Διάλεξε την πιο κολακευτική φωτογραφία σου. Επίλεξε την ηλικία, το φύλο και συμπλήρωσε το όνομά σου. Περίγραψε τον εαυτό σου με έναν σύντομο και έξυπνο τρόπο. Επιβεβαίωσε τα στοιχεία σου. Συγχαρητήρια! Μόλις έφτιαξες λογαριασμό σε ένα dating app! Προτού αρχίσεις να ανακαλύπτεις σε βάθος τη νέα σου εφαρμογή, όμως, ρίξε μια ματιά στην παρακάτω λίστα για να μην πας ξυπόλυτος στ’ αγκάθια! Έτοιμος να μάθεις τα πάντα για το online dating;
1. Η πρώτη online dating εφαρμογή -αν μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει έτσι- εμφανίστηκε το 1959 στο Stanford University, στα πλαίσια μιας εργασίας! Ο Jim Harvey και ο Phil Fialer ήταν εκείνοι που λάνσαραν για πρώτη φορά ένα λογισμικό το οποίο περιλάμβανε ερωτήσεις-κλειδιά και ένα έξυπνο πρόγραμμα (IBM 650) για να ταιριάξουν 49 άνδρες με 49 γυναίκες.
2. Το 2002, η ιστοσελίδα Friendster ξεκίνησε τη λειτουργία της, με σκοπό να ενώσει ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο, μέσω online φιλιών, ερωτικών δεσμών και γενικότερα γνωριμιών. Το 2005, το Facebook αγόρασε την ιδέα του Friendster και τη «μεγάλωσε», φτάνοντας να είναι αυτό που ξέρουμε σήμερα.
3. Το 1994 το πρώτο online dating website δημιουργήθηκε, με το όνομα Kiss.com.
4. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν περισσότερα από 8.000 dating apps/sites στον κόσμο.
5. Στην πραγματικότητα, από πολύ νωρίς τα dating apps/sites που δημιουργήθηκαν στόχευαν σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Σήμερα, βρίσκουμε εφαρμογές που αφορούν θρησκευτικές πεποιθήσεις, ανθρώπους που αναζητούν αποκλειστικά μακροχρόνιες σχέσεις, sugar daddies/sugar babies, transgender, πρόσωπα με συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά, φετιχιστές, εφήβους, ανθρώπους που αναζητούν αποκλειστικά εξ αποστάσεως σχέσεις, άτομα που ενδιαφέρονται για cyber και πολλά άλλα.
6. Ανάλογα με την εφαρμογή που χρησιμοποιείται, τα matches γίνονται βάσει της εμφάνισης, του DNA, της περιοχής/της κοινότητας, των πεποιθήσεων, της θρησκείας, της ηλικίας, του στόχου (έρωτας, σχέση, τρίο, φιλία κ.λπ.), των προτιμήσεων, βάσει λογισμικού (android, ios κ.λπ.) ή ορισμένων ερωτηματολογίων.
7. Στην Ελλάδα, η πιο δημοφιλής dating εφαρμογή είναι το Tinder, ενώ στο ίντερνετ μπορεί κανείς να βρει τα ίδια δεδομένα για όποια χώρα επισκέπτεται (ενδεικτικά: Ιταλία – Badoo, U.S.A. – Tinder, U.K. – Tinder, Ιαπωνία – YYC, Γερμανία – Lovoo, Γαλλία – Tinder).
8. Η σειρά των πιο δημοφιλών dating apps στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, βάσει ερευνών του BBC, πάει ως εξής: Tinder – Badoo – Lovoo – Frim.
9. Σε παγκόσμια κλίμακα, όμως, η σειρά δημοτικότητας των εφαρμογών αυτών αλλάζει: Badoo – Tinder – Άλλες.
10. Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δοκιμάσει να χρησιμοποιήσουν dating apps.
11. Στατιστικά, οι εφαρμογές online dating χρησιμοποιούνται περισσότερο από άνδρες.
12. Οι περισσότεροι χρήστες ανήκουν στην κοινότητα lgbtq.
13. Ενώ πολλοί ίσως να πιστεύουν το αντίθετο, οι έρευνες έχουν δείξει πως η πλειοψηφία των χρηστών του Tinder ψάχνει κάτι σοβαρό.
14. Παρ’ ολ’ αυτά, βάσει στατιστικών, πάνω απ’ το 60% των χρηστών των dating apps βρίσκονται ήδη σε σχέση.
15. 1 στις 5 σχέσεις στις μέρες μας ξεκινούν online.
16. 1 στα 10 προφίλ που βρίσκουμε σε dating apps/sites είναι ψεύτικο.
17. Είναι πολύ πιθανό, βάσει ερευνών, το πρώτο μήνυμα μετά το matching να το στείλει η γυναίκα, παρά ο άνδρας.
18. Πάνω απ’ το 30% των σχέσεων που άρχισαν σε online dating app κράτησαν πάνω από 1 χρόνο, ενώ πάνω απ’ το 13% κατέληξε σε ευτυχισμένο γάμο.
19. Το 52% των χρηστών υποστηρίζει πως δεν έχει κάνει ποτέ έρωτα της μιας βραδιάς μέσω online dating app/site –πάντα η σχέση συνεχιζόταν.
20. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 29,1% των χρηστών αναζητά το χιούμορ στο ιδανικό match του, το 17,3% αρκείται σε ένα απλό “hey” για να ξεκινήσει συζήτηση, το 8% θέλει να υπάρχει έντονο φλερτ στην ατμόσφαιρα, το 6,1% εκτιμά ένα έξυπνο κομπλιμέντο, ενώ το 23,7% προτιμά ένα σχόλιο ή μία ερώτηση σχετικά με το ίδιο το προφίλ που έχει διαμορφώσει στην εκάστοτε εφαρμογή.
21. Μόνο 1 στα 500 matches φτάνει στο σημείο ανταλλαγής αριθμών τηλεφώνου.
22. Έρευνες δείχνουν πως οι περισσότεροι χρήστες των dating apps χαμηλώνουν τρομακτικά τα στάνταρ τους κατά την αναζήτηση του perfect match τους.
23. Με τον covid19, τα περισσότερα dating apps επέτρεψαν στους χρήστες τους να κάνουν match με άτομα μακριά απ’ την περιοχή τους -δυνατότητα που παλαιότερα δινόταν αποκλειστικά σε όσους πλήρωναν για την διευρυμένη έκδοση της κάθε εφαρμογής-, δεδομένου του ότι πολλοί έζησαν την καραντίνα μακριά απ’ το μέρος που μένουν συνήθως.
24. Στις περισσότερες χώρες, οι μακροσκελείς συζητήσεις σε dating apps αυξήθηκαν κατά 30% τουλάχιστον, χάρη στον covid19.
25. Το 2013 η Τουρκία απαγόρευσε τη χρήση του Grindr, γνωστού gay dating app. Σύντομα, την κατεύθυνσή της ακολούθησε το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία και η Αίγυπτος.
Πριν σας αφήσω για σήμερα, νομίζω πως επιβάλλεται ένα μικρό ξεκαθάρισμα. Κατά την έρευνά μου για το συγκεκριμένο άρθρο επιβεβαίωσα πολλά πράγματα που ήδη φοβόμουν. Πέρα απ’ το ενδεχόμενο catfishing, το οποίο μπορεί να υπάρχει σε κάθε διαδικτυακή σχέση, τα στατιστικά στοιχεία που κυκλοφορούν μας δείχνουν πως πολλοί τείνουν να χρησιμοποιούν τα dating apps/sites για να στήνουν οικονομικές απάτες (πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια χάθηκαν με αυτόν τον τρόπο μέσα σε έναν μόλις χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) και για άλλες -πολύ χειρότερες- εγκληματικές ενέργειες.
Όπως κι αν αποφασίσεις να κυνηγήσεις ό,τι είναι αυτό που ψάχνεις στη ζωή σου, φρόντισε να προσέχεις πρώτα απ’ όλα τον εαυτό σου. Σίγουρα υπάρχουν κίνδυνοι και γύρω απ’ τα πρόσωπα που γνωρίζεις σε μια καφετέρια, ένα μπαρ ή μία παραλία, αλλά ο τρόπος που οι ίδιοι κίνδυνοι διογκώνονται στον κυβερνοχώρο είναι τρομακτικός. Βάλε την ασφάλειά σου ως πρώτη σου προτεραιότητα κι όλα τα άλλα θα έρθουν, μην ανησυχείς καθόλου γι’ αυτό.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.