«Μεταξύ σοβαρού κι αστείου λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες». Πολλές φορές επιστρατεύουμε όλη μας τη γλύκα και τους καλούς μας τρόπους για να πούμε στον άλλο κάτι που αν το λέγαμε ξεκάθαρα χωρίς σάλτσες σίγουρα θα είχε ενοχληθεί. Ένας ευγενικός τρόπος, ένα διάπλατο χαμόγελο μπορεί να κάνει τον άλλο να κοιτάει αμήχανα και να αναρωτιέται αν ήταν ιδέα του πως τον προσβάλλαμε με ένα δήθεν «αστειάκι» που χτύπησε φλέβα.
Μια μπηχτή μπορεί να γίνει αφορμή για ξέσπασμα με άγνωστη εξέλιξη. Σίγουρα όμως θα προβληματίσει το πρόσωπο που τη δέχτηκε, θα του δημιουργήσει μια ένταση που ίσως δυσκολευτεί να μοιραστεί και να βγει στην αντιπαράθεση. Μπορεί το συγκεκριμένο άτομο ν’ αποφασίσει ν’ αφήσει το γεγονός να περάσει, κρατώντας τ’ αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό του, ή να βγει στην αντεπίθεση, ζητώντας τον λόγο που έγινε αποδέκτης αυτής της συμπεριφοράς και απαιτώντας να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε ευθέως.
Το να ενοχληθεί κάποιος από ένα καθόλου αστείο αστειάκι που κάναμε και αποφασίσει να το κρατήσει για τον εαυτό του είναι μεν ένδειξη πως δε θέλει να δώσει περαιτέρω συνέχεια στο θέμα, μοιάζει όμως και με αφελή παιδική αντίδραση, καθώς το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Το άτομο μοιάζει με ηφαίστειο που όταν βρίσκεται χρονικά πολύ κοντά στην έκρηξη αρχίζουν να πετάγονται φλόγες με λάβα. Προσπαθεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και με τη σειρά του βγάζει μια ένταση και μια επιθετικότητα που πολλές φορές δεν μπορεί να ερμηνευτεί. Προσπαθεί να μη δείξει εύθικτος και υπερευαίσθητος, να το παίξει κουλ και να καλύψει τις αδυναμίες του. Παρ’ όλα αυτά, αντιλαμβάνεται πως ο συνομιλητής του φέρει βαθύτερα αισθήματα φθόνου, ανταγωνισμού, πως ίσως να μην είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται, αφού στο πίσω μέρος του μυαλού του μάλλον κάνει δεύτερες σκέψεις με όχι και τόσο φιλικές διαθέσεις.
Αν το πρόσωπο πάρει την απόφαση να δώσει συνέχεια στο θέμα και ν’ ασχοληθεί σε βάθος για ν’ ανακαλύψει την αιτία, θα ανατρέξει σε πολλά στιγμιότυπα. Καταρχάς, θα σε ρωτήσει ξεκάθαρα και έπειτα θα κάνει μια ανασκόπηση σε λόγια, πράξεις και συναισθήματα του τελευταίου διαστήματος για να εντοπίσει αποκλίσεις απ’ τις συνήθεις συμπεριφορές. Θα εξετάσει το θέμα πολύπλευρα, θα κάνει πιθανά σενάρια, θα φτιάξει ένα παζλ και στο ξύλινο τραπέζι θα διαχωρίσει τα συναισθήματα από τις πράξεις για να μπορέσει να δημιουργήσει μια εικόνα που θα τον βοηθήσει να φτάσει στην επικρατέστερη εξήγηση. Παρ’ όλα αυτά, μέσα από τον διάλογο και τη θέληση για επίλυση, το πρόβλημα μπορεί ακόμα να διευθετηθεί.
Βέβαια, δεν είναι καθόλου ευχάριστο να ανακαλύπτει κάποιος πως μια γλυκιά φράση κρύβει κάτι βαθύτερο. Του δημιουργείται ένα συναίσθημα που αν δεν υπάρξει διατύπωση και εξωτερίκευσή του μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις και η έκρηξη ν’ αγγίξει τις συνέπειες πυρηνικής βόμβας. Τα συσσωρευμένα συναισθήματα επηρεάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων. Το μούδιασμα που δημιουργείται στον άλλον όταν ανακαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις πίσω από ένα κακόγουστο αστείο που σκοπό έχει να περάσει μηνύματα δεν είναι κάτι που ξεχνιέται εύκολα. Τελικά τα αθώα αστειάκια ίσως προετοιμάζουν το έδαφος για μια επικείμενη μάχη ή μπορεί να αποκαλύπτουν εκείνα που έχουμε κατά νου, αλλά δεν τολμάμε να ξεστομίσουμε. Η επικοινωνία είναι θεμελιώδης λίθος των σχέσεων, γι’ αυτό καλύτερα οι καθαρές κουβέντες παρά οι μπηχτές και τα υπονοούμενα.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.