Ζούμε σε μια εποχή που τα περισσότερα παιδάκια αποχαυνώνονται μπροστά από μια οθόνη πριν καν μάθουν να μιλάνε, που το “sharenting” δίνει και παίρνει και που ο πιο ακριβοπληρωμένος youtuber είναι ένα 7χρονο παιδί -ναι, μπορείς να κλάψεις λίγο πριν πας αύριο για δουλειά! Τα social media έχουν κατακλύσει τις ζωές μας κι είναι αναμενόμενο πως απ’ το τριπάκι της τεχνολογίας δε θα ξέφευγαν ούτε οι γονείς!

Έρχεται, λοιπόν, κάποια στιγμή που ενώ χαζεύεις αμέριμνος στα social πίνοντας το καφεδάκι κοντεύεις να πνιγείς με μια συνηθισμένη γουλιά, να πάθεις τριπλό εγκεφαλικό, να σου πέσει το κινητό απ’ τα χέρια. Ένα friend request απ’ τη μανούλα μόλις έφτασε στην οθόνη σου. Λες και δεν της έφτανε να σ’ ακολουθεί τόσα χρόνια εντός κι εκτός σπιτιού, τώρα ανακάλυψε και τα διαδικτυακά σου ίχνη! Να το δεχτείς και να αποδεχτείς ότι κάποια στιγμή θα σε κάνει viral ή να μην το δεχτείς και να ακούς την γκρίνια της και ό,τι άλλο υποθέσει μέχρι να παγώσει ο ήλιος; Μήπως να την μπλοκάρεις και να το παίξεις τρελίτσα να τελειώνουμε;

Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat. Συνεχώς αναπτυσσόμενες εφαρμογές που σκοπό έχουν την κοινωνικοποίηση ή το φακέλωμά μας -εξαρτάται καθαρά από μας και απ’ το πώς επιλέγουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Άρα, η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι υποκειμενική.

Ας το πιάσουμε όμως λίγο απ’ την αρχή. Οι γονείς σήμερα διαφέρουν κατά πολύ απ’ τις προηγούμενες γενιές. Είναι σύγχρονοι και προσπαθούν να το δείξουν με κάθε τρόπο. Μπορεί να μην ξέρουν να αλλάζουν το κρύο με τη ζέστη στο αιρκοντίσιον, αλλά τη θέλουν την τεχνολογία στην καθημερινότητά τους! Έρχεται, λοιπόν, ένα ωραίο απόγευμα η μανούλα για καφέ και κουσκουσάκι για να σου θυμίσει πόσες φορές ξενύχτησε για σένα όταν είχες πυρετό ή έδινες εξετάσεις, πως σου έμαθε ποδήλατο, πως απαντούσε σε όλα τα «τι είναι αυτό;» και τα «γιατί» σου, μέχρι να σου ζητήσει να της φτιάξεις το πολυπόθητο προφίλ. Είτε το ξέρεις πως δημιουργήθηκε λογαριασμός στο facebook είτε το friend request αποτελεί έκπληξη, πάντα θα είναι “akward alert” η στιγμή που βλέπεις το όνομά της μανούλας να θέλει να γίνετε φίλοι!

«Μάνα είναι μόνο μια» και λόγω της ιδιότητάς της έχει την εκνευριστική τάση να θέλει να ξέρει τα πάντα! Είναι όμως άδικο να κρίνεις μόνο βάσει όσων έχουν περάσει απ’ το μυαλό σου. Στην τελική δε συμπεριφέρονται άπαντες με τον ίδιο τρόπο, ούτε το ανελέητο spam είναι σούπερ δύναμη όλων των γονιών στον μαγικό κόσμο του Facebook! Το αν θα δεχτείς τη μανούλα ή θα διαγράψεις το αίτημα είναι καθαρά προσωπική επιλογή! Αναμφίβολα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό απ’ την ενδοοικογενειακή σας σχέση και από την εικόνα σου στα social. Αν δεν υπάρχει κάτι που φοβάσαι μην το πιάσει το αετίσιο μάτι της, δεν έχεις ιδιαίτερο λόγο να πατήσεις απόρριψη, μιας και νομίζω ότι αυτή σου η κίνηση θα την απογοητεύσει κάπως.

Όπως η μανούλα κάποτε σου έλεγε «καλό», «κακό», «τζιζ» και τόσα άλλα μέχρι να μάθεις καλύτερα τον κόσμο γύρω σου, έτσι κι εσύ μπορείς να της γνωρίσεις λίγο καλύτερα τα social, κάνοντάς της μια κατατοπιστική κουβεντούλα. Αν μη τι άλλο, θα θέσεις και υγιή όρια στην «κοινωνική» σας σχέση και θα γλυτώσεις τα spam που θα κάνουν τους φίλους σου να κλάψουν απ’ τα γέλια! Εδώ που τα λέμε, κανένας δε θέλει να ‘ρθει αντιμέτωπος με ντροπιαστικές στιγμές των παιδικών του χρόνων κι το εκφράσεις έγκαιρα, σίγουρα θα το καταλάβει η μαμά σου! Και να θυμάσαι πως αν γίνετε φίλοι και τίποτα άλλο δεν πιάνει, η «απόκρυψη ιστορίας» παραμένει επιλογή!

Τώρα ξέρεις. Από δω και πέρα, the choice is yours!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αναστασία Ιλαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.