Πολλές φορές θέλουμε να εκφράσουμε σκέψεις, επιθυμίες, προσωπικά στοιχεία, ανησυχίες, εμπειρίες ζωής. Θέλουμε όμως παράλληλα, ως βαθιά προσωπικά στοιχεία, να τά εμπιστευτούμε πραγματικά μονό σε ανθρώπους που έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη και φυσικά -γιατί όχι- σε ειδικούς ψυχικής υγείας, αφού εκεί ξέρεις σίγουρα πως ό,τι πεις θα μείνει μεταξύ σας λόγο του απορρήτου. Απόρρητο, σημαντικός παράγοντας τελικά για να αφεθεί κανείς και να μιλήσει. Μοιάζει κάτι σαν χρυσή σφραγίδα, που αν και κλείνει το στόμα, φέρνει μεγάλη ελευθερία.

Άραγε γιατί υπάρχει το απόρρητο στη ζωή μας και γιατί θέλουμε να κρατάμε κάποια πράγματα εμπιστευτικά μοιράζοντας πληροφορίες σε λίγους και συγκεκριμένους ανθρώπους; Δεν αφορά στο να κρύψεις κάτι, πιο πολύ αφορά στο ότι θεωρείς ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που θα μοιραστείς, άρα θέλεις αυτός που θα το ακούσει να τόν ενδιαφέρει. Συνήθως αυτό ακολουθεί τα καθαρά προσωπικά ζητήματα που δε θέλουμε να συζητάνε ή να σχολιάζουν άλλα άτομα που δε βρίσκονται στο στενό μας κύκλο- γιατί τότε θα πάψουν να είναι ένα τα προσωπικά μας θέματα και θα είναι τα νέα της εβδομάδας.

Αρχικά, ποια είναι η έννοια της λέξης απόρρητο; Απόρρητο είναι αυτό που δεν μπορεί, δεν πρέπει, να ειπωθεί ή να παραβιαστεί από τα μέλη που συνυπογράφουν στο να το τηρήσουν. Είναι κανονισμοί που προφυλάσσουν εσένα και όσους συμμετέχουν σε αυτό το μοίρασμα, από το να υπερβείτε τα όρια, με στόχο τη διαφύλαξη των προσωπικών σας στοιχείων, φωτογραφιών, συνομιλιών από έναν διαμοιρασμό χωρίς συγκατάθεση. Είναι μια πλατφόρμα που έξυπνα αξιοποιούν τα σόσιαλ, πατώντας πάνω στην έννοια του απόρρητου και καταρρίπτοντάς το με μανία, σαφώς με τη συγκατάθεσή μας. Αφηνόμαστε αυτοβούλως σε μια τρελή παραβίαση για να μπορούμε να πατήσουμε λάικς και να κάνουμε σκρολ, παραβιάζοντας το απόρρητο κι άλλων που έπραξαν το ίδιο με τη σύμφωνη γνώμη τους.

Επιπρόσθετα, πέρα από τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία εκθέτουμε τα πάντα καθημερινά αφού είναι πλέον ένα βασικό παράθυρο επικοινωνίας στη ζωή μας, πρέπει να υπάρχει απόρρητο το οποίο και να μην παραβιάζεται και σε άλλους τομείς. Να υπάρχει μια δεδομένη ασφάλεια και στις επαγγελματικές μας σχέσεις αλλά κι ως προς το τι επιλέγουμε να μοιραζόμαστε δημόσια με βάση αυτές, χωρίς αυτό να σημαίνει αυτόματα ότι μπορεί ο καθένας να το υποκλέψει. Να μπορέσουμε να έχουμε μια τυφλή εμπιστοσύνη στο άτομο που μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας και σε προσωπικό επίπεδο, στη συνέχεια, είτε αυτό ονομάζεται φίλος, πόσο μάλλον ψυχολόγος, αν πάμε σε πιο ξεκάθαρες και επίσημες σχέσεις που χαρακτηρίζονται από το απόρρητο. Το γνωστό κι ως ιατρικό απόρρητο μεταξύ του ασθενή και του γιατρού. Ο γιατρός δεν μπορεί να δώσει τα στοιχεία του ασθενή σε κανένα άλλο άτομο εκτός από αυτόν ή την αστυνομία μέσω εισαγγελικής παρέμβασης, αν θεωρήσει πως το άτομο είναι επικίνδυνο εφόσον ομολογήσει κάποιο έγκλημα.

Μέσα από το απόρρητο νιώθεις ασφάλεια, καθησυχάζεσαι λίγο από τα τρελά σενάρια που κάνει το μυαλό σου και προστατεύονται τα προσωπικά σου δεδομένα. Ο λόγος για το ιδιωτικό απόρρητο, εκείνο που με χάρη πετάμε στα σκουπίδια μέσω των σόσιαλ, όπως προείπαμε. Είναι εκείνο το «έχω λάβει γνώση κι αποδέχομαι» που αφορά τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων (data) ή των δεδομένων περιήγησης (cookies) που συχνά παίζουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από ό,τι νομίζουμε στην αποκωδικοποίηση μιας προσωπικότητας.

Τέλος, σε όλες τις δραστηριότητες στην καθημερινότητά μας, στο διαδίκτυο, σε ραντεβού με άτομα που παρέχουν ιατρική-ψυχική φροντίδα, στις εργασιακές μας σχέσεις, πρέπει να υπάρχει το απόρρητο. Είναι ένα δικαίωμα του ανθρώπου να διασφαλίζει την ιδιότητα και την προστασία της ζωής του. Αν δεν υπήρχε αυτό που με τόση χάρη απαρνιόμαστε σε κάθε «συμφωνώ» μας, ίσως να μην είχε κανένας άνθρωπος στον πλανήτη προσωπική ζωή. Σκέψου το την επόμενη φορά που θα πατήσεις το κουμπί.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άντζη Ευριπίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου