Οι παρεΐστικες συγκεντρώσεις αναζωογονούν σίγουρα τη διάθεση και μας εκτονώνουν απ’ την ένταση της καθημερινότητας. Εκείνα τα αυθόρμητα απογεύματα που περνάμε με τους φίλους μας, συζητώντας από τα προβλήματα που μας απασχολούν μέχρι για σχέσεις, αθλητικά, μουσική, ακόμα και showbiz. Υπάρχουν βέβαια κι πιο δραστήριες βραδιές που πάμε είτε για τρέξιμο, χορό, μπάσκετ ή για ό,τι άλλη κοινή δραστηριότητα έχουμε μεταξύ μας -φτάνει να περάσουμε χρόνο μαζί.
Φυσικά, όμως, οι πιο χιουμοριστικές στιγμές που θα μας μείνουν κιόλας έντονα μετά από καιρό, είναι οι μαζώξεις σε σπίτι για ταινία. Κι αν ταινία δεν καταφέρουμε να δούμε, τότε κάποιος από την παρέα –συνήθως αυτός που έχει τον πρώτο λόγο στα κοινωνικά δρώμενα και του αρέσει να διαβάζει ό,τι καινούριο κυκλοφορεί, κοινώς το nerdάκι μας–, προτείνει να παίξουμε ένα επιτραπέζιο. Κι όχι όποιο κι όποιο. Όχι από εκείνα που απαιτούν απλώς ταχύτητα ή γρήγορα αντανακλαστικά. Η πρόταση αφορά παιχνίδι γνώσεων. Μεταξύ μας, θα μπορούσε να είναι ο χειρότερος εφιάλτης πολλών από εμάς, που με τις γενικές γνώσεις δεν το ‘χουμε και πάρα πολύ.
Αφού όμως η παρέα σου θέλει παιχνίδι γενικών γνώσεων, δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς. Ξαφνικά, αν όχι όλη σου η ζωή, αλλά τουλάχιστον η εποχή που πήγαινες ακόμα σχολείο, περνάει βασανιστικά από μπροστά σου. Και μια μεγάλη απορία σού δημιουργείται: Τι στο καλό μάθαινες τόσα χρόνια μέσα στην τάξη; Μπορεί να ήσουν καλός μαθητής, να έγραφες καλά στις εξετάσεις, να αποστήθιζες εύκολα αλλά από ταινίες, βιβλία, ηθοποιούς και φιλοσόφους τα μπερδεύεις λίγο.
Δε σου έμεινε τίποτα πια από τον παλαίμαχο τον καθηγητή ιστορίας, που προσπαθούσε να μεταδώσει κάθε του γνώση για τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο; Πού ήσουν όταν στο μάθημα των εικαστικών η δασκάλα δίδασκε για τον Πικάσο και η φιλόλογος για τον Καβάφη και την Πολυδούρη; Κι όταν πάλι στο οικογενειακό σου περιβάλλον συζητάνε θέματα επικαιρότητας, βλέπουνε ειδήσεις και διαβάζουνε εφημερίδες, εσύ πόσο συμμετέχεις σε όλη αυτή την ενημέρωση; Τ’ αγνοείς όλα αυτά πιστεύοντας πως δε θα σου χρειαστούν πουθενά; Βλέπεις, όμως, που τελικά η κάθε πληροφορία μπορεί να σου φανεί χρήσιμη; Κατά κάποιο τρόπο, όλα όσα δε γνωρίζεις, τα βρίσκεις μπροστά σου στα παιχνίδια γνώσεων. Εκεί καλείσαι να θυμηθείς ό,τι «άχρηστη» για σένα πληροφορία επιδεικτικά αγνόησες.
Μάλλον, ήρθε η ώρα να μετανιώσεις που δεν άνοιξες ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Να γελάσεις με τον εαυτό σου που ακόμα και τους πιο διάσημους σκηνοθέτες δεν τους ήξερες, γιατί δεν ασχολήθηκες ποτέ να μάθεις έστω κι έναν απ΄όλους για το έργο και τη δραστηριότητά του στον χώρο των καλλιτεχνικών. Δεν κοίταξες ποτέ τους τίτλους των λιγοστών ταινιών που είδες. Δεν έγραψες ποτέ στο διαδίκτυο: «οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών». Και κάπως έτσι, ξέρεις κι συ όπως κι όλη η παρέα, πως θα κλάψετε από το γέλιο. Πόσες κοτσάνες και μαργαριτάρια μπορεί ν’ ακουστούν σε ένα βράδυ άραγε; Και για την αλλαγή, καλύτερα να μετράτε τα λάθη που πετάγονται παρά τα σωστά. Να το πάρετε στην πλάκα τουλάχιστον και να το διακωμωδήσετε.
Πόσα βλέμματα αμηχανίας θα ρίξεις στον συμπαίκτη σου; Άμα υπάρχει συμπαίκτης δηλαδή. Γιατί αλλιώς όλο πάνω σου θα πέσει το βάρος της απάντησης και θα εύχεσαι να σου ψιθυρίσει κάποιος τη σωστή λύση, αλλιώς πρέπει να σου έρθει ουρανοκατέβατη. Και μέσα σ΄όλα αυτά θα κάνεις και τον απολογισμό σου: «Πόσο σκράπας είμαι», θα σκέφτεσαι;
Με τις απαιτητικές κι άγνωστες για σένα ερωτήσεις του επιτραπέζιου παιχνιδιού και τις άστοχές σου απαντήσεις, σίγουρα θα κάνεις την παρέα σου να γελάει κι εννοείται πως θα γελάς κι εσύ μαζί τους, γιατί ο αυτοσαρκασμός άλλωστε βοηθάει. Απλώς, την επόμενη φορά που θα πέσει πρόταση για παιχνίδι γνώσεων στο τραπέζι, μην αγχωθείς. Να ξέρεις πως έχεις πολλούς «συναδέλφους» στο σπορ. Είναι τόσοι εκεί έξω που ενώ έχουν ειδικευμένες γνώσεις πανεπιστημιακού επιπέδου στο αντικείμενο εργασίας τους, στα παιχνίδια γνώσεων έχουν μηδενικές επιδόσεις.
Κι αν θέλετε τη συμβουλή του αρχηγού στις κοτσάνες επιτραπέζιων παιχνιδιών –όπως μπορώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου–, να παρακολουθείτε ειδήσεις. Να παίρνετε μια ιδέα τι γίνεται στον κόσμο. Να έχετε υπόψιν ποιος είναι ο αρμόδιος υπουργός και ποιος αθλητής πήρε την πρόκριση για τους επόμενους ευρωπαϊκούς αγώνες. Κάποια στιγμή κι αυτές τις πληροφορίες θα τις βρείτε μπροστά σας. Αν όχι τώρα, σίγουρα στα καινούρια παιχνίδια που θα βγουν στην αγορά.
Με το να ενημερώνεστε, δε θα νιώθετε άσχημα που δεν ξέρετε ποιος είναι ο Παπαγιαννόπουλος που έπαιζε στις παλιές ελληνικές ταινίες, ούτε θα απορείτε σε λίγα χρόνια ποια ήταν η συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί ας παραδεχτούμε ότι πέρα από τον όποιο επιστημονικό κλάδο επάξια εκπροσωπούμε, υπάρχουν και τα τρέχοντα γεγονότα στον κόσμο που ζούμε.
Η ολοκληρωμένη γνώση απορροφάται καλύτερα όσο είμαστε σε τριβή με τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο. Δείτε ταινίες και ασχοληθείτε εμπράκτως με τα κοινωνικά δρώμενα. Γιατί καλός είναι ο αυτοσαρκασμός –όπως προείπαμε– για όσα δεν ξέρουμε, αλλά καλύτερο είναι να σταματήσουμε να νιώθουμε μειονεκτικά για τις γνώσεις μας.
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα