Φιλί. Πόσα συναισθήματα χωρά αυτή η λέξη; Πόσες εικόνες μας δημιουργεί και πόσες μνήμες μας επαναφέρει; Από μικρά παιδιά ονειρευόμαστε να φιλάμε τον “έρωτα της ζωής μας” και μέχρι μεγάλοι, ακόμη κι ηλικιωμένοι, αναζητάμε το ίδιο φιλί. Αναζητάμε αυτή τη χημεία. Δύο χείλη ξένα να ενωθούν και να μας ταξιδέψουν στον δικό μας κόσμο, στον κόσμο του έρωτα, του πάθους, της αγάπης.

Ένα φιλί μπορεί να πάρει δεκάδες μορφές. Μπορεί να ‘ναι στοργικό ή παθιασμένο, φιλικό, ερωτικό, τυχαίο. Το κάθε φιλί θα έπρεπε να παίρνει το όνομα του ιδιοκτήτη του. Κανείς δε φιλά με τον ίδιο τρόπο. Κανένα φιλί δε μοιάζει μ’ άλλο. Κάθε άνθρωπος, κάθε στιγμή είναι διαφορετική. Κι αυτή είναι η μαγεία του έρωτα. Η διαφορετικότητα, η αλλαγή, η εξέλιξη. Και θα ήταν λάθος να λέγαμε πως ο έρωτας είναι ένας. Υπάρχουν τόσοι έρωτες, όσα και τα ζευγάρια γύρω μας. Κάθε ζευγάρι δημιουργεί τις δικές του συνθήκες έρωτα, έρχονται σε επαφή με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, επικοινωνούν όπως μόνο εκείνοι ξέρουν και φιλιούνται όπως μαζί έμαθαν να το κάνουν. Δε φιλιόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο κι αυτό γιατί αλλάζουν τα συναισθήματα του καθένα μας.

Το φιλί θα λέγαμε πως είναι ένας μοναδικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ του κάθε ζευγαριού. Ένας τρόπος ανταλλαγής συναισθημάτων ερωτικών και ρομαντικών. Όταν δυο άνθρωποι έχουν χημεία στα χείλη, ταιριάζουν και στη ζωή. Κι είναι απόλυτα λογικό, καθώς αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με τον άνθρωπό σου, τότε τι κάνεις; Πόσο αντέχεις μαζί του;

 

Πόσο ασφαλής νιώθεις στη σχέση σου;

Απάντησε 100 ερωτήσεις στο ψυχολογικό μας τεστ και μάθε!

 

Και το φιλί δε θα το συνέκρινα με την ερωτική πράξη. Το κρεβάτι το βρίσκεις, το χάνεις, το συζητάς. Λες τι σ’ αρέσει, τι δε σ’ αρέσει, ζητάς και δίνεις. Στο φιλί όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα. Δεν είναι εύκολο να ζητήσεις από το σύντροφό σου να σε φυλά με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Επομένως τα ερωτικά φιλιά είναι χημεία. Την έχεις ή δεν την έχεις. Κι εκεί καταλαβαίνεις αν ο άνθρωπός σου, θα γίνει πραγματικά «σου».

Εσείς έχετε φιλήσει όλους τους συντρόφους σας με τον ίδιο τρόπο; Δε γίνεται! Κάθε σχέση είναι διαφορετική και τα συναισθήματα που έχουμε για κάθε σύντροφό μας αλλάζουν- έτσι αλλάζει και η δια των χειλών επικοινωνία. Όσο διαφορετικά κι αν είναι τα φιλιά όμως, υπάρχουν και κάποιες ομοιότητες. Κάποιες γενικές παραδοχές, ας τις πούμε. Για να εξηγήσω τι εννοώ, θέλω να κλείσετε τα μάτια σας και φανταστείτε πώς φιλάτε τον άνθρωπό σας. Προς τα πού γέρνετε το κεφάλι σας;

Λογικά, σύμφωνα με την ανθρώπινη φυσιολογία, η απάντηση είναι προς τα δεξιά. Δεν είναι απόλυτο βέβαια, καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, αν και μειονότητα, που ενώ φιλούν ερωτικά τον σύντροφό τους τείνουν να γέρνουν το κεφάλι τους προς τα αριστερά. Ωστόσο, ο άνθρωπος είναι έτσι ανεπτυγμένος και προκαθορισμένος, ώστε ο έρωτας ν’ αφυπνίζει το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του. Έτσι λοιπόν, το ημισφαίριο αυτό δίνει εντολή για κινήσεις στην αντίθετη πλευρά κι έτσι εμείς γέρνουμε προς τα δεξιά το κεφάλι μας πριν φιλήσουμε τον άνθρωπό μας. Επομένως, αν το κάνετε κι εσείς, τότε πράγματι είστε ερωτευμένοι!

Απ’ την άλλη πλευρά, αν γέρνετε προς τα αριστερά, δε σημαίνει πως δεν αγαπάτε, φυσικά υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα. Όμως, τα μηνύματα που στέλνονται στην αριστερή πλευρά, προέρχονται απ’ το δεξί εγκεφαλικό ημισφαίριο το οποίο είναι πιο ορθολογικό. Δεν εμπλέκεται τόσο ο έρωτας και το συναίσθημα σ’ αυτή την πλευρά, ή τουλάχιστον το καθαρά ερωτικό συναίσθημα.

Κι αυτό αποδεικνύεται από μια συγκεκριμένη έρευνα η οποία έλαβε χώρα στον απομακρυσμένο Καναδά, στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan. Οι Καναδοί ψυχολόγοι συνέκριναν τα ερωτικά με τα γονεϊκά φιλιά στο στόμα. Οι σύντροφοι κατά 2/3 σημείωσαν δεξιόστροφη κίνηση του κεφαλιού, γεγονός που αποδεικνύει πως ο έρωτάς του καλά κρατεί. Αντιθέτως, οι γονείς οι οποίο τρέφουν στοργικά συναισθήματα για τα παιδιά τους και σε καμία περίπτωση ερωτικά, έγειραν τα κεφάλια τους προς τα αριστερά.

Επομένως, ας καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ο έρωτας είναι απρόβλεπτος. Είναι μυστήριος. Μπορεί να νιώθουμε τρελά ερωτευμένοι με κάποιον, αλλά το μέσα μας να ‘χει άλλη άποψη. Ασυνείδητα όμως, κάποιες κινήσεις μας όπως το φιλί, μπορεί να φανερώνουν πως ίσως και να μην είναι έρωτας. Βέβαια, η κάθε σχέση είναι διαφορετική και το φιλί αν και απόλυτα σημαντικό, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που κρατά ζωντανή και παθιασμένη ή ρομαντική μια σχέση.

Το μόνο σίγουρο, είτει φιλάμε από δεξιά είτε από αριστερά, είναι πως μια σχέση για να παραμείνει στον χρόνο χρειάζεται και λογική και ρομαντισμό. Κι ο ρομαντισμός χτίζεται καθημερινά, ακόμη και μέσα απ’ τα φιλιά, παθιασμένα, στοργικά, ερωτικά, τρυφερά. Φιλιά στο μέτωπο, στο στόμα, στο μάγουλο, σε κάθε σπιθαμή του κορμιού μας.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Ρέκκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου