Όσοι από εσάς έχετε συναναστραφεί ή φροντίζετε άτομα με αυτισμό, μπορεί να έχετε παρατηρήσει την ομορφιά τους, η οποία είναι εσωτερική κι εξωτερική. Σίγουρα, όλοι είμαστε υπέροχοι, καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, αλλά ειλικρινά άτομα σαν κι αυτά, τα θαυμάζουμε λιγάκι παραπάνω. Έχουν ανάγκη από αποδοχή κι αγάπη, πράγματα που εμείς θεωρούμε αυτονόητα. Κι όμως, άτομα με αυτισμό -όπως και τα περισσότερα άτομα που αντιμετωπίζονται ως διαφορετικά-, τα στερούνται και κατηγορούνται για κάτι που δεν ευθύνονται ή πιο σωστά που δεν είναι καν κατακριτέο.

Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία εμφανίζεται συνήθως κατά την παιδική ηλικία και συντροφεύει το άτομο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, δίνοντας αμέτρητα μαθήματα τόσο στο ίδιο όσο και στους γύρω του. Τα άτομα με αυτισμό βλέπουν κι αισθάνονται, όμως δυσκολεύονται να κατανοούν και να αξιολογούν όσα ακούν, εμποδίζοντας έτσι την ομαλή καθημερινότητά τους. Αυτό που στενοχωρεί και δυσκολεύει περισσότερο τα άτομα με αυτισμό είναι ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, δεν αναπτύσσουν εύκολα διαπροσωπικές επαφές κι η συμπεριφορά τους εμφανίζει ορισμένα κωλύματα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, τη σήμερον εποχή με όλη την εξέλιξη της επιστήμης, οι άνθρωποι που ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας, έχουν εφεύρει πολλαπλές -εναλλακτικές και μη- θεραπείες για τον αυτισμό, με σκοπό να γίνουν τα αυτιστικά άτομα όσο πιο λειτουργικά γίνεται. Η μουσικοθεραπεία για παράδειγμα, είναι μια ευρέως διαδεδομένη θεραπεία για τον αυτισμό, με πολλαπλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα. Η επιτυχία της δεν είναι τυχαία, δεδομένου του εντόνου ενδιαφέροντος ή ακόμη και της θαυμάσιας κλίσης που εμφανίζουν τα άτομα με αυτισμό στις μελωδίες και στα μουσικά όργανα.

Η μουσικοθεραπεία στηρίζεται στο γεγονός πως η ικανότητά μας να απολαμβάνουμε τη μουσική και να ανταποκρινόμαστε σ’ αυτή είναι έμφυτη, κάτι στο οποίο δε διαφέρουν τα άτομα με αυτισμό. Μάλιστα, είναι περιζήτητη απ’ τα συγκεκριμένα άτομα, διότι είναι ευχάριστη και δεν κουράζει, δεν τα ταλαιπωρεί και δε βιώνουν ματαιότητα μέσω αυτής. Κάτι πολύ σημαντικά για τα άτομα με αυτισμό είναι πως δεν τους ζητείται να έχουν αυξημένες κινητικές ή διανοητικές ικανότητες, ούτε απαιτούνται συγκεκριμένα σωματικά ή πνευματικά προσόντα. Με άλλα λόγια, η μουσικοθεραπεία είναι για όλους όσους απλώς αγαπούν τη μουσική και τη βλέπουν ως δίοδο έκφρασης κι ευχαρίστησης!

Μέσω της μουσικής τα άτομα με αυτισμό μπορούν να γνωρίσουν συναισθήματα προσωπικά ή άλλων και να εκφράσουν τα δικά τους με έναν μοναδικό τρόπο. Επίσης, εάν η θεραπεία γίνεται ομαδικά με άτομα που ανήκουν επίσης στο αυτιστικό φάσμα, έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν και με τη βοήθεια του θεραπευτή να δομήσουν κοινωνικές επαφές ή ακόμη και φιλίες. Η ευκαιρία των ατόμων με αυτισμό να συναναστραφούν άλλα άτομα που διασχίζουν έναν παρόμοιο δρόμο στη ζωή είναι μοναδική και κάτι το οποίο έχουν μεγάλη ανάγκη, όπως κι εμείς άλλωστε. Απ’ την άλλη, στις ατομικές θεραπείες τα άτομα αυτά καταφέρνουν κι έρχονται ακόμη πιο κοντά με τον φροντιστή τους.

Κατά τη μουσικοθεραπεία, ο θεραπευτής εστιάζει στο συγκινησιακό μέρος της μουσικής και προσπαθεί να αντιληφθεί σε ποια ακούσματα είναι ευαίσθητο το άτομο με το οποίο δουλεύει. Υπάρχουν τραγούδια, μελωδίες και μουσικά όργανα, τα οποία μιλούν στον εσωτερικό κόσμο ατόμων με αυτισμό. Όταν τα αντιληφθεί ο θεραπευτής και τους τα προσφέρει, τότε η δύναμή τους μεγαλώνει, καθώς μέσω της μουσικής μπορούν με μεγάλη επιτυχία να εκτονώσουν σκέψεις, συναισθήματα που μπορεί να κρατάνε μέσα τους και να τους πνίγουν. Είναι ένας ευχάριστος τρόπος να ξελαφρώσουν, με πολλαπλά διανοητικά και επικοινωνιακά οφέλη.

Επιπλέον, η μουσική ενεργοποιεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκέφαλου, βοηθώντας τα άτομα να έρχονται σε επαφή με παραπάνω από ένα ερέθισμα τη φορά. Έτσι, με τον καιρό μαθαίνουν να αντεπεξέρχονται ικανοποιητικά σε ακουστικά, οπτικά ή και απτικά ερεθίσματα ταυτόχρονα. Παράλληλα, παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο κάνουν κάτι που πραγματικά τους ευχαριστεί και σε πολλές περιπτώσεις άτομα με αυτισμό έχουν πραγματικό ταλέντο σ’ αυτό τον τομέα. Οπότε, έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να το αναπτύξουν και να αντλούν ευχαρίστηση και επικοινωνιακά, κοινωνικά και κινητικά οφέλη.

Παράλληλα, δεδομένου πως άτομα με αυτισμό είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στο άγχος -και ποιος δεν είναι εδώ που τα λέμε -, η μουσική είναι και σε αυτόν τον τομέα βοηθητική. Έρευνες έχουν δείξει πως σε άτομα με αυτισμό, ύστερα από 16 εικοσάλεπτες συνεδρίες κατά τις οποίες ακούν μουσική, το άγχος τους μειώνεται σημαντικά. Τέλος, ένα απ’ τα πολλά που κερδίζουν μέσω της μουσικοθεραπείας τα άτομα αυτά, είναι η ενίσχυση της βλεμματικής επαφής τους, την οποία αποφεύγουν. Αυτό γίνεται μέσω ομαδικών παιχνιδιών με συνομήλικα άτομα, με τα οποία μαθαίνουν να αλληλοεπιδρούν, αναμένοντας για παράδειγμα να έρθει η σειρά τους ώστε να παίξουν πιάνο. Έτσι, προπονούνται και στην αρετή της υπομονής.

Εν ολίγοις, τα άτομα με αυτισμό είναι υπέροχα πλάσματα, τα οποία έχουν τις ίδιες ανάγκες, συναισθήματα και δικαιώματα με εμάς. Είναι άτομα που αγαπούν τη ζωή και έχουν ανάγκη να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Μπορεί να βλέπουν από διαφορετική οπτική τον κόσμο, να αντιλαμβάνονται διαφορετικά κάποια συναισθήματα και να δυσκολεύονται σε ορισμένες περιπτώσεις, μα είμαστε εδώ για όσους μας έχουν ανάγκη, ο ένας για τον άλλον. Μοιραζόμαστε ένα μεγάλο σπίτι και οφείλουμε να φροντίζουμε τους συγκατοίκους μας, τους ανθρώπους μας!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Ρέκκα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.