Και να, που κάποια στιγμή όντως συμβαίνει εκείνη η κουβέντα που από καιρό είχες κάνει με το κολλητάρι σου, ότι μια μέρα θα βαφτίσεις το παιδί που θα κάνει. Το συναδελφάκι σου από τη δουλειά, το γειτονάκι σου που είστε τόσα χρόνια πόρτα-πόρτα, το παιδικό σου φιλαράκι που μοιραζόσασταν το ίδιο θρανίο. Κι εσύ σε κάθε τέτοιο σενάριο έχεις το ρόλο του νονού ή της νονάς. Κι όσο συγκινητικό και μεγαλοπρεπές κι αν είναι όλο αυτό, με σένα να αναλαμβάνεις τον ρόλο του πνευματικού γονέα και να γίνεσαι ουσιαστικά οικογένεια με το φιλαράκι σου, υπάρχουν κάποια ζητήματα με το μωρό και τις υποχρεώσεις σου, που είναι καλό να σημειώσεις και να θυμάσαι, αν είναι η πρώτη φορά που βαφτίζεις.
Εδώ, θα βρεις τη δική σου checklist:
Σταυρός
Κάτι που σίγουρα κρατάμε οι περισσότεροι, είναι τον σταυρό από τη βάφτιση. Σε πολλούς, αρέσει να τον φοράνε και σε μεγάλη, ακόμα, ηλικία. Σαφώς στο συγκεκριμένο αντικείμενο πρέπει να δώσουμε προσοχή, αφού είναι ίσως το πιο ακριβό έξοδο των νονών, αλλά και το πιο σημαντικό. Προτεραιότητα δεν έχει να είναι κάτι ακριβό, βέβαια, αλλά κάτι απλό που θα μπορεί το παιδί να έχει και στη συνέχεια της ζωής του, ως προσωπικό αντικείμενο και κομμάτι της ταυτότητάς του.
Βαπτιστικά ρούχα και παπούτσια
Ρούχα για σένα βρήκες, είναι όμως η στιγμή να διαλέξεις τα βαπτιστικά και για τον πρωταγωνιστή εκείνης της ημέρας. Όποιο κι αν είναι το φύλο του παιδιού, μπορείς να βρεις υπέροχα σετ για να φορέσει αφού βαπτιστεί. Καλό θα ήταν να είσαι πάντα και σε συνεννόηση με τους γονείς για το αν έχουν επιλέξει κάποιο θέμα για τη βάφτιση, ώστε και τα ρούχα να είναι σε αντίστοιχα χρώματα, ή να κινηθείς σε κάτι εξ αρχής ουδέτερο, όπως το λευκό. Για να διαλέξεις, πρέπει σίγουρα να λάβεις υπόψη και την ηλικία του παιδιού, την ημέρα της βάπτισης, την εποχή και την αυστηρότητα ή μη του ιερέα στην εκκλησία που θα τελεστεί.
Λαδόπανα
Το μωρό, όπως μπορούμε να φανταστούμε, πριν ντυθεί με αυτά τα ρούχα θα είναι μέσα στα λάδια. Γι’ αυτό, φροντίζουμε να αγοράσουμε και τα γνωστά λαδόπανα και πεσέτα, αρκετά μεγάλη για να σκουπιστεί το παιδί. Σε αυτό δεν υπάρχουν τόσες επιλογές σε σχέδια, αλλά να θυμάσαι ότι όλα αυτά τα κρατάνε οι γονείς, οπότε φροντίζουμε να είναι κομψά και πρακτικά.
Μπουκαλάκι για το λάδι
Για το εν λόγω λάδι μπορείς να πάρεις και το μπουκάλι στο οποίο θα το μεταφέρεις. Ναι, το λάδι δεν το δίνει ο παππάς αλλά το φέρνεις εσύ, οπότε φροντίζεις να το έχεις προμηθευτεί κι αυτό (πολυτέλεια πλέον, με την τιμή που έχει, αλλά ας πάμε παρακάτω). Σημείωση: Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο νονός/νονά οφείλει τρεις μέρες πριν τη βάπτιση να πάει στον ιερέα το λάδι, έτσι ώστε ο δεύτερος να το ευλογήσει.
Βαλιτσάκι
Όλα αυτά δεν είναι ανάγκη να τα κουβαλάς με άγχος στα χέρια σαν τον Βέγγο. Υπάρχουν πλέον βαλιτσάκια με πολλά διαφορετικά σχέδια και στυλ στα οποία βάζεις όλα τα παραπάνω αντικείμενα. Άλλωστε, τα περισσότερα μαγαζιά με βαφτιστικά λειτουργούν με πακέτα, στα οποία το βαλιτσάκι συμπεριλαμβάνεται.
Λαμπάδα
Συνήθως το ίδιο στυλ έχει και η λαμπάδα της βάπτισης. Η λαμπάδα που θα ανάψετε εκείνη τη μέρα και κατά παράδοση και τις επόμενες 3 Κυριακές στην εκκλησία που θα πρέπει να συνοδεύσεις το παιδί, εσύ ως πνευματικός του.
Μαρτυρικά
Παλιά ήταν καρφίτσες, πλέον όμως οι επιλογές είναι πολλές. Ο ρόλος των μαρτυρικών είναι συμβολικός και πιστοποιούν ότι οι καλεσμένοι παρευρέθηκαν ως μάρτυρες σε αυτό το μυστήριο. Μπορεί να είναι βραχιολάκια, μπρελόκ, μικρά κομποσκοίνια που πάνω τους έχουν έναν μικρό σταυρό. Κι εδώ χρειάζεται να έρθεις σε συνεννόηση με τους γονείς για το πόσους καλεσμένους περιμένετε, για να το υπολογίσεις.
Σαφώς, μέσα σε όλα πρέπει να μάθεις άπταιστα το «Πιστεύω», αφού θα χρειαστεί να το πεις, όπως επίσης, όταν ερωτηθείς για το ποιο θα είναι το όνομά του, φρόντισε να το πεις καθαρά και ξάστερα, μην έχεις μπερδέματα. Τέλος, το έθιμο θέλει τον νονό ή τη νονά να παρευρίσκονται στο πρώτο μπάνιο του μωρού μετά τη βάφτιση.
Το πιο σημαντικό, όμως, αφού κάνεις όλη αυτή τη λίστα και περάσει το μυστήριο, είναι να χαρείς τη στιγμή και να θυμάσαι ότι για πάντα θα μείνει στις φωτογραφίες ή ακόμα και στη μνήμη του παιδιού. Εκείνο το παιδί που θα σε περιμένει κάθε Πάσχα, γενέθλια και γιορτές και θα σε θέλει εκεί. Αν πρόκειται να κάνεις αυτό το βήμα, να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις κι ότι η σχέση με τους γονείς είναι αρκετά δυνατή. Γιατί δεν είναι μια συμφωνία που σήμερα γίνεται κι αύριο ξεγίνεται. Είναι μια δέσμευση ζωής.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου