Νομίζω πως πλέον όλοι μας έχουμε ακούσει για εκείνη την περίφημη χημεία του έρωτα που σκλαβώνει αγνώστους και δένει τις κλωστές της ζωής τους πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν τι τους γίνεται. Πρόκειται για εκείνο το μαγικό συναίσθημα της έλξης που μας ωθεί ή μας απωθεί από ένα πρόσωπο που συναντάμε στον δρόμο μας. Πρόκειται για το λόγο που τρελαινόμαστε ή αδιαφορούμε, που κολλάμε με ορισμένα άτομα κι όχι με κάποια άλλα. Και, ναι, είναι όλο θέμα χημείας!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βασική ορμόνη που ευθύνεται για τον ίδιο τον έρωτα είναι η φερομόνη. Φαντάσου μια αόρατη μυρωδιά η οποία αιωρείται ανάμεσα σε όλους μας, αφού την παράγουμε οι ίδιοι. Όταν εισχωρήσει στη μύτη μας, τα αρχέγονα ένστικτά μας ξυπνούν αυτόματα κι εμείς, αδυνατώντας να τα ερμηνεύσουμε με τη λογική, νομίζουμε πως ερωτευόμαστε.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως οι φερομόνες που εκκρίνουμε δεν ταιριάζουν με εκείνες που εκκρίνουν όλοι οι άλλοι. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγουμε το ταίρι μας και το προτιμάμε από όλα τα άλλα άτομα που γνωρίζουμε. Οι ορμόνες που εκκρίνονται, δηλαδή, απ’ τον άλλο θα πρέπει να ταιριάζουν αρκετά με τις δικές μας, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να λάβει το σήμα πως πρέπει να εκκρίνει την τεστοστερόνη ή τα οιστρογόνα και τελικά να φτάσει να επιθυμεί και να διεκδικεί την επαφή.

Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα το γεγονός ότι οι φερομόνες εισέρχονται στον οργανισμό μας από τη μύτη μας, δε σημαίνει και πως έχουν κάποια συγκεκριμένη μυρωδιά. Για την ακρίβεια, μελέτες έχουν δείξει πως οι φερομόνες δεν περνούν καν από τα κέντρα ανάλυσης της οσμής, κατά τη διαδρομή τους προς τον εγκέφαλό μας. Το κομμάτι του εγκεφάλου που τις επεξεργάζεται και τις ερμηνεύει, άλλωστε, είναι αυτό που ελέγχει τα πιο πρωτόγονα ένστικτά μας, και δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη ή τα συναισθήματά μας.

Ας πούμε, λοιπόν, πως, με δυο λόγια, από όλα αυτά καταλαβαίνουμε πως για να ερωτευτούμε κάποιον πρέπει να τον μυρίσουμε. Φυσικά, εδώ μιλάμε μόνο για την πρώτη εντύπωση, για την έλξη κι όχι για τον έρωτα που αργότερα γίνεται αγάπη. Κι ας αναλογιστούμε, ακόμα, το γεγονός πως μέσα στον κόσμο που ζούμε συναντάμε καθημερινά δεκάδες ανθρώπους, άρα μυρίζουμε δεκάδες διαφορετικά είδη φερομονών. Πώς θα καταφέρουμε, λοιπόν, να αναγνωρίσουμε πιο εύκολα εκείνο το ένα που ταιριάζει απόλυτα με το δικό μας;

Ευτυχώς για μας, η επιστήμη έχει δώσει λύση ακόμα και σ’ αυτό. Και η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι μονάχα μια λέξη: αρώματα!

Τα αρώματα είναι ένα αξεσουάρ που οι άνθρωποι έχουν μάθει να χρησιμοποιούν από αρχαιοτάτων χρόνων. Ξεκίνησαν παράγοντάς τα από φυτά, και στη συνέχεια έμαθαν να τα παράγουν από συνθετικά υλικά. Τα ίδια τα ένστικτά τους τούς συμβούλεψαν να τα φορούν στα μαλλιά και τις μασχάλες τους, ενώ η σύγχρονη τεχνολογία έχει δημιουργήσει αρώματα ακόμα και για την ευαίσθητη περιοχή μας. Κι όπως καταλαβαίνεις, η επιλογή των σημείων χρήσης των αρωμάτων δεν είναι καθόλου τυχαία.

Η αλήθεια είναι πως παλιότερα τα αρώματα ήταν unisex. Ήταν φτιαγμένα για να ταιριάζουν σε όλους και σκοπό είχαν να τους προσφέρουν μια αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας, στοιχεία πολύτιμα, ειδικά για το θέμα της έλξης. Αργότερα, όμως, παρατηρήθηκε πως ορισμένες μυρωδιές θεωρούνταν αποκλειστικά γυναικείες ή αντρικές κι έτσι η επιστήμη προσπάθησε για ακόμα μια φορά να ερμηνεύσει και να εξηγήσει την κατάσταση.

Τα αρώματα, βλέπεις, πράγματι βοηθούν τις φερομόνες να ταξιδέψουν πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μα ορισμένα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους, προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις ορμόνες αυτές, με αποτέλεσμα να ερεθίζουν απευθείας την τεστοστερόνη ή τα οιστρογόνα των άλλων, κάνοντάς τους να ερωτεύονται ευκολότερα και γρηγορότερα.

Μυρωδιές από λουλούδια ή καυτερά μπαχαρικά, για παράδειγμα, έχει αποδειχτεί πως τονίζουν τη θηλυκότητα και προσελκύουν το αρσενικό φύλο, ενώ ταυτόχρονα οσμές που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα ή γενικότερα τη δροσιά ελκύουν το θηλυκό. Με απλά λόγια, ο λόγος που οι γυναίκες τρελαίνονται τόσο πολύ με τα αντρικά αρώματα και οι άντρες με τα γυναικεία αντίστοιχα, δεν είναι άλλος πέρα απ’ το γεγονός πως τα συστατικά τους «μιλούν» απευθείας στη χημεία του εγκεφάλου τους.

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή του αρώματος που ο καθένας από μας κάνει για τον εαυτό του. Συνηθισμένοι, όπως είμαστε, στο να μυρίζουμε τις δικές μας φερομόνες συχνότερα απ’ όλες τις άλλες, υποσυνείδητα ξέρουμε ακριβώς ποια μυρωδιά ταιριάζει καλύτερα στην προσωπική μας χημεία. Όσο πιο κοντά στον εαυτό μας βρίσκεται, λοιπόν, το άρωμα που θα φορέσουμε, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τον εκάστοτε υποψήφιο σύντροφό μας να μας εντοπίσει και να μας επιθυμήσει.

Και κάπως έτσι, τόσο απλά, η αγάπη μας για τα αρώματα εξηγείται. Τελικά, ίσως το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να ερωτευτούμε να είναι να εμπιστευτούμε τον οργανισμό μας!

 

Συντάκτης: Ελευθερία Αντωνοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου