Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα της ελευθερίας και όλα μοιάζουν μαγικά! Μαγικά είναι από τη στιγμή που μια σχέση, μια φιλιά, ένα πόστο στη δουλειά έχει μείνει πίσω και αποτελεί πλέον παρελθόν. Κάτι σε όλο αυτό ήταν βάρος, μια ταλαιπωρία που έπρεπε να λήξει και να γυρίσουμε σελίδα, να πάμε παρακάτω. Είναι χαρά, ίσως και πανηγύρι, που κάποιος μπόρεσε να φύγει από μια κατάσταση που ‘χε βαλτώσει. Από τη μία ένα μεγάλο συγχαρητήρια σε αυτόν που το τόλμησε κι από την άλλη ένα μεγάλο «να προσέχεις» για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.

Συνήθως, ο άνθρωπος που έχει βγει από μια κατάσταση αρκετά πνιγηρή είναι και ο πιο επιρρεπής. Είναι εκείνος που νιώθει πως ο χρόνος που πέρασε τόσο ανιαρά και νωχελικά, του κόστισε άλλες σημαντικές στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα, φίλους και συγγενείς. Όλο αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μη σκέφτεται καθαρά και σαν ανώριμος έφηβος να ζει στιγμές που δεν έχουν λογική και συνοχή. Απλώς ακολουθεί έντονα τη ροή της ζωής. Κάπως έτσι, χωρίς πολλή σκέψη και σκοτούρες, τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται εκείνο το πρόσωπο. Ένα άνθρωπος που τυχαίνει να συντονίζονται οι επιθυμίες τους και χωρίς πολλή σκέψη, με ελάχιστο έως καθόλου κόπο, αναπτύσσεται ένα ειδύλλιο. Μια νέα σχέση σαν να «ξεφύτρωσε» από το πουθενά για να ικανοποιήσει το ξέφρενο πάρτι των επιθυμιών.

Τα πάντα έχουν τη δική τους μαγεία. Έτσι είναι κι οι σκέψεις που ξεκινάνε αφιλτράριστες και καταλήγουν όμορφες πράξεις. Οι στιγμές είναι έντονες, έχουν ζωντάνια και πάθος. Όμως αυτές οι στιγμές και τα συναισθήματα είναι κάπως επιφανειακά. Όταν ο χρόνος παρέλθει, όταν όλο αυτό αποκτήσει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, το αποτέλεσμα είναι να κουράσει. Κουράζει η συνεχόμενη «παιδική χαρά», κάπου χρειάζεται ένα φρενάρισμα. Ίσως σε εκείνη τη στιγμή που το μεταξύ σας καλείται να έχει μια πιο σοβαρή εξέλιξη, με τη χαρά που σας συνεπήρε στην αρχή να ακολουθείται από δυσαρέσκεια. Είναι όμορφο τα εύθυμα συναισθήματα να διατηρούνται στη συνέχεια της σχέσης, όχι όμως σε βαθμό που να αγγίζει την υπερβολή. Στο πρώτο στάδιο θα είναι ένας μικρός προβληματισμός και μια άρνηση στη συνηθισμένη διάθεση για κέφι. Στη συνέχεια, αυτό το σκυθρώπιασμά θα ξανασυμβεί και κάπου εδώ η κατάσταση θα αρχίσει να αλλάζει. Από το ένα άκρο στο άλλο κατευθείαν, χωρίς καμία ενδιάμεση στάση. Δε θα υπάρχει το «μέσο», η στάση που θα συνδέει τη μια με την άλλη πλευρά. Εκείνο το σημείο που θα ξαποστάσει ο άλλος για να πάρει την αριστερή ή δεξιά κατεύθυνση.

 

 

Θα έχουν περάσει μήνες και θα κοιτάει να δει πού ήταν το λάθος. Κι όμως ο ενθουσιασμός έχει περιορισμένη διάρκεια. Όπως το χημικό αέριο «ήλιο» που όταν το ρουφήξεις το γέλιο παραμένει για λίγο και μετά επανέρχεσαι στην πραγματικότητα. Κάπως έτσι είναι κι όταν περάσουν οι πρώτοι μήνες κι αυτό που παραμένει είναι ένα βουνό στο τι θα γίνει παρακάτω με τον άνθρωπο που εν μία νυκτί θέλησες να πορευτείς μαζί του. Τότε, θα τον κοιτάξεις, μία, δύο, ίσως και περισσότερες φορές για να αντικρίσεις πως ήταν ένα βεγγαλικό. Έκανε τη λάμψη του, χάρηκε και έπειτα έσβησε στον χρόνο. Σε χρόνο παρελθοντικό. Δεν είναι αυτό που ήθελες, ήταν απλώς ένας συνταξιδιώτης μια συγκεκριμένη στιγμή αλλά όχι σύντροφος ζωής.

Ο ενθουσιασμός, αυτό το όμορφο συναίσθημα, έχει διάρκεια τρεις-τέσσερις μήνες. Δημιουργεί σύγχυση, γιατί δεν είναι αντιληπτό πως δεν είναι κάτι μόνιμο αλλά κάτι παροδικό. Αν αυτό το συναίσθημα έχει διάρκεια μετά το πέρας των τεσσάρων μηνών, είναι έρωτας. Ιδίως, όταν κάποιος έχει βγει από μια νοσηρή σχέση ή κατάσταση χρειάζεται τον χρόνο του για να επαναπροσδιορίσει τα θέλω του. Ο χρόνος με τον εαυτό του είναι ευεργετικός και σημαντικός.

Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος ένιωθε εξ αρχής έτοιμος να μπει σε μια σχέση χωρίς σκέψη, ο ενθουσιασμός έχει την ίδια χρονική διάρκεια. Η περίοδος που το συναίσθημα αυτό αρχίζει να φθίνει και να αφήνει γυμνή την πραγματική κατάσταση είναι το πιο κρίσιμο σημείο. Τότε είτε το θέλει, είτε όχι, έρχεται κανείς αντιμέτωπος με τη σκληρή αλήθεια και χρειάζεται να παρθεί η μεγάλη απόφαση.

Γιατί τελικά ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και αν είναι σίγουρα μένει τόσο εύκολα εκτεθειμένος!

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.