Υπάρχει μια παροιμία στη χώρα μας που είναι πιο γνωστή από άλλες, όχι μόνο για το περιεχόμενο της, αλλά και για τη δικαιολογία που μας προσφέρει ώστε να φάμε λίγο παραπάνω. Ναι ακριβώς αυτή που μόλις σκέφτηκες: «είναι καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς», φίλε μου και θα συμφωνήσω απόλυτα γιατί απ’ τη σιωπή κανείς δεν κάηκε, από τα λόγια όμως… Σε όλες σου τις σχέσεις προσωπικές, φιλικές, επαγγελματικές πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο μήπως προσβάλλεις ή πληγώσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις που θα ήταν καλό να σκεφτείς λίγο παραπάνω πριν μιλήσεις ή να μη μιλήσεις καθόλου. Μπορεί για παράδειγμα να μη συμπαθείς το καινούριο αγόρι της κολλητής σου, δε θα εκφράσεις τη γνώμη σου απόλυτα κι αμέσως καθώς εκείνη είναι ερωτευμένη και μέσα στην παραζάλη του έρωτα θα σκεφτεί ότι τη ζηλεύεις, όχι ότι θες να τη βοηθήσεις. Ακόμα είναι δυνατόν την εποχή που κυριαρχεί το διαδίκτυο και τα social media εσύ να τσακώνεσαι δημοσίως κι ανοιχτά κάτω από κάποιο ποστ για τους χ, ψ λόγους με το χ, ψ άτομο; Όχι, όταν συζητάμε προσωπικά θέματα δεν τα διατυμπανίζουμε, ούτε φωνάζουμε κοινό με ποπ κορν στα χέρια να μας θαυμάσει πίσω από μια οθόνη.
Σημαντικό είναι εξίσου να μην εκφράζεσαι πάρα πολύ σε μέρες που έχεις τα νεύρα σου αφού είναι σίγουρο από πριν πως θα ξεσπάσεις σε ανθρώπους που δε φταίνε και το πιο πιθανό να τους πληγώσεις. Κυρίως μάλιστα κοντινά σου άτομα που είστε πιο δεμένοι και ξέρεις πως θα δείξουν επιείκεια στην κατάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να τους εκμεταλλεύεσαι και να τους χρησιμοποιείς σαν σάκο του μποξ όποτε δε βρίσκεσαι και στα καλύτερά σου. Γιατί οι άνθρωποι κινούνται κι ακριβώς επειδή κινούνται, φεύγουν κιόλας, γι’ αυτό πρόσεχε τι λες.
Μην κρίνεις όπου σταθείς κι όπου βρεθείς τον άνθρωπο σου για ό,τι σε εκνευρίζει ή δε σου αρέσει σε εκείνον. Συζήτησέ το μαζί του αν είναι κάτι που μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση και σίγουρα θα υπάρξει μια λύση. Σε καμία κοπέλα δε θα άρεσε επειδή περνάει κάποιο λούκι κι έχει παχύνει λίγο, το αγόρι της να της πει ως χιούμορ: «Αγάπη μου, μήπως θα γίνω μπαμπάς και μου το έκρυψες;». Καμία δεν πρόκειται να γελάσει και το πιθανότερο είναι εσύ να βρεθείς με κανένα τηγάνι στο κεφάλι.
Άλλωστε κι εσύ δε θα ήθελες να ακούσεις απ’ την κοπέλα σου όσο άσχημα κι αν έχετε τσακωθεί: «Μου θυμίζεις τον πρώην μου». Είναι πρώην με άλλα λόγια παρελθόν, μη γίνεις και εσύ το ίδιο. Απ’ την άλλη όμως κοπέλα μου τι τον μπλέκεις κι εσύ ξένο άνθρωπο ανάμεσά σας; Άσε που υποβιβάζεις τον εαυτό σου στα μάτια του δίνοντας του δικαίωμα να πιστεύει πως δεν εκτιμάς το παρελθόν σου, στην ουσία τις προηγούμενες επιλογές σου. Αν θέλεις να σε σέβονται, πρέπει να σέβεσαι!
Η αλήθεια είναι πως θα υπάρξουν πολλές φορές μέσα σε μια παρέα, σε μια σχέση ή ακόμη και σε μια δουλειά που θα σου δοθεί η ευκαιρία να μιλήσεις άσχημα για κάποιον και να μοιραστείς κάποιο μυστικό. Η ευκαιρία σου εκεί θα είναι να αποδείξεις πως διαφέρεις, πως θα πάρεις την προαγωγή επειδή σου αξίζει, όχι πατώντας επί πτωμάτων. Ότι έχεις κερδίσει επάξια τον τίτλο του φίλου και δεν πρόκειται να κρίνεις και να αποδοκιμάσεις τις επιλογές του πάνω στην κουβέντα. Το κυριότερο όμως θα είναι να μη σχολιάσεις τον άνθρωπο που επέλεξες να βρίσκεται δίπλα σου και να σε στηρίζει. Να μην κοινοποιήσεις προσωπικές σας στιγμές ή προβλήματα ούτε όμως με τη σειρά σου να σχολιάσεις σε εκείνον κοινούς σας γνωστούς.
Στη σημερινή εποχή που όλα βρομάνε αναξιοπρέπεια και φθήνια, καλό είναι να μην ακολουθήσεις τη μάζα, να μη γίνεις ένας με τους πολλούς. Δε χρειάζεται να πεις κάτι που θα στεναχωρήσει το σύντροφό σου, ούτε να υποβαθμίσεις άλλους για να ανέβεις στα μάτια του. Μην ξεχνάς πως δεν τον επέλεξες μόνο εσύ, αλλά κι εκείνος εσένα και σίγουρα για να το κάνει διέφερες. Μην τον διαψεύσεις λοιπόν τώρα, σκέψου πριν μιλήσεις.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη