησυχείς. Αν είσαι εντός σχέσης και δε συμβαίνει, μην κατηγορείς τον εαυτό σου και μην πανικοβάλλεσαι, όλα λύνονται και βρίσκεται η διέξοδος, αρκεί να υπάρχει διάθεση. Μπορείς να συμβουλευτείς έναν ειδικό, αν αισθάνεσαι ότι θα βοηθήσει να βρεις απαντήσεις, σίγουρα όμως η λύση δεν είναι να σε ρίχνει ψυχολογικά. Αν πάλι είσαι εκτός σχέσης κι απλά δε διαφαίνεται στον ορίζοντα, ίσως να είναι διότι δεν αφήνεσαι στην πιθανότητα, δε χαλαρώνεις και δεν ενδίδεις σε νέες προσκλήσεις. Όλα είναι ενέργεια κι ίσως η δική σου να πέφτει από το μυαλό σου και μόνο.

Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν το αίσθημα τις ικανοποίησης με πολλούς κι διαφορετικούς τρόπους. Δεν υπάρχει πάντοτε όρεξη για έρωτες όταν έχεις άλλα προβλήματα στη ζωή σου που είναι πιο καίριο να λυθούν, λογικό να μη θέλεις να ασχοληθείς. Δεν είναι ούτε το μόνο ούτε το βασικότερο θεμέλιο της σχέσης, ούτε του ανθρώπου για να είναι ευτυχισμένος, είναι απλά ένας παράγοντας, μια βιολογική ανάγκη που κάλο είναι να ικανοποιείται κι όταν δεν υπάρχει, συνεχίζεις να ζεις και στη χειρότερη, πας και για κανένα ψάρεμα.

Συντάκτης: Άντζη Ευριπίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου