Παρασκευή μεσημέρι κι ήδη ετοιμάζεσαι για τη βραδινή συνάντηση με τους κολλητούς. Πληκτρολογείς βιαστικά «πάμε για μπίρες». Έτσι νομίζεις δηλαδή, γιατί στην πραγματικότητα έχεις στείλεις «πακέτο μπαρ». Αφήνεις το κινητό εφησυχασμένος πως έχεις κάνει την πρότασή σου. Όμως, λογαριάζεις χωρίς τον ξενοδόχο, στην προκειμένη χωρίς το autocorrect.
Είναι αυτή η λειτουργία που έχουν τα έξυπνα κινητά για να διορθώνουν τυχόν λάθη στην ορθογραφία. Συνήθως, όμως, συγκρατούν στη μνήμη τους τις συχνότερες λέξεις και κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησής τους εμφανίζονται αυτές στο μήνυμα. Με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε φορά να θέλεις άλλο να πεις κι άλλο τελικά να στέλνεις.
Τώρα, ας πούμε, δεν έχεις σκεφτεί πως οι κολλητοί που θα λάβουν το μήνυμά σου θα προσπαθούν να καταλάβουν τι είδους πακέτο είναι αυτό που αναφέρεις. Είναι κάτι που έλαβες εκείνη την ημέρα; Μήπως είναι το όνομα του μπαρ; Κοίτα, με πολλή φαντασία ίσως καταλάβουν ότι προτείνεις να πάτε όλοι πακέτο στο μπαρ. Άρα, όλα καλά, κανείς δεν κινδυνεύει απ’ την παρεξήγηση.
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που όχι μόνο δε γίνεσαι αντιληπτός, αλλά καταλήγεις και προσβλητικός; Θέλεις να κολακέψεις κάποιον και του γράφεις «είσαι κούκλος», αντ’ αυτού όμως ο άλλος λαμβάνει «είσαι κουλός». Αν τον ξέρεις, θα γελάσει, αν όμως, είναι ένα νέο ενδιαφέρον, τρέχα να το μαζέψεις. Ιδίως αν παράλληλα χτυπήσει τηλέφωνο ή σκάσει κάποιο άλλο μήνυμα που χρήζει προτεραιότητας κι εσύ δεν έχεις προλάβει να το διορθώσεις. Τότε το μήνυμα που μόλις έχεις στείλει σε έχει εκθέσει. Ναι, εδώ γελάμε.
Θα γελάσουμε καλύτερα, βέβαια, αν ο άλλος δεν παρεξηγηθεί. Αν όμως το πάρει βαρά ή κατεβάσει μούτρα, τότε φρόντισε να καθαρίσεις τη μνήμη απ’ το autocorrect. Κάποια κινητά έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά ακόμα κι αν δεν κάνεις αυτό, φρόντισε τουλάχιστον να είσαι πιο προσεκτικός.
Μα καλά, μπορεί κάποιος να παρεξηγηθεί με κάτι τέτοιο; Εντάξει, δεν έκανες και κάνα έγκλημα, αλλά όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες. Μπορεί ο παραλήπτης να ‘χε μια δύσκολη μέρα κι αυτό να ήταν το κερασάκι στην τούρτα κι η αφορμή για να ξεσπάσει. Μη μου στεναχωριέσαι, όταν στείλεις το ίδιο ή κάτι παρόμοιο στον εργοδότη σου, θα βάλεις μυαλό. Χωρίς πλάκα, μη σου τύχει, γιατί αν είναι κάτι χοντρό και δύσπεπτο δε θα υπάρξουν ελαφρυντικά. Μια επίσκεψη απ’ το λογιστήριο, ίσως να είναι η απάντηση στο μήνυμά σου.
Και το autocorrect δε σταματάει στα μηνύματα που έχουν και περιορισμένους αποδέκτες, αλλά απλώνεται σε οτιδήποτε γράφεις απ’ το κινητό σου. Δηλαδή, πες πως κάθεσαι στην παραλία να χαρείς τον ήλιο και τον καφέ σου και θες να δηλώσεις στα social media κάτι απλό τύπου «τώρα, ναι, είμαι καλά» καταλήγοντας να γράφεις «τώρα, ναι, είμαι καύλα». Λίγο ο ήλιος που σε στραβώνει, λίγο η μουσική απ’ το beach bar, λίγο η ζάλη της ατμόσφαιρας. Ε, δε θέλει και πολύ να την κάνεις την γκάφα.
Ρίχνεις τη βουτιά σου, απολαμβάνεις τη στιγμή μέχρι να χτυπήσει το κινητό και το κολλητάρι στην άλλη γραμμή να έχει πέσει κάτω απ’ τα γέλια. Όταν συνέλθει θα σου πει ότι είσαι ψώνιο, ότι είσαι ηλίθιος και καλύτερα να φροντίσεις να το διορθώσεις αμέσως γιατί μόνο αιτήματα από υποψήφιους με πικάντικες διαθέσεις θα ελκύσεις. Πανικός σε πιάνει κι επειδή ο νόμος του Μέρφι επιβεβαιώνεται πάντα κι αν κάτι είναι να πάει στραβά θα πάνε όλα, είτε ξεμένεις από δεδομένα είτε δεν έχεις καλό σήμα άρα ούτε και 3g, κάτι θα συμβεί ώστε να μην μπορείς να διορθώσεις άμεσα την πατάτα σου.
Εντάξει, μωρέ, μόνο μερικές ώρες έμεινε το ποστ. Και σιγά ποιος το είδε; 2000 άνθρωποι, η παράξενη διαχειρίστρια, η θεία απ’ το χωριό, ο πατέρας σου και το γκομενάκι που κάτι παίζει τελευταία, μάλλον όχι για πολύ ακόμα. Μπορεί, όμως, να ψήθηκε κάνα νέο με την τόση αυτοπεποίθησή σου, πού ξέρεις;
Ναι, τα έχεις βάλει με αυτό το πρόγραμμα που σε έχει αναστατώσει και σε έχει αγχώσει τόσες φορές. Μην τρελαίνεσαι, είναι γενικό το κακό. Όλοι το παθαίνουμε. Ό,τι έγινε έγινε, όπως και για καθετί που σου στερεί την ηρεμία, ρίξ’ το κι εδώ στο χιούμορ.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη