Αν σου ζητούσα να μου πεις ποιο είναι το καλύτερο κατοικίδιο να έχει κανείς, το πιο πιθανό είναι να μου έλεγες αυτό που έχεις ήδη. Αν, βέβαια, δεν έχεις κατοικίδιο, το λογικότερο θα ήταν να μου πεις εκείνο που θεωρείς πιο γλυκό ή πιο εύκολο στη φροντίδα. Αν αφήσουμε τη θεωρία, όμως, και πάμε στην πράξη, ποιο κατοικίδιο θα διαλέξεις σπίτι; Υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος να κάνεις τη σωστή επιλογή ή είναι όλα θέμα καπρίτσιου και διάθεσης;
Η αλήθεια είναι πως στο ίντερνετ κυκλοφορούν πολλά κουίζ που θα σε προκαλέσουν να απαντήσεις σε ένα σωρό άσχετες ερωτήσεις για το χαρακτήρα σου, προκειμένου να σου δείξουν τυχαία την εικόνα του ζώου που σου προτείνουν να υιοθετήσεις. Και η πραγματικότητα είναι πως ενώ ως θεωρίες δεν είναι λανθασμένες, είναι αδύνατον να σε βοηθήσουν στ’ αλήθεια.
Η επιλογή που θα κληθείς να κάνεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι τυχαία. Δε διαλέγεις, άλλωστε, ένα ζευγάρι παπούτσια ή μία καινούρια κολόνια, αλλά μία απροστάτευτη ψυχή που χρειάζεται τη φροντίδα και την αγάπη σου. Οφείλεις, λοιπόν, να είσαι προσεκτικός. Κι αφού έκανα το κήρυγμα, ήρθε η στιγμή να σε βοηθήσω. Γιατί τι νόημα θα είχε αυτό το άρθρο αν δε μάθαινες και κάτι; -υποψιάζομαι πως ήξερες ήδη όλα αυτά περί αγάπης, φροντίδας και σοβαρότητας του θέματος.
Ας πούμε, λοιπόν, πως μπορείς πολύ εύκολα, με μια μικρή έρευνα, να ανακαλύψεις τι χρειάζεται κάθε ζωάκι από σένα και να κάνεις το κουμάντο σου ανάλογα με το χρόνο που διαθέτεις και την όρεξη που έχεις. Ήξερες, όμως, πως υπάρχει συγκεκριμένο κατοικίδιο που ταιριάζει σε κάθε προσωπικότητα; Για να δούμε ποιο μοιάζει κατάλληλο στη δική σου περίπτωση!
Αρχικά, ξεκινάμε με τον βασιλιά των pets: το σκύλο. Πιστός και αξιαγάπητος, καλύτερος φίλος του ανθρώπου και αδιαμφισβήτητα τρυφερός και έξυπνος. Αν είσαι άνθρωπος που λατρεύει τις βόλτες, τα χάδια και τη δέσμευση, αυτό το ζωάκι θα είναι τέλειο για σένα. Όταν υιοθετείς ένα σκυλάκι, άλλωστε, είναι σαν να μπαίνεις σε σχέση με ένα μωρό που δε θα μεγαλώσει ποτέ. Όλη σου η ζωή κινείται γύρω του και ξαφνικά κι εσύ πρέπει να είσαι έτοιμος να κάνεις υποχωρήσεις στην προσωπική σου ζωή για να του παρέχεις αυτά που χρειάζεται. Ένας σκύλος, άλλωστε, δε χρειάζεται απλώς τροφή και βόλτες. Χρειάζεται μεγάλο μέρος του χρόνου σου και σταθερότητα, που θα κρατήσει για πολλά, πολλά χρόνια. Αν είσαι εντάξει με αυτό, μην το σκέφτεσαι καν, πάρε ένα σκύλο!
Αν από την άλλη, φρίκαρες και μόνο διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, ίσως να ήταν καλύτερο να ψάξεις να βρεις κάποιο ζωάκι πιο… χαμηλών τόνων. Κι ενώ εδώ οι περισσότεροι θα υπέθεταν πως μιλάω για τις γάτες, θα σου πω πως και αυτές -όσο ανεξάρτητες κι αν είναι- αποτελούν μεγάλη δέσμευση. Θα μιλήσουμε, όμως, γι’ αυτές στη συνέχεια. Αν δε συμπαθείς τις πολλές υποχρεώσεις, αλλά θες να έχεις μια συντροφιά και κάποιον να φροντίζεις -όποτε το θυμάσαι-, θα σου πρότεινα να σκεφτείς να πάρεις κάποιο ψαράκι. Εδώ θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία επιλογών, ανάλογα με το τι σε βολεύει. Υπάρχουν ψάρια που ζουν δεκαετίες και άλλα που ζουν λίγους μήνες. Υπάρχουν ψάρια που θέλουν καθημερινή φροντίδα και αρρωσταίνουν με την παραμικρή απροσεξία σου, και άλλα που απλώς υπάρχουν στο χώρο και δε ζητούν τίποτα περισσότερο από το να τα ταΐζεις 1-2 φορές τη μέρα και να τους αλλάζεις νερό 3-4 φορές το μήνα. Μη σου πω πως πλέον υπάρχουν ακόμα και μηχανήματα που τα κάνουν αυτά για να μη χρειαστεί να κουραστείς ούτε στο ελάχιστο. Αν είσαι έστω και λίγο ανεύθυνος, λοιπόν, και δυσκολεύεσαι ακόμα και τον εαυτό σου να συντηρήσεις, μείνε με ένα ψάρι. Αρκεί.
Ας γυρίσουμε στις γάτες, όμως, που ξέρω πως σε ενδιαφέρουν. Αυτές οι ελαφρώς παρεξηγημένες αλλά πολύ αγαπημένες φίλες μας, που φημίζονται για το πόσο αυτόνομες -και ενίοτε πονηρούλες- είναι. Θα σου πω κάτι πολύ απλό για να καταλάβεις άμα σου ταιριάζει μια γάτα, αλλά σε παρακαλώ να μη γελάσεις. Αν είσαι από τους ανθρώπους που όταν τους φτύνουν εκείνοι κολλάνε, τότε είσαι φτιαγμένος για να έχεις μια γάτα στο σπίτι σου. Αν πάλι εκνευρίζεσαι με όλα αυτά, τότε ασ’ το καλύτερα. Δε μπορώ να βρω καλύτερο παράδειγμα από αυτό!
Και τώρα περνάμε στα υπόλοιπα ζωάκια, αρχίζοντας με τα πουλιά. Αυτά θέλουν αρκετή υπομονή και προσοχή, μιας και είναι πολύ ευαίσθητα και… φασαριόζικα. Αν είσαι άνθρωπος που έχει μονίμως ανοιχτή μια καρτέλα YouTube, αλλά ξέρεις πως δε δυσκολεύεσαι και πολύ να έχεις ευθύνες, τότε αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για σένα. Αν απ’ την άλλη είσαι λάτρης της ησυχίας και έστω και λίγο επαναστατικός και αντισυμβατικός, καλύτερα να το αφήσεις. Γιατί να πάρεις ένα φίλο σε κλουβί αν τα σιχαίνεσαι, άλλωστε;
Μετά υπάρχουν τα χνουδωτά. Και με αυτό εννοώ τα χάμστερ και τα κουνέλια, αυτούς τους μικρούς ταραξίες που αποτελούν το τέλειο παράδειγμα όσον αφορά στα σιγανά ποταμάκια. Αν έχεις μεγάλη υπομονή και επιμονή σαν άνθρωπος, μοιάζεις με γάτα όσον αφορά στα χάδια -δηλαδή τα θες με τις ώρες σου, όχι συνέχεια, αλλά ούτε και ποτέ- τότε βρήκες το κατάλληλο φιλαράκι για σένα. Αυτά τα ζωάκια μπορεί να φαίνονται τρυφερά, αλλά θέλουν το χώρο τους και δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους ανθρώπους. Προσοχή, λοιπόν.
Τέλος, θα βάλω σε μία κατηγορία όλα τα «περίεργα». Φίδια, παντός είδους ερπετά, μυρμήγκια και άλλα τέτοια αλλόκοτα, που χρειάζονται για προστάτη τους κάποιον που να τα αγαπάει πολύ. Μην πας να πάρεις ένα φίδι, δηλαδή, επειδή είναι της μόδας ή επειδή σου φαίνεται cool. Τόλμα το μόνο αν πιστεύεις πως θα το αγαπήσεις αληθινά, αν το θέλεις πολύ. Και θυμήσου πως θα είναι κατάλληλο για σένα μόνο αν γουστάρεις πολύ το διαφορετικό και το άγνωστο. Αν η περιπέτεια κυλά στο αίμα σου, μη διστάσεις να ανακαλύψεις τη ζωή με ένα τέτοιο πλάσμα.
Αυτά είχα να σου πω, λοιπόν. Τώρα η επιλογή είναι δική σου! Ό,τι και να διαλέξεις, πάντως, ελπίζω να το αγαπήσεις και να περάσετε καλά μαζί!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.