Αχός βαρύς ακούγεται, το πρόγραμμα εξεταστικής μόλις βγήκε. Προτού όμως σε λούσει κρύος ιδρώτας και ξεκινάς τις κατάρες προς τους καθηγητές, το πόσο νωρίς πρέπει να ξυπνάς και το ότι πρέπει να κάνεις κάτι παραπάνω από το αγγίξεις απλώς ένα βιβλίο, πάρε μερικές ανάσες. Ίσως να τα έχασες λίγο, ειδικά εάν τώρα θα πάρεις το βάπτισμα του πυρός. Να θυμάσαι πως όχι απλώς δεν είναι το τέλος του κόσμου αλλά εάν ακολουθήσεις έστω κάποια από τα επόμενα βήματα, ίσως μάλιστα να ευχαριστηθείς (όσο είναι εφικτό) την εξεταστική.
1.Έχεις ανάγκη μια ρουτίνα
Όσο κι αν τη σιχαίνεσαι, ίσως αυτή σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Ρουτίνα είναι να ξυπνάς κάθε μέρα την ίδια ώρα, να διαβάζεις κάνοντας διαλείμματα συγκεκριμένης διάρκειας και πάει λέγοντας. Επειδή λοιπόν και μόνο που τα διάβασες μίσησες λίγο παραπάνω το διάβασμα καλό θα ήταν να βρεις εκείνες τις πινελιές που θα κάνουν αυτή τη ρουτίνα πιο ευχάριστη. Εντόπισε ποιες ώρες της ημέρας είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθείς και διάβασε εκείνες τις ώρες. Εάν βοηθάει, βάλε μουσική ή τηλεόραση να παίζει χαμηλόφωνα αλλιώς δοκίμασε να λες δυνατά όσα διαβάζεις. Εάν είσαι οπτικός τύπος, δοκίμασε να διαβάζεις με υπολογιστή ή κάνε δικές σου σημειώσεις.
2. Δώστε και σώστε!
Λίγο τα hangover, λίγο το κρύο και το ζεστό πάπλωμα που σε πλάκωσε μια- δυο (άντε πέντε–έξι) φορές, πάνε οι παραδόσεις και οι σημειώσεις. Βγήκε το πρόγραμμα και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Πολλοί καθηγητές επιλέγουν να προτείνουν τις παραδοσιακές σημειώσεις για διάβασμα αντί των βιβλίων κάνοντας τη ζωή τους (αλλά και τη δική σου) πιο εύκολη. Αν παρακολουθούσες, εάν πέτυχες καθηγητή που έκανε άριστες παραδόσεις, εάν βρήκες και αγόρασες σημειώσεις, όλα καλά. Τώρα μένει μόνο να ξεκινήσεις να τις δουλεύεις. Αν δεν εμπίπτεις σε κάποια από τις κατηγορίες, προσέγγισε κάποιον συμφοιτητή/τρια σου και ρώτησε αν μπορεί να σου τις στείλει. Αν σου φαίνεται κάπως περίεργο το να στείλεις σε κάποιον με τον οποίο δεν έχεις μιλήσει ποτέ μην ανησυχείς, όλοι έχουν βρεθεί σε αυτήν τη θέση και γι’ αυτό δείχνουν τεράστια κατανόηση. Στο κάτω-κάτω, η λέξη «συνάδελφοι» δεν είναι τυχαία και μέσω αυτής της τεχνικής και μαθήματα περάστηκαν και παρέες δημιουργήθηκαν κι έρωτες γεννήθηκαν.
3. Συναδελφική αλληλεγγύη
Σε κάποιες εξεταστικές, αν όχι όλες, θα προτιμούσες να κάνεις γενική όλο το σπίτι ή να βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου τρεις φορές τη μέρα παρά να διαβάζεις. Μια άκρως αποτελεσματική λύση είναι η μέθοδος της συλλογικής μελέτης, σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο. Όσοι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν μόνοι τους, βλέποντας τους υπόλοιπους πάνω από ένα βιβλίο ίσως συγκινηθούν και ακολουθήσουν το παράδειγμά τους είτε αυτό στεγαστεί σε ένα σπίτι, μια βιβλιοθήκη ή ένα καφέ που προσφέρεται για διάβασμα. Εμπρός λοιπόν, βάλτε το σε εφαρμογή μπας και σωθεί κανένα μαθηματάκι ακόμα.
4. Μακριά από υπερβολές
Αυτό ισχύει για όλα. Φαγητό, καφέδες, ξενύχτια, όλα. Όσο άγχος και να έχεις, με το να καταναλώνεις την τριπλάσια δόση καφέ ή τη διπλάσια ποσότητα φαγητού δε θα πάρεις κάποιον καλύτερο βαθμό, ούτε κι αν ξενυχτάς με τις ώρες πάνω από ένα βιβλίο. Ακόμα κι αν χρειάζεται ώρα να αφομοιώσεις κάτι, εάν είσαι συγκεντρωμένος θα το πετύχεις σε πολύ λιγότερο χρόνο ξεκλέβοντας χρόνο να πιεις μια μπίρα το βράδυ με τους φίλους σου.
5. Δεν είσαι στο σχολείο
Η διαφορά πανεπιστημίου και σχολείου έγκειται όχι μόνο στον προαιρετικό χαρακτήρα των μαθημάτων αλλά και στο κομμάτι του διαβάσματος. Όσο κι αν χρειάζεται κάποιες φορές να μάθεις κάποια πράγματα, οι λέξεις «αποστήθιση» και «απομνημόνευση» δεν έχουν πια θέση στο λεξιλόγιό σου ειδικά όταν μιλάμε για τεράστιο όγκο ύλης και συγγραμμάτων. Κλειδί είναι η κριτική σκέψη, οι γρήγορες αναγνώσεις, οι συχνές επαναλήψεις και τα μνημονικά τρικ σε περιπτώσεις αποστήθισης.
6. Το κινητό σου, ο μεγαλύτερος εχθρός σου
Προφανώς πρέπει να αφήσεις το κινητό στην άκρη και να αφοσιωθείς στις σημειώσεις, το τετράδιο και το βιβλίο σου αφότου φυσικά ανεβάσεις ένα καλό στόρι γνωστοποιώντας σε φίλους, γνωστούς και οικογένεια ότι ως επιμελής φοιτητής/φοιτήτρια ξεκίνησες διάβασμα. Μόλις όμως ανεβεί το στόρι, κλείσε ίντερνετ και βάλ’ το στη δόνηση, διαφορετικά πολύ πιθανόν να καταλήξεις να αναλύεις με εκείνη τη γνωστή που είχατε μήνες να μιλήσετε αλλά σου απάντησε στο στόρι, όχι μόνο πώς τα περνάτε στις σχολές σας αλλά συγκρίνοντας επίσης ποιανής η εξεταστική θα είναι περισσότερο παλούκι. Αν όμως μπορείς να συγκρατηθείς, εύγε. Το κινητό σαν μια εύκολη προέκταση του χεριού μας, είναι πολύ εύκολο να μας αποσπάσει την προσοχή εάν δεν έχουμε μάθει να του αντιστεκόμαστε.
7. Μικρά και σταθερά βήματα
Μην κάνεις το λάθος να πιέσεις τον εαυτό σου στα άκρα, ειδικά από τις πρώτες απόπειρες διαβάσματος. Οι μηχανές θα σβήσουν πολύ γρήγορα και θα έχεις κάνει μια τρύπα στο νερό. Ξεκίνα με μερικές σελίδες για αρχή και μόλις βρεις τον δικό σου ρυθμό, αύξησε τη συχνότητά σου, βεβαιώσου μόνο ότι θυμάσαι τι διαβάζεις και δε διαγράφτηκαν αυτόματα.
8. Το ξελαμπικάρισμα κάνει καλό
Έρχεται να συμπληρωθεί στο προηγούμενο βήμα, για τον απλούστατο λόγο ότι όπως χρειάζεσαι μικρά και σταθερά βήματα για να βρεις τον ρυθμό σου, έτσι χρειάζεσαι και την απαραίτητη διασκέδαση και διάλειμα για να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις και να ανανεώνεις την ενέργειά σου. Λίγη γυμναστική, περπάτημα, μια έξοδος ή λίγη μουσική και ύπνος θα βοηθούσαν πολύ.
9. To have a good σκονάκι, or not to have?
Το έχεις κάνεις κι εσύ και ο διπλανός σου και ο αδερφός σου και η μαμά σου, άσχετα που για κάποιον λόγο κανείς δε θέλει να το παραδεχτεί και σε αποθαρρύνει από αυτό. Δεν είμαστε εδώ για να σε μαλώσουμε ή να σε ενθαρρύνουμε, δεν είσαι πια στο σχολείο για να φοβάσαι ή να σε κατακρίνουν αλλά πάντα πρώτα να βασίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις και μετά στο οτιδήποτε ή οποιονδήποτε άλλο.
10. It’s showtime!
Αντικατάστησε το άγχος με το τρακ για καλύτερα αποτελέσματα, πάρε δυο στυλό, πιες έναν καλό καφέ, φάε ένα γερό πρωινό και έφυγες. Όσο κι αν σε αγχώνει, κοίτα να διασκεδάσεις όσο περισσότερο μπορείς κάθε στιγμή και ειδικά αν είναι η πρώτη σου εξεταστική, να τη θυμάσαι και με τα καλά και τα άσχημά της. Να έχεις αυτοπεποίθηση και τόσο τρακ ώστε να μην τα χάσεις. Μην κάνεις προβλέψεις κι ακόμη κι αν απογοητευτείς από το αποτέλεσμα, μη σκας, θα έρθουν και άλλες εξεταστικές που θα πας πολύ καλύτερα. Κράτα την ανάμνηση κάθε εξεταστικής μέσα σου όπως κάθε όμορφη σχολική ανάμνηση είτε γλυκιά είτε πικρή.
Να θυμάσαι πως το άγχος δε βοήθησε κανέναν όπως ούτε και η υπερβολική ανεμελιά, είναι όμως κομμάτι μιας νέας περιόδου της ζωής σου που θα πρέπει αργότερα να σε κάνει να χαμογελάς. Καλή επιτυχία!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου