Οι φίλοι, οι γνωστοί κι όλοι οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν, καθημερινά διανύουν μια άτυπη δοκιμασία. Δεν είναι ένα είδος εξετάσεων, αλλά κάτι σαν αυτονόητη κριτική σκέψη που έχουμε όλοι για τους ανθρώπους μας και τις πράξεις τους, η οποία και καθορίζει τη συνέχεια της σχέσης. Το να είστε φίλοι, λοιπόν, είναι ένας είδος τίτλου που από την καθημερινή τριβή επιβεβαιώνεται ή χαλάει. Κι ένας από τους λόγους που χαλάει, είναι το να μάθεις πως ακούγονται λόγια πίσω από την πλάτη σου. Πώς θα το εξακριβώσεις αν έχεις ήδη υποψίες λοιπόν;
1. Έρχεσαι κι η κουβέντα σταματάει απότομα;
Αν έχεις παρατηρήσει πως όταν μπαίνεις σ’ ένα δωμάτιο και συναντάς τους φίλους σου να μιλάνε ψιθυριστά, αν ξαφνικά η κουβέντα τερματίζεται, αν ρωτώντας τι έχει ειπωθεί σου απαντούν αόριστα, είναι ένα σημάδι πως κάτι λέγεται κι είναι απαγορευτικό. Είτε γιατί μιλούσαν για σένα, είτε γιατί το θέμα δε σε αφορά και μιλούσαν ψιθυριστά με σκοπό να μην ακουστεί. Αν, με την παρουσία σου, όμως, δε σε συμπεριλάβουν στο θέμα της συζήτησης είναι λογικό να είσαι εσύ το επίκεντρο. Αν, δε, αυτό συμβαίνει συχνά, είναι λιγάκι προφανής η απάντηση.
2. Εμπιστεύσου ένα ψέμα και δες αν θα κυκλοφορήσει
Μια τακτική είναι να εκμυστηρευτείς ένα δικό σου μυστικό, ακόμη κι αν αυτό είναι ψέμα, σ’ εκείνο το άτομο. Αν αυτό διαρρεύσει κατά κάποιο τρόπο, να νιώσεις αγαλλίαση που αντιλήφθηκες άμεσα με τι έχεις να κάνεις. Δε χρειάζεται επεξηγήσεις κι αναλύσεις. Απλώς αποφεύγεις κι απομακρύνεσαι.
3. Υπάρχει νευρικότητα στον τρόπο που μιλάει
Αν προσπαθήσεις να του μιλήσεις για κάτι που έμαθες ότι ακούστηκε για σένα, η πρώτη του αντίδραση θα είναι η νευρικότητα. Θα δεις ότι πιθανόν να υπάρχει κάποιο τρέμουλο, κάποιο τικ, άλλοτε ενδεχομένως να αποφεύγει να σε κοιτάξει στα μάτια και μπορεί όσο μιλάτε να τον δεις να χάνει τον ειρμό του. Όλα αυτά είναι συνέπειες από τη νευρικότητα που τον διακατέχει στο ενδεχόμενο μήπως κι εκτεθεί. Επίσης, αντί να προβληματιστεί μαζί σου, θα βιαστεί να σε διαψεύσει και σίγουρα, αυτό που θα ακούσεις, θα είναι λόγια για να σου χαϊδέψουν τ’ αυτιά. Η όλη αντίδρασή του, έχει ήδη μιλήσει από μόνη της.
4. Υπάρχει μια ενοχική δουλοπρέπεια
Όταν η συμπεριφορά του φίλου σου είναι ασυνήθιστα ενοχική κι έχει πάει σε άλλο λέβελ το people pleasing, τότε ίσως κάτι κρύβει. Αν είναι μια έκπληξη γιατί υπάρχει γιορτή ή χαρά, θα φανεί γρήγορα. Στην περίπτωση, όμως, που δεν υπάρχει κάποιο επικείμενο πάρτι, μάλλον, κάτι είναι ύποπτο. Κάποια, ας πούμε, σκανταλιά έχει κάνει ο φίλτατος κι είναι θέμα χρόνου να φανεί.
5. Αν το κάνει κι αλλού, γιατί όχι και σε σένα;
Πολλές φορές για να μπορέσεις να καταλάβεις τι είδους άνθρωπος είναι κάποιος, αρκεί να παρατηρήσεις πώς συμπεριφέρεται στους γύρω του. Προσπάθησε λοιπόν να διακρίνεις ποιος είναι ο κοντινός του φίλους και πώς μιλάει για εκείνον. Στην περίπτωση που το αγαπημένο του πρόσωπο είναι στη σφαίρα των αρνητικών του σχολίων, τότε η τακτική του, δε διαφέρει και για σένα.
6. Απροσδιόριστος εκνευρισμός
Μπορεί να μοιραστείς εσύ κάποιο μυστικό που διέρευσε, με το πρόσχημα πως δεν μπορείς να βρεις τον ένοχο. Πώς θ’ ανακαλύψεις πως ο μεσάζοντας και φίλος σου το έχει διαρρεύσει; Θα φανεί από τον εκνευρισμό του. Από τη μία δε θα θέλει να προδώσει την πηγή του κι από την άλλη θα υπάρχει ένας απροσδιόριστος εκνευρισμός, γιατί ενώ θα ξέρει, δε θα μπορεί να μιλήσει. Θα δείχνει λοιπόν σαν ένα καζάνι που βράζει κι αργά ή γρήγορα θα γίνει η έκρηξη.
7. Είναι σε επιφυλακή
Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κράχτης από τον φόβο εκείνου που μιλάει για σένα πίσω από την πλάτη σου. Θα τον δεις, καθώς θα εμφανιστείς στον χώρο κι εκείνος θα αλλάξει πεντακόσια χρώματα στο πρόσωπό του. Θα τον δεις όταν καταπιεί την γλώσσα του, σαν τον πιάσεις στα πράσα χωρίς να το ξέρεις, είτε κάθε φορά που λες πως έχεις κάτι που θέλεις να συζητήσετε, καθώς δεν ξέρει πότε θα βγουν όλα στη φόρα. Άρα, φοβάται συνεχώς.
Προφύλαξε τις προθέσεις σου, την καρδούλα σου και την καλή σου διάθεση για μια όμορφη σχέση, φιλία κι αγάπη. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που αξίζουν εσένα και την παρέα σου, αλλά μέχρι να τους βρεις και να σε βρούνε, φρόντισε να ξέρεις κάποιες καταστάσεις για να τις αποφύγεις.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου