Στο άκουσμα της λέξης «νάρκισσος» μάς έρχεται στο μυαλό εκείνο το πρόσωπο από την ελληνική μυθολογία που ήταν τόσο ερωτευμένο με τον εαυτό του που στο επίμονο κοίταγμα του ειδώλου του στο ποτάμι, έπεσε μέσα και πνίγηκε. Αυτή είναι μία εκδοχή της ιστορίας, καθώς υπάρχουν άλλες τόσες που όμως καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, που δεν είναι άλλο από την αυτοκαταστροφή.

Ο ναρκισσισμός έχει να κάνει με την προβολή του «εγώ» και το να δίνει κανείς σημασία μόνο στον εαυτό του έχει συχνά συνέπεια να μένει μόνος του. Δεν είναι τόσο εύκολο ν’ αντιληφθείς εξαρχής πως κάποιος πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Κάποιες φορές ο ίδιος γνωρίζει τόσο καλά τα μελανά στοιχεία του χαρακτήρα του που έχει μάθει να τα καλύπτει για να μην αποκαλυφθεί. Φαντάσου να γνωρίσεις ένα τέτοιον άνθρωπο και όχι μόνο να γοητευτείς από την παρουσία του στη ζωή σου, αλλά να τον ερωτευτείς κιόλας.

Μπορεί στην αρχή να πιστέψεις στις ικανότητές σου να τον βοηθήσει να αλλάξει, να δώσει περισσότερη σημασία στους γύρω του -και κατ’ επέκταση σε σένα-, όμως καλό θα ήταν να αφήσεις κατά μέρους τέτοια ένστικτα, γιατί στο τέλος θα φτάσεις σε σημείο να χάσεις τον εαυτό σου. Εξάλλου, το συγκεκριμένο πρόσωπο δε σου ζήτησε να συνεισφέρεις σε κάποια προσπάθεια αλλαγής ή να του βρεις λύση σε κάτι. Εσύ, απ’ τη στιγμή που είχες τα πρώτα σημάδια πως ο άνθρωπος που συναναστρέφεσαι είναι νάρκισσος, γιατί παρέμεινες πλάι του;

Υπάρχουν όμως και φορές που άνθρωποι που πάσχουν από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας δεν το αναγνωρίζουν οι ίδιοι στον εαυτό τους. Σε στιγμές και περιστάσεις που άλλοι θα έδειχναν ενσυναίσθηση, μένουν να κοιτούν παθητικά, παγωμένοι, χωρίς να προσπαθήσουν να σε στηρίξουν, να απαλύνουν τον πόνο ή την έντασή σου, να προσφέρουν μια λύση ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο. Πάνω απ’ όλα βάζουν τον εαυτό τους κι απ’ τη στιγμή που στην προκειμένη οι ίδιοι δεν πλήττονται θεωρούν πως το όποιο θέμα σου ξεπερνιέται εύκολα και πολλές φορές σε κάνουν να νιώθεις μέχρι και υπερβολικός στις αντιδράσεις σου.

Κάποιος με χαρακτηριστικά νάρκισσου βάζει πάνω απ’ όλα το δικό του συμφέρουν, επιδιώκει να περνά καλά και να μην αφήνει τίποτα να χαλάει τη ζαχαρένια του, ενώ δύσκολα αλλάζει το πρόγραμμά του για άλλους. Στις σχέσεις του λειτουργεί ακριβώς όπως βολεύει τον ίδιο. Όταν θέλει να ξεσκάσει, να πει δυο κουβέντες, όταν είναι στις καλές του ή έχει όρεξη την παρέα σου, θα επιμείνει να κάνετε κάτι μαζί. Όταν πάλι θέλει ν’ απομονωθεί, να συγκεντρωθεί σ’ αυτό που κάνει ή να χαλαρώσει με μόνη παρέα τον εαυτό του, θα σου κλείσει ακόμα και το τηλέφωνο, λες και βάζει διακόπτη στον αυτόματο, κάνοντάς σε να νιώσεις απόρριψη.

Είναι δύσκολη μια σχέση αν το ταίρι πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, καθώς προκύπτουν πολλά θέματα που όμως παραμένουν άλυτα. Αυτό γιατί ο/η σύντροφός σας δεν έχει τη διάθεση να προσπαθήσει να τα δουλέψει και τα αφήνει να αιωρούνται. Σε μια τέτοια σχέση θα συναντήσεις μισόλογα, υποσχέσεις που δεν τηρούνται, όνειρα μπερδεμένα και στόχους κάπως θολούς. Άτομα με χαρακτηριστικά ναρκισσισμού προσπαθούν να κρύβουν τις αντιδράσεις τους και να μη δείχνουν τι τους έχει πειράξει. Φορούν ένα ανέκφραστο προσωπείο και σε αφήνουν ν’ αναρωτιέσαι για τα αισθήματά τους. Δύσκολα σου δείχνουν τα ευάλωτα σημεία τους και είναι ικανοί να σ’ αντικαταστήσουν με μεγάλη ευκολία, πρώτον γιατί μπορούν και δεύτερον γιατί το νέο πρόσωπο θα τους δώσει τη σημασία που έδινες εσύ στην αρχή και έχει φθαρεί στο πέρασμα του χρόνου.

Ένα πρόσωπο με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας θεωρεί πως δεν υπάρχει ιδανικός σύντροφος, αναζητά μονίμως το τέλειο και παράλληλα το απορρίπτει. Πολλές φορές φτάνεις σε σημείο να νιώσεις πως όσα κάνεις και προσφέρεις δεν εκτιμώνται απ’ το συγκεκριμένο άτομο. Κι ενώ εσύ μπορεί να νιώθεις πως θες να τους βγάλεις απ’ τη φάση που βρίσκονται, οι ίδιοι είναι μια χαρά και δε χρειάζονται τη βοήθειά σου, γιατί δεν έχουν καμία διάθεση ν’ αλλάξουν. Είναι ευτυχισμένοι ακριβώς με τον τρόπο ζουν. Αν πίστευαν πως κάτι δεν τους ικανοποιεί ή τους θλίβει, θα είχαν ήδη φροντίσει να κάνουν κάτι μ’ αυτό.

Και να θυμάσαι πως αν ένας νάρκισσος παροδικά σου κάνει τη χάρη να πάει με τα νερά σου, σε βάθος χρόνου θα επιστρέψει στην αρχική του συμπεριφορά. Γι’ αυτό φύγε όσο είναι νωρίς και πάμε γι’ άλλα!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.