Ας μαζευτούμε όλοι οι γνήσιοι υπναράδες να συμφωνήσουμε πόσο πολύ μισούμε το ξυπνητήρι μας, αν κι η απέχθεια γι’ αυτή τη συσκευή είναι νομίζω καθολική. Δεν είμαστε μάλιστα λίγοι εκείνοι που προτιμούμε να ξυπνήσουμε νωρίτερα απ’ το ξυπνητήρι, μόνο και μόνο για να μη φτάσει στ’ αυτιά μας ο συγκεκριμένος ήχος. Μήπως όμως δε φταίει το ξυπνητήρι γενικά, ή η επιθυμία μας για παραπάνω ύπνο, αλλά ο ήχος που επιλέγουμε αυτός καθ’ αυτός; Η επιστήμη και η ψυχολογία ισχυρίζονται πως ο τύπος του ήχου που επιλέγουμε για την έναρξη της ημέρας μας, επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία μας, την ημέρα μας, και την εργασιακή μας απόδοση.

Απ’ τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε χρειαζόμαστε κάποια λεπτά για ν’ αρχίσουμε να «λειτουργούμε» και τουλάχιστον 15 με 30 λεπτά μετά το ξύπνημα, για να συνέλθουμε και να πάρουν μπρος οι γνωστικές μας ικανότητες. Αυτή η περίοδος είναι γνωστή ως αδράνεια ύπνου και είναι απαραίτητη, αλλά και προσωρινή. Επηρεάζεται, τόσο απ’ τον χρόνο που ξυπνάμε, αλλά και απ’ τον τρόπο που επιλέγουμε να γίνει το ξύπνημά μας. Για παράδειγμα, με βάση μια έρευνα που διεξήχθη από Αυστραλούς και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plops ONE, οι μελωδικοί ήχοι ξυπνητηριού μας μετατρέπουν σε περισσότερο διαυγή άτομα και σχεδόν αμέσως είμαστε έτοιμοι ν’ αδράξουμε τη μέρα μας, με όσο γίνεται θετική ενέργεια και μεράκι. Αντίθετα, οι διακεκομμένοι ήχοι συνδέονται με μεγαλύτερη ώρα αδράνειας, και πιθανότερα άτομα που ξύνουν μ’ αυτούς τους ήχους θα νιώθουν κάποια υπνηλία εντός της ημέρας τους, και κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Και να σας πω κάτι, γιατί να μπαίνουμε στο βασανιστήριο να πατάμε τη μια αναβολή μετά την άλλη και να ερχόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ακούμε κάτι που μας τη σπάει κάθε 5 λεπτά; Να μου πείτε, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Αντί να σιχτιρίζουμε το ξυπνητηράκι μας που το μόνο που θέλει είναι να μας ξυπνήσει, ας το φέρουμε στα γούστα μας. Έτσι λοιπόν, μπορούμε να αφήσουμε τους προτεινομένους ήχους, που θα συμφωνήσω, είναι σπαστικοί, και να βάλουμε το αγαπημένο μας τραγούδι, που το ακούμε και μας φτιάχνει τη διάθεση, για να μας φτιάχνει την ημέρα. Βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος να το σιχαθούμε κι αυτό!

Απ’ την άλλη πλευρά, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα επί του θέματος, θα επιχειρήσω να πω πως ίσως πολύ δυνατοί ήχοι ή εξαιρετικά γρήγοροι προκαλούν κάποια σύγχυση στους ακροατές. Αντίθετα, μελωδίες κλασικές ή πολύ αργές, ίσως να μην είναι ικανές να μας ξυπνήσουν ή να μη τις ακούμε καν. Βέβαια, σ’ όλους μας λίγο πολύ μας αρέσει ο σπαστικός κι εκνευριστικός ήχος του ξυπνητηριού, γιατί αν μη τι άλλο καταφέρνει να μας σπάσει τα νεύρα και να μας ξυπνήσει. Αρά αποστολή εξετελέσθη.

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ στην κλισεδιά, πως η καλή ημέρα απ’ το πρωί φαίνεται! Ανεξαρτήτως ξυπνητηριών, οφείλουμε στον εαυτό μας να ξυπνάμε ευγνώμονες που μια ακόμη μέρα ξεκινά κι εμείς είμαστε καλά κι έτοιμοι να τη φέρουμε στα μέτρα μας, κι όχι εκείνη στα δικά της. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε εξωτερικούς παράγοντες να επηρεάζουν τη διάθεσή μας, όπως ούτε κι εμείς μπορούμε να επηρεάζουμε τρίτους με το έτσι θέλω.

Χρήσιμα tips για ευχάριστα πρωινά ξυπνήματα είναι τα post it. Ας γεμίσουμε κι όλο το σπίτι αν χρειαστεί, με ευχάριστα μηνύματα, τόσο απευθυνόμενα προς εμάς του ιδίους, όσο και στ’ άτομα που ζουν μαζί μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να γράψουμε «καλημέρα στον ομορφότερο άνθρωπο! Ευχαριστήσου τις στιγμές κι όλα θα πάνε καλά!», είτε για εμάς είτε για τους αγαπημένους μας. Και σίγουρα, όταν γινόμαστε αφορμή να χαμογελάσει κάποιος άλλος, είναι ένα απ’ τα ομορφότερα συναισθήματα.

Ένας άλλος τρόπος για μια ευχάριστη και γεμάτη ζωντάνια ημέρα είναι ο χρόνος που αναφέραμε προηγούμενος ως απαραίτητος για να ξυπνήσουμε, να είναι αφιερωμένος σ’ εμάς, κάνοντας κάτι που μας ευχαριστεί, όπως να περιποιηθούμε τον εαυτό μας ή ακόμη και το παιδί μας, τον σύντροφό μας. Ένα καλό πρωινό ακόμη, μας βοηθά να έχουμε μια ωραία μέρα, χωρίς γκρίνια λόγω πείνας· μια μέρα με αρκετή ενέργεια.

Να μην αφήνουμε τις ημέρες να περνούν αδιάφορες και να μας παίρνουν μαζί τους. Η κάθε μέρα, έχει να μας προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες, ακόμη κι αν φαίνεται πως ακολουθούμε την ίδια ρουτίνα. Και πάνω απ’ όλα, να είμαστε φωτεινοί για εμάς και τους γύρω μας, να μη λυπόμαστε το χαμόγελο, ούτε την καλή κουβέντα. Κι έτσι, ίσως το ξυπνητήρι να πάψει να ηχεί σαν βάσανο κάθε πρωί.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Ρέκκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου