Τι χρονιά κι αυτή! Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο την αντιπάθησαν με όλη την ψυχή τους! Άλλοι, πάλι, είπαν πως δε θα τη μετρήσουν καν μιας και τη χάσανε! Όπως και να έχει, το 2020 έφτασε στο τέλος του και όπως καθετί στη ζωή μας άφησε και γλυκιά και πικρή γεύση. Τώρα, όμως, που ήρθε -επιτέλους;- η ώρα να το αποχαιρετήσουμε, νομίζω δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνουμε από μία σύντομη αναδρομή. Και ποιος είναι ο καλύτερος βοηθός μας σε κάτι τέτοια τον 21ο αιώνα; Σωστά το μάντεψες, το Google! Ορίστε, λοιπόν, 15 από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις του 2020:
1. Coronovirus / Κορονοϊός
Νούμερο ένα αναζήτηση του 2020 παγκοσμίως -δε φαντάζομαι να μην το περίμενες- ήταν, φυσικά, το νέο φαινόμενο-πανδημία που ονομάσαμε «Κορονοϊό». Αυτή η ύπουλη γρίπη που ξεκίνησε από κάπου στην Ασία πέρσι τέτοια εποχή και εξαπλώθηκε αστραπιαία σε όλον τον πλανήτη, ποτίζοντας με μελανό χρώμα κάποιες απ’ τις σελίδες της ιστορίας του. Θέλεις, όμως, να ακούσεις και κάτι αστείο; Στη χώρα μας συγκεκριμένα, η νούμερο 1 αναζήτηση Google για το 2020 ήταν το e-class.
2. Joe Biden
Ο νέος πλανητάρχης είναι αυτός που παίρνει την παγκόσμια πρωτιά στις αναζητήσεις προσώπων του Google για το 2020. Εύλογο, μιας και το σούσουρο που είχε προκαλέσει η προεκλογική του εκστρατεία, η εκλογή του, αλλά και οι θεωρίες συνωμοσίας όσον αφορά στο λοβό του αυτιού του (αν δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάω, googleαρέ το, δε θα χάσεις) ήταν θέματα που φάνηκαν να απασχολούν ιδιαίτερα ολόκληρη την υφήλιο. Να σου πω και το αντίστοιχο πρόσωπο στην Ελλάδα; Ο Σωτήρης Τσιόδρας!
3. Among Us
Όσον αφορά στα games που παίχτηκαν περισσότερο στις παγκόσμιες καραντίνες, το Among Usφαίνεται να παίρνει το βραβείο για το πιο κλικαρισμένο στο Google για φέτος. Σε περίπτωση που δεν έχει πάρει τ’ αυτί σου περί τίνος πρόκειται, το Among Us μοιάζει λίγο με ένα ηλεκτρονικό πέφτει η νύχτα στο παλέρμο. Ένας αριθμός χαρακτήρων μπαίνουν σε έναν κοινό χώρο και προσπαθούν να εκτελέσουν διάφορες μικρές αποστολές. Κάποιοι από αυτούς είναι απατεώνες και έχουν ως σκοπό να τους σκοτώσουν όλους. Κάθε τόσο, λαμβάνει χώρο μια ψηφοφορία και η κάθε πλευρά προσπαθεί να μην ψηφιστεί για να κερδίσει. Έχει την πλάκα του, ψέματα δε θα σου πω!
4. Kobe Bryant
Αν ψάχνεις μια κατηγορία αναζητήσεων στην οποία συμφωνεί η διεθνής κοινότητα με την ελληνική, τότε αυτή είναι των απολεσθέντων. Πολλές οι ψυχές που χάθηκαν τη χρονιά που πέρασε, πολλές περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια, μα αυτή που ίσως να κόστισε περισσότερο σε συνολικό επίπεδο ήταν εκείνη του Kobe Bryant, ενός θρύλου που αδιαμφισβήτητα άφησε μια τεράστια κληρονομιά πίσω του.
5. Dalgona Cofee
Στις αναζητήσεις για τις δημοφιλέστερες συνταγές παγκοσμίως, θα πίστευε κανείς πως θα βρίσκαμε κάποιο φαγητό ή γλυκό -εγώ προσωπικά φανταζόμουν πως θα έγραφα για το banana bread. Παρ’ ολ’ αυτά, στο βάθρο στάθηκε ένας πρωτοεμφανιζόμενος καφές που αναδύθηκε από τη Νότια Κορέα. Μοιάζει λίγο με το ελληνικό «φραπόγαλο», μπορεί να φτιαχτεί ζεστός ή κρύος, είναι γρήγορος, εύκολος και πεντανόστιμος και κάτι μου λέει πως μετά το τέλος της πανδημίας θα βρίσκεται στα μενού όλων των αγαπημένων μας καφετεριών.
6. Big Brother
Για να ρίξουμε και μια σύντομη ματιά στα ελληνικά δεδομένα, η φετινή πιο searchαρισμένη τηλεοπτική εκπομπή για το 2020 στη χώρα μας φαίνεται να είναι το Big Bother! Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, πως το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι μπήκε στις ζωές μας στο δεύτερο μισό της χρονιάς, νομίζω πως τα στατιστικά που κατέγραψε ήταν πραγματικά αξιοσημείωτα. Ταυτόχρονα, εντύπωση κάνει η νούμερο ένα αναζήτηση στην ίδια θεματική στη διεθνή κοινότητα, με την τηλεοπτική εκπομπή “Tiger King” να δημιουργεί πρωτοφανή χαμό στα ποσοστά τηλεθέασης. Η σειρά αφορά σε πραγματικά εγκλήματα που συμβαίνουν σε σχέση με συγκεκριμένα αιλουροειδή ζώα που βασανίζονται και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης σε διάφορα μέρη του κόσμου.
7. Parasite
Το “Parasite”, μια ταινία του ’19 που σάρωσε τα Όσκαρ και χαρακτηρίζεται ως «μαύρη κωμωδία» βρίσκεται στην πρώτη θέση των αναζητήσεων Google για ταινίες το 2020. Αξίζει, ωστόσο, να αναφέρουμε πως στη χώρα μας την πρωτιά στη συγκεκριμένη κατηγορία παίρνει ο Χάρι Πόττερ και η Φιλοσοφική Λίθος, ενώ η πρώτη αναζήτηση σε μία παρεμφερή κατηγορία αφορούσε ένα website για δωρεάν ταινίες online.
8. Tik Tok
Και φυσικά, στη θέση της δημοφιλέστερης εφαρμογής για το 2020, σε παγκόσμιο επίπεδο, έρχεται η εφαρμογή-φαινόμενο που κράτησε παρέα στους περισσότερους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της καραντίνας και ανέδειξε πολλά νέα ταλέντα!
9. Πότε… Πού…
Εδώ κοιτάζουμε μια αποκλειστικά ελληνική αναζήτηση. Δύο για την ακρίβεια. «Πού… έγινε σεισμός» και «Πότε… ανοίγουν τα σχολεία» ήταν κάποιες από τις αναζητήσεις που είχαν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τη χρονιά που πέρασε, αφήνοντάς μας να αναπολήσουμε -χωρίς ιδιαίτερη νοσταλγία- τις δύσκολες στιγμές του έτους που φεύγει.
10. NBA
Αν ρίχναμε μια ματιά στον αθλητικό κόσμο, τώρα, στη χώρα μας το NBA κατακτά την πρώτη θέση των αναζητήσεων, ενώ ο Ryan Newman, ο Αμερικανός αυτός πρωταγωνιστής του μηχανοκίνητου αθλητισμού ξεπέρασε ακόμα και τον Michael Jordan σε κλικ!
11. Tom Hanks
Αγαπημένος ηθοποιός, φιλέλληνας και φιλότιμος, ο Hanks ήταν αυτός που γράφτηκε τις περισσότερες φορές στην μπάρα αναζήτησης του Google μέσα στο 2020 από τη διεθνή ομάδα ηθοποιών. Φαίνεται πως ο κόσμος μας ξέρει καλά να ξεχωρίζει τα ταλέντα!
12. WAP
Αν δεν το γνωρίζεις, τότε δεν ξέρω πού ζεις. Όχι, εντάξει, σίγουρα κάπου το έχεις ακούσει, γιατί το συγκεκριμένο τραγούδι της Cardi B και της Megan Thee Stallion όχι μόνο έσπασε τα ταμεία φέτος, αλλά μπήκε και στην πρώτη θέση της λίστας με τα πιο searchαρισμένα τραγούδια του ’20.
13. «Πώς να γίνεις αντιρατσιστής»
Κάτι που έκανε μεγάλη εντύπωση στον κόσμο του σήμερα ήταν πως η πιο διαδεδομένη ερώτηση στο Google για τη χρονιά που πέρασε ήταν το «πώς να γίνεις αντιρατσιστής». Το εντυπωσιακό ήταν πως η συγκεκριμένη ερώτηση ξεπέρασε κατά πολύ και το «πώς να γίνεις εκατομμυριούχος» και το «πώς να γίνεις influencer». Priorities, people!
14. Da Nang, Vietnam
Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ, αλλά και για τη νούμερο ένα αναζήτηση Google για ταξιδιωτικό προορισμό το 2020 παγκοσμίως! Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, μοιάζει με μια πόλη που βγήκε από σελίδες του Μάτριξ, σίγουρα θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον με ένα και μόνο search. Το θέμα είναι όμως, γιατί εκτοξεύτηκε τώρα στις αναζητήσεις; Είχε πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο!
15. Google & Youtube
Ειρωνικά, η πιο χρησιμοποιημένη σελίδα παγκοσμίως για το 2020 ήταν -surprise, surprise- το Google! Παρ’ ολ’ αυτά, για την περίπτωση που δεν το μετράς, να σου πω πως την αμέσως επόμενη θέση κατέκτησε το YouTube που από τότε που μπήκε στις ζωές μας, δε βγήκε ούτε μια μέρα.
ΥΓ.: Από κάτω σου αφήνω και ένα σχετικό βίντεο που έφτιαξε η ίδια η Google για τις top αναζητήσεις της χρονιάς που πέρασε. Καλή χρονιά να έχουμε!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου