Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο κάθε άνθρωπος σε κάθε φάση της ζωής του φέρει μαζί του και την οικογένειά του. Εξαίρεση αυτού δε θα μπορούσε να αποτελεί μια ερωτική σχέση. Γι’ αυτό και το κάθε ζευγάρι οφείλει να αποδέχεται τα μέλη της οικογένειας του συντρόφου του σε κάθε σκαλοπάτι της εξέλιξής τους.
Φυσικά, πριν από κάθε άλλο μέλος της οικογένειας, έχεις την τιμή να γνωρίσεις τα αδέρφια. Τα αδέρφια του ανθρώπου που ερωτεύτηκες. Τους ανθρώπους αυτούς που στήριξαν τον σύντροφό σου από την πρώτη του ανάσα, μεγάλωσαν μαζί του και έγιναν η παρέα του στις μοναχικές νύχτες της εφηβείας. Αυτά θα είναι και τα πρώτα άτομα από το οικογενειακό άμεσο περιβάλλον που θα γνωρίσεις.
Καλώς ή κακώς, η αδερφική σχέση όσο πολύπλοκη και να ‘ναι άλλο τόσο ιερή είναι. Μπορεί δύο αδέρφια να τσακώνονται μεταξύ τους, να μη μοιράζονται ούτε τον ίδιο καναπέ, να μην ανέχονται την παρουσία του άλλου στο δωμάτιο -πέραν μισής ώρας χωρίς μια διαφωνία. Προσοχή, όμως, γιατί αυτό αφορά μόνο τη μεταξύ τους σχέση. Στη δυσμενή περίπτωση που ένας τρίτος πειράξει έστω και τρίχα από το αδελφικό κεφαλάκι, απλά την έβαψε.
Είναι γνωστό άλλωστε πως όλοι μας μπορούμε να κατηγορήσουμε τα αδέρφια μας για διάφορα που μας έκαναν στο παρελθόν, αν ακούσουμε όμως αρνητική κουβέντα από κάποιον γι’ αυτά, δεν το ανεχόμαστε. Εμείς μπορούμε να πούμε ό,τι θέλουμε, οι άλλοι όχι. Γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο σε μια σχέση –αν αυτή είναι και σοβαρή–, η σχέση με τα αδέρφια του συντρόφου να είναι πολύ καλή.
Ξεκινώντας, λοιπόν, να αναλύουμε το κομμάτι της σχέσης που μπορεί να έχεις με τον αδερφό του/της, οφείλουμε να αναφέρουμε τις δύο κατηγορίες αυτής. Η πρώτη είναι και η πιο κοινή. Η γνωριμία με τα αδέρφια του μετά τη σχέση, σε ένα σωστό χρονικό σημείο. Είναι ζωτικής σημασίας να είσαι χαμογελαστός, ευγενικός και εγκάρδιος. Να δείχνεις πως πραγματικά αγαπάς τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, πως τον σέβεσαι. Δεν έχει τόσο σημασία η εξωτερική σου εμφάνιση, όσο η προσωπικότητά σου. Αυτό πρέπει να αποζητήσεις να τους κερδίσει, γιατί έχει σημασία η γνώμη τους.
Ας μη ξεχνάμε άλλωστε την πιθανότητα αυτά τα άτομα να αποτελέσουν και μελλοντικοί εξ αγχιστείας συγγενείς. Ας μη φτάσουμε βέβαια στο άλλο άκρο. Δε χρειάζεται να γίνετε κολλητοί, γιατί μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα έρθετε σε άβολη θέση. Ναι μεν να περνάτε καλά όταν βρίσκεστε στο ίδιο τραπέζι, στην ίδια παρέα, αλλά ας μην είναι αυτοί που θα εκμυστηρευτείς τον κάθε σου προβληματισμό. Πόσο μάλλον τα εντός της σχέσης.
Όχι γιατί δεν είναι έμπιστοι. Μπορεί να είναι οι πιο φερέγγυοι άνθρωποι, που να ταιριάζει το χιούμορ και ο ψυχισμός σας. Δεν παύει, όμως, να είναι αδέρφια του συντρόφου σου. Κι όσο και ν’ αναπτύξετε τη σχέση σας, το αίμα νερό δε γίνεται. Μην περιμένεις, λοιπόν, να πάρουν το μέρος σου και να ισοπεδώσουν μπροστά σου τον αδερφό τους.
Στην 2η κατηγορία εμπίπτουν τα άτομα που γνωρίζουν τα αδέρφια πριν γνωρίσουν τον σύντροφό τους. Τυχαία ή εσκεμμένα, γνώρισες τη σχέση σου μετά από αυτούς. Μπορεί να είναι ο κολλητός σου, μπορεί ένας συνάδελφος ή ένας συμφοιτητής σου. Μπορεί να ήταν η αιτία να γίνει αυτή η σχέση πραγματικότητα. Μπορεί όμως να ήταν και μια σύμπτωση. Να ανακάλυψες μετά ότι ξέρεις τον άνθρωπο που μεγάλωσε μαζί με τον έρωτά σου -τι έκπληξη κι αυτή. Αυτή η 2η κατηγορία, όμως, είναι και η πιο ριψοκίνδυνη. Με ποια έννοια; Αν ο κολλητός σου είναι και αδερφός της; Αν η συνάδερφός σου είναι αδερφή του; Ή η συμφοιτήτρια που κάθεται στο δίπλα έδρανο, ανακάλυψες τυχαία πως είναι το ίδιο άτομο με την αδερφή του ανθρώπου που βγαίνεις;
Οι σχέσεις αυτές μπορεί αρχικά να είναι πολύ όμορφες γιατί βγαίνετε σαν μια παρεούλα. Γιατί γελάτε και έχετε έναν παραπάνω συνδετικό κρίκο. Γιατί συνήθως αυτός ο κρίκος σας θέλει αγαπημένους. Ίσως κιόλας σε βοηθήσει να μάθεις όλες τις πτυχές του ατόμου που αγαπάς. Αν, όμως, υπάρξει τσακωμός ή το 3ο αυτό άτομο δε σας θέλει πλάι στον αδερφό του; Τότε πόσο δύσκολη είναι η θέση σας; Όταν εκτός από μια σχέση διακινδυνεύεται και μια φιλία; Όταν εκτός από τη λύπη που έχετε να διαχειριστείτε, έχετε και τα μούτρα στη δουλειά ή μια αλαζονική συμπεριφορά στη σχολή; Δυστυχώς σε έναν τσακωμό, ένας τόσο κοινός συνδετικός κρίκος συνήθως θα πάρει το μέρος του εξ αίματος προσώπου. Κι εκτός από μια ένταση στεναχώριας θα έχετε και αυτό το πλήγμα να σας κατατρώει.
Αν, λοιπόν, αναρωτιέσαι τι σχέση πρέπει να έχεις με τα αδέρφια του συντρόφου σου, να σκέφτεσαι πως πάντα όριο είναι το μέτρο. Τόσο όσο. Να έχετε μια καλή σχέση μεν, αλλά δε χρειάζεται να είστε και κολλητοί. Αν, βέβαια, τύχει και προϋπάρχει μια συμπάθεια και μια φιλία από πριν τότε καλό είναι να ξεκαθαρίστε τα πράγματα από την αρχή. Άλλο η σχέση και άλλο η φιλία.
Οι καλοί λογαριασμοί άλλωστε κάνουν και τους καλούς φίλους. Μην αναμίξετε τον αδερφό του συντρόφου σας που είναι παράλληλα και κολλητός σας, σε ερωτικά καβγαδάκια που πιθανόν να προκύψουν μέσα στη σχέση. Όχι γιατί δεν μπορεί να βοηθήσει -κάθε άλλο. Απλώς να ξέρετε ότι παραμονεύει ο κίνδυνος να μείνετε και χωρίς σχέση και χωρίς κολλητό. Παράλληλοι δρόμοι, λοιπόν, αλλά όχι ταυτόσημοι. Για να έχετε και το κεφάλι σας ήσυχο.
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα