Τα κατάφερες! Επίσημα πλέον θα συστήνεσαι με τη φοιτητική ιδιότητα κι επιτέλους ξεκινάει εκείνο το όνειρο που σου έδινε κουράγιο να συνεχίσεις την προσπάθεια όλα εκείνα τα μερόνυχτα που οι Πανελλήνιες σε έριχναν. Όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα, σημασία έχει ότι πλέον κρατάς την ευκαιρία για μια νέα αρχή. Το άγχος κι ο ενθουσιασμός μπορεί να σε κάνουν να τα χάσεις ενώ πρέπει να ξεκαθαρίσεις τις προτεραιότητές σου και πώς θα κάνεις τα επόμενα 4-5 (άντε 6) χρόνια απ’ τα πιο όμορφα της ζωής σου, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για το μέλλον. Μην ανησυχείς, το ‘χεις! Υπάρχουν πράγματα που θα σε ‘χουν ήδη συμβουλέψει να κάνεις ή να μην κάνεις, αλλά θα τα προσαρμόσεις στις δικές σου εμπειρίες.
Είτε παραμείνεις στη γενέτειρά σου είτε φύγεις σε άλλη πόλη, το πλαίσιο στο οποίο ζούσες ως τώρα αλλάζει. Ο χρόνος εκτός σπιτιού θα αυξηθεί κατά πολύ εξαιτίας της σχολής και των νέων συναναστροφών σου. Θα βγαίνεις πιο συχνά και θα μιλάς με περισσότερο κόσμο. Μην ξεχνάς, όμως, να αφιερώνεις χρόνο και στην οικογένειά σου, στους φίλους που ήδη έχεις και στον εαυτό σου. Μη βιαστείς να διαγράψεις αμέσως οτιδήποτε παλιό, θα κάνεις τα ξεκαθαρίσματά σου όταν πρέπει. Διαμόρφωσε τον χώρο σου όπως εσύ επιθυμείς, είτε είναι το παιδικό σου δωμάτιο είτε ένα νέο διαμέρισμα σε άλλη πόλη. Δεν έχει σημασία αν είναι μικρό, μεγάλο, σκοτεινό ή φωτεινό, φτιάξ’ το έτσι ώστε να ‘ναι το καταφύγιό σου. Είναι σπουδαίο να ‘χεις τον χώρο σου και να ‘χει το στίγμα σου. Είναι μια πρώτη δόση ανεξαρτησίας.
Άκρως σημαντική είναι η καλή διαχείριση χρημάτων. Θα υπάρξουν μήνες που τα λεφτά για τα κοινόχρηστα θα γίνουν σφηνάκια ή θα θέλεις να αγοράσεις ρούχα που κοστίζουν το διπλάσιο χαρτζιλίκι σου. Καλοδεχούμενα όλα, απλά φρόντισε να μη στερηθείς τίποτα. Είτε έχεις οικονομική άνεση είτε όχι, κινήσου σωστά γιατί δε θα ‘ναι όλοι οι μήνες ίδιοι. Θα θελήσεις να ταξιδέψεις, να ξεκινήσεις γυμναστήριο ή μια ξένη γλώσσα ή απλά να αλλάξεις την γκαρνταρόμπα σου μαζί με τα ήδη τρέχοντα έξοδα. Οι περισσότεροι στηρίζονται στους γονείς τους οικονομικά, οπότε η σωστή διαχείριση είναι αρχικά από σεβασμό προς αυτούς. Στην πορεία βρίσκεις μια δουλειά, απλά πρόσεχε να μη σε πάει πίσω στη σχολή.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό του φαγητού, ειδικά για τα παιδιά της ξενιτιάς. Ως φοιτητής, θα ανακαλύψεις την αξία του τάπερ και πως εκείνα τα φασολάκια που αρνιόσουν πεισματικά να φας τόσα χρόνια, τελικά δεν είναι και τόσο άσχημα. Μην υποτιμάς το φαγητό της λέσχης -εκτός κι αν, όντως, δεν τρώγεται. Κάποτε μπορεί το ντελίβερι να τρώει τα μισά σου λεφτά και θα το καταλάβεις τόσο απ’ το πορτοφόλι όσο κι απ’ τα ρούχα σου που μπορεί να ‘χεις μια μικρή δυσκολία να χωρέσεις. Προσπάθησε να μην το παρακάνεις, ούτε να τρέφεσαι μόνο με μακαρόνια, και μην παραλείπεις γεύματα. Πήγαινε σούπερ μάρκετ 1-2 φορές τον μήνα και παίρνε τα απαραίτητα: υλικά για τοστ (θα σε σώσουν σε δύσκολες ώρες), φρούτα, λαχανικά, κονσέρβες, δημητριακά, μακαρόνια, αβγά. Η διατροφή σου θα σου δίνει ενέργεια οπότε μην την παραμελείς, είτε τρως σπιτικό φαγητό είτε όχι. Επίσης, όταν θα θελήσεις να μαγειρέψεις μόνος σου, ακολούθησε πιστά τη συνταγή και μην ξεχάσεις να κλείσεις το μάτι της κουζίνας όταν τελειώσεις!
Βγαίνοντας απ’ τα σπίτι και κατευθυνόμενοι προς τη σχολή, κάθε αρχή και δύσκολη αλλά και συναρπαστική. Πρώτο μάθημα και θα νιώσεις σαν μύγα μες στο γάλα, υπάρχουν όμως πολλοί ακόμα που νιώθουν έτσι. Βλέπεις εκείνη την κοπέλα που είναι μόνη της; Χαμογέλασε και μίλησέ της, ρώτα την πώς τη λένε κι από πού είναι. Σπάσε τον πάγο. Μιλήστε και με άλλους, συζητήστε, ανακαλύψτε ο ένας τον άλλον. Προσπάθησε να παρακολουθείς τις διαλέξεις, ειδικά αν είσαι ακουστικός τύπος, διότι το διάβασμα στην εξεταστική θα φαίνεται πολύ πιο βατό. Επιπλέον, οι καθηγητές θα σε αναγνωρίζουν φυσιογνωμικά κι αυτό βοηθάει, ειδικά αν σπουδάζεις σε μια μικρή πόλη, καθώς εκεί οι σχέσεις είναι πιο προσωπικές.
Απ’ την πρώτη κιόλας μέρα, θα ‘ρθεις σε επαφή με πολλά άτομα από διαφορετικά μέρη, με αλλιώτικα ενδιαφέροντα, νοοτροπία, στιλ και συμπεριφορά. Στην αρχή, όλοι είναι ενθουσιασμένοι που βρέθηκαν σε άλλη πόλη ή φοβούνται να μείνουν μόνοι. Και στα δύο σενάρια ξεδιπλώνουν την πιο κοινωνική πλευρά τους. Μπορεί να βρεθείς σε μεγάλες παρέες με άτομα που το επόμενο εξάμηνο δε θα λέτε ούτε γεια. Βγες και γνώρισέ τους, μην έχεις παρωπίδες. Αποδέξου τις προτάσεις για έξοδο, μη διστάσεις. Πέρνα καλά και ζήσε το τώρα, να θυμάσαι όμως πως οι φιλίες δε χτίζονται σε ένα βράδυ. Λίγες επιβιώνουν απ’ το πρώτο έτος κι αυτό διότι οι περισσότεροι θέλουν να ζήσουν το απόλυτο πάρτι επιζητώντας την παρέα, όχι τη φιλία. Δεν ξέρουν ακριβώς τι θέλουν κι όταν το βρουν, μπορεί να μη συμβαδίζετε. Δεν είναι ανάγκη, όμως, να γίνει με επώδυνο τρόπο. Μερικές κρατάνε όντως, κι αν συμβεί, κρατάνε για καιρό. Προφυλάξου, χωρίς όμως να απορρίπτεις κανέναν και τίποτα, ψάξου κι αλλού, έτσι θα ανακαλύψεις τι σου αρέσει και τι όχι. Αξίζει να δίνεις ευκαιρίες.
Όπως αξίζει και κάθε ξενύχτι. Θα ξενυχτήσεις σε μαγαζιά, δρόμους, πλατείες, πάρκα και σπίτια. Με μουσική, σεξ, χορό, ταινίες και ποτά. Για τον φίλο που χώρισε και θέλει παρέα, για τη φίλη που κοντεύει να χωρίσει και θέλει ψυχανάλυση, για ‘σένα που έχεις τα υπαρξιακά σου και δεν μπορείς να κοιμηθείς. Θα ξενυχτήσεις έχοντας φύγει απ’ το κλαμπ στις 5 το πρωί ψάχνοντας απεγνωσμένα κάτι να φας, κάνοντας εμετούς απ’ την μπόμπα που σου σέρβιραν για τεκίλα ή χορεύοντας με την παρέα σου τραγούδια που μόνο μετά από πέντε ποτά θα χόρευες. Θα ξενυχτήσεις χωρίς να το καταλάβεις με κάποιον συζητώντας, πριν έρθει η στιγμή που θα ξενυχτήσετε ο ένας πάνω στον άλλον. Κάθε κακό ξενύχτι θα σου μάθει να εκτιμάς το καλό και την αξία ενός ήρεμου ύπνου, αλλά, όπως και να ‘χει, δε θα τα ξεχάσεις ποτέ.
Κάπου, κάπως, κάποτε, θα ‘ρθει η κρυάδα της πρώτης εξεταστικής. Είτε την πάρεις στα σοβαρά είτε όχι, θα σε ιντριγκάρει. Μην την αντιμετωπίζεις σαν ένα βουνό, αλλά μην την υποτιμήσεις κιόλας. Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι ή δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, κανόνισε με μερικούς φίλους ή συμφοιτητές να διαβάσετε παρέα σε κάποιο σπίτι, βιβλιοθήκη ή σε κάποιο μαγαζί που προσφέρεται για μελέτη. Να δίνεις σημειώσεις, αλλά και να ζητάς. Πολλά μυαλά μαζί λειτουργούν καλύτερα από ένα και βλέποντας άλλους να διαβάζουν, θα ενδώσεις κι εσύ. Μην τα αφήνεις όλα για τελευταία στιγμή, θα τρέχεις και δε θα προλαβαίνεις ενώ, παράλληλα, ψάξε ποιο είδος τεχνικής διαβάσματος σε βοηθάει περισσότερο. Όταν είναι να δώσεις, το άγχος του πρωτάρη είναι αρκετό να σε κομπλάρει. Γράψε ήρεμα, συγκεντρωμένα και με όσο το δυνατόν λιγότερα σκονάκια. Όσο παλούκι κι αν είναι το μάθημα, πάλεψέ το κι ας κοπείς. Θα το δώσεις στην επόμενη επαναληπτική εξεταστική και θα το περάσεις με βαθμό. Αυτά ισχύουν και για κάθε εξεταστική. Προσπάθησε να ξεμπερδέψεις με τα μαθήματα του πρώτου έτους στην ώρα τους, διότι το επίπεδο θα ανεβαίνει και το πήγαιν’ έλα στις ύλες θα σε κουράσει. Ψάξε τι διεξόδους έχεις ή με τι θα ήθελες να ασχοληθείς αργότερα, ώστε να ξέρεις προς τα πού θα κινηθείς.
Φυσιολογικά και μέσα από παρέες ή τυχαία, θα γνωρίσεις αρκετούς υποψήφιους συντρόφους. Οι περισσότεροι ειδικά στο πρώτο έτος αποφεύγουν τη δέσμευση, φλερτάρουν και παίζουν, ώσπου ξεχωρίζουν κάποιον/κάποια στο πλήθος κι από ελεύθερα πουλιά γίνονται μονογαμικοί πιγκουίνοι. Είναι πιθανό να ερωτευτείς, να κάνεις σχέση, να χωρίσεις, να μπερδευτείς και ξανά απ’ την αρχή. Μπορεί να γνωρίσεις τον έρωτα της ζωής σου στο πρώτο έτος και να μην ευοδωθεί, αλλά να φτάσεις τρίτο έτος και να συναντήσεις την αγάπη της ζωής σου. Κάνε σεξ, με δέσμευση ή χωρίς, πάντα όμως με προφυλάξεις. Πάντα. Καλύτερα λεφτά για προφυλακτικά παρά για χάπι της επόμενης μέρας και τεστ εγκυμοσύνης. Θέλεις να πειραματιστείς; Ελεύθερα. Αργότερα μπορεί να μην έχεις την ευκαιρία. Βέβαια, δε θα βρίσκονται όλοι στην ίδια φάση, ούτε θα ‘χεις πάντα τον/την πιο εντάξει απέναντί σου, ας είσαι όμως εξαρχής ξεκάθαρος κι ειλικρινής στο τι θέλεις και πώς το θέλεις. Είτε έχεις εμπειρία είτε όχι, μη ρίχνεις τα στάνταρ σου και ποτέ μην κάνεις κάτι επειδή θέλεις να συναγωνιστείς κάποιον άλλον. Ό,τι κάνεις να ‘ναι επειδή το θέλεις εσύ, όχι επειδή το κάνουν όλοι. Αν δεν είσαι σε φάση για σχέση, αλλά τον γουστάρεις και σε γουστάρει, καθίστε και βρείτε μια λύση. Αν σε απατήσει, ξέρεις πού είναι η πόρτα της εξόδου∙ μήπως να την έδειχνες για να σε γλυτώσεις από περιττό δράμα; Ζήσε και πέρνα καλά, αλλά να προσέχεις και τον εαυτό σου, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, διότι δεν έχεις ξεφύγει ακόμα απ’ την εποχή της αθωότητας.
Τα φοιτητικά χρόνια αφήνουν μια διαφορετική γεύση στον καθένα, που δε θα ξεχαστεί ποτέ. Ανακαλύπτεις τον κόσμο, τον άνθρωπο δίπλα και μέσα σου, σε αίθουσες, παρέες και σχέσεις. Απογαλακτίζεσαι και χρησιμοποιείς τις δικές σου δυνάμεις για να πετάξεις. Είναι η ώρα να ανεξαρτητοποιηθείς, να μάθεις να επιβιώνεις. Σε αυτήν την ηλικία χτίζεις αυτό που θέλεις να γίνεις, αλλάζεις νοοτροπία και θέτεις γερές βάσεις για το μέλλον που έχεις ονειρευτεί. Έχεις αρκετό καιρό στη διάθεσή σου να το οραματιστείς, να το καταγράψεις και να του δώσεις πνοή. Μάζεψε όσες περισσότερες εμπειρίες μπορείς και φρόντισε όταν θα αναπολείς αυτά τα χρόνια, να μην έχεις απωθημένα αλλά αναμνήσεις.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη