Πρόσφατα άκουσα για το Seχtortion, μία ολοκαίνουρια μέθοδο εκβιασμού, παρενόχλησης κι απάτης. Έναν νέο τρόπο που ανακάλυψε ο άνθρωπος για να παίζει με τις ζωές των άλλων, κρυμμένος καλά πίσω απ’ την οθόνη του ακριβού υπολογιστή του.
Σύμφωνα με το φαινόμενο του Seχtortion, χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο φαίνεται να πέφτουν θύματα κυκλωμάτων που αποσπούν -με διάφορους τρόπους- φωτογραφίες προσωπικού περιεχομένου από αυτούς και στη συνέχεια τους εκβιάζουν πως θα τις δημοσιοποιήσουν, αν δε λάβουν τα λίτρα που ζητούν. Μα ο εκβιασμός αυτός δεν είναι καν το πιο τρομερό σημείο της ιστορίας.
Αρχικά, όλοι μας υποθέτουμε πως αυτές οι φωτογραφίες ή τα βίντεο έρχονται στα χέρια των εγκληματιών μέσω δύο πιθανών τρόπων: είτε τα θύματα εξαπατώνται και τα στέλνουν οικειοθελώς στους καμουφλαρισμένους δράστες, μέσα από ανταλλαγή μυνημάτων με πολύ συγκεκριμένο και πονηρό ύφος, είτε οι δράστες φροντίζουν να χακάρουν τις ηλεκτρονικές συσκευές των στόχων τους και να υποκλέψουν τα αρχεία που χρειάζονται για τον εκβιασμό τους. Παρ’ ολ’ αυτά, δε μένουν μόνο εκεί. Πολλές φορές φροντίζουν να συνδέονται με την κάμερα και το μικρόφωνο του ηλεκτρονικού υπολογιστή ενός ανθρώπου, χωρίς εκείνος να το γνωρίζει, παρακολουθώντας τον καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο όπου βρίσκεται η συσκευή. Φανταστείτε η συσκευή να βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο!
Αφού οι εκβιαστές συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα αρχεία, λοιπόν, έρχεται η στιγμή που επικοινωνούν με το θύμα τους. Ένα ανώνυμο e-mail είναι αυτό που στέλνεται συνήθως στο λογαριασμό του ανυποψίαστου ανθρώπου που πρόκειται να εκβιαστεί, ενημερώνοντάς τον για την ύπαρξη των εκάστοτε φωτογραφιών και βίντεο, εκτοξεύοντας απειλές με το τι θα μπορούσε να συμβεί με αυτά τα αρχεία και συμπληρώνοντας το ποσό και τα στοιχεία του λογαριασμού στον οποίο ο άνθρωπος-στόχος θα πρέπει να τοποθετήσει τα λεφτά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ο εκβιαστής δε ζητάει χρήματα, αλλά περισσότερο υλικό αντίστοιχου περιεχομένου, ενώ οι απειλές που θα δώσει μπορεί να έχουν να κάνουν με τη διαρροή των αρχείων σε συζυγικά πρόσωπα, οικογενειακά μέλη, συνεργάτες και εργοδότες. Η ουσία των απειλών, άλλωστε, είναι το να κάνουν το θύμα να πιστέψει πως, αν δεν ενδώσει στον εκβιασμό, η ζωή του θα καταστραφεί.
Το ανησυχητικό, βέβαια, δεν είναι το τι έχουν σαν στόχο οι εκβιαστές, αλλά το τι γίνεται όταν τα όρια ξεπερνιούνται. Τα περιστατικά κατά τα οποία τα θύματα πίστεψαν τόσο θερμά πως η ζωή τους θα καταστρεφόταν που αποφάσισαν να την τελειώσουν από μόνοι τους δεν είναι τόσο λίγα όσα μπορεί να φανταζόμασταν. Το να παίξει κανείς, άλλωστε, με την ψυχολογία ενός αγνώστου είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να τον κακοποιεί σωματικά. Δε μπορεί να γνωρίζει πώς θα αντιδράσει, πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.
Τον τελευταίο χρόνο το FBI ήταν αυτό που θέλησε να τονίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπογραμμίζοντας πως το όλο ζήτημα δεν πρόκειται μονάχα για έναν απλό εκβιασμό, αλλά για μία παρενόχληση που οφείλει να διορθωθεί άμεσα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το BBC τον περασμένο Οκτώβριο, 30.000 e-mails στέλνονταν κάθε ώρα σε άτομα ηλικίας 17-60, έχοντας ως θέμα το Sextortion. Μάλιστα, τα περισσότερα εκ των θυμάτων φαίνεται να είναι άντρες, μιας και εκείνοι έχουν στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να κοινοποιήσουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες τους σε άγνωστες κοπέλες στο διαδίκτυο.
Αν και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος παγκοσμίως αναλαμβάνει να ξεσκεπάζει και να εξουδετερώνει τέτοιες περιπτώσεις, βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε και οι ίδιοι τον εαυτό μας. Δεν είναι δύσκολο να πάψουμε να στέλνουμε προκλητικές φωτογραφίες ή βίντεο σε άτομα που δε γνωρίζουμε ή να τα αποθηκεύουμε σε συσκευές που μπορούν εύκολα να προσβληθούν από hackers. Δεν είναι δύσκολο να ειδοποιήσουμε τις κατάλληλες αρχές αν παρατηρήσουμε κάποια παράξενη δραστηριότητα κατά την πλοήγησή μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι δύσκολο να συμβουλεύσουμε τους φίλους, τους συγγενείς, τα παιδιά και τους γνωστούς μας για τους κινδύνους που εγκυμονεί το διαδίκτυο και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Πρέπει να προσέχεις για να έχεις, σωστά;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου