Στις 2 του Νοέμβρη, κυκλοφόρησε το τελευταίο τραγούδι των Beatles «Now and Then» που έγραψε ο John Lennon. Ακούγοντάς το, θυμήθηκα τον εαυτό μου όταν σε ηλικία 12 ετών άκουσα για πρώτη φορά Beatles. Ταυτόχρονα ήταν κι η πρώτη μου επαφή με τη ροκ μουσική. Κάνοντας μια αναδρομή λοιπόν στην πορεία της μπάντας, ήρθε στη μνήμη μου εκείνη η περιβόητη φράση του Lennon «είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Ιησού».
Βρισκόμαστε στο 1966 κι οι Beatles είναι στο απόγειο της καριέρας τους. Το Φεβρουάριο λοιπόν εκείνου του έτους, ο Lennon παραχωρεί συνέντευξη -που δημοσιεύτηκε έναν μήνα μετά- στη δημοσιογράφο Maureen Cleave, με αφορμή την επικείμενη περιοδεία της μπάντας στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων δηλώνει: «Είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Ιησού αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω ποιος θα φύγει νωρίτερα, το rock&roll ή ο Χριστιανισμός. Ο Ιησούς ήταν σωστός, αλλά οι οπαδοί του ήταν στενόμυαλοι και κοινότυποι. Αυτοί διαστρέβλωσαν το όλο νόημα, κατά τη γνώμη μου».
Η δήλωση αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και παραλίγο να τινάξει στον αέρα την περιοδεία του συγκροτήματος στην Αμερική. Χριστιανικές οργανώσεις, ενήλικες, παιδιά κι έφηβοι ξεχύθηκαν στους δρόμουν να διαδηλώσουν κατά του Lennon και των Beatles, κaiγοντας τους δίσκους τους. Ραδιοφωνικοί σταθμοί σταμάτησαν να μεταδίδουν τραγούδια τους, ενώ κάποιοι παραγωγοί ακύρωσαν τις προγραμματισμένες συνεντεύξεις τους με το γκρουπ. Η μπάντα βρέθηκε ακόμα και στο στόχαστρο της τρoμoκρaτικής ομάδας Kυ Klυx Klαn, η οποία κάρφwνe φωτογραφίες των μελών σε σταυρούς και τους έκaιγe, επειδή οι Beatles ήταν βλάσφhμoι και προσέβαλαν τον Χριστιανισμό. Το παράδοξο στη μέχρι τώρα πορεία της ιστορίας είναι πως ενώ στην Αμερική προκλήθηκαν τόσο μεγάλες αντιδράσεις, στην Αγγλία τα πράγματα ήταν πολύ ήσυχα.
Ο Lennon τότε, θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα, έδωσε περισσότερες εξηγήσεις για τις δηλώσεις του και το τι ακριβώς εννοούσε. Ξεκαθάρισε πως δε σύγκρινε τους Beatles με το δόγμα του Χριστιανισμού, αλλά με την Εκκλησία της Αγγλίας που ήταν απαρχαιωμένη και σταθερά προσκολλημένη σε ξεπερασμένες αντιλήψεις. Κι ίσως να μην είχε άδικο, μιας κι οι ίδιοι οι Βρετανοί την εποχή εκείνη είχαν απομακρυνθεί από τους κόλπους της. Διευκρίνησε πως δεν είναι ενάντια στον Χριστιανισμό και πως δεν θεωρούσε πως οι Beatles είναι ανώτεροι από τον Χριστό κι απολογήθηκε λέγοντας: «Αν θέλετε να ζητήσω συγνώμη, αν αυτό σας κάνει ευχαριστημένους, τότε εντάξει. Συγγνώμη».
Οι δηλώσεις αυτές φαίνεται πως ήταν αρκετές για να ηρεμήσουν τα πράγματα και να συνεχιστεί η περιοδεία αρμονικά, αν κι υπήρξαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά hate, μικρής έκτασης κι έντασης. Η πορεία του συγκροτήματος όμως πήρε σιγά σιγά την κάθοδο, όχι μόνο εξαιτίας του συγκεκριμένου συμβάντος αλλά και λόγω της κόπωσης που επήλθε μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια περιοδειών και προστριβών μεταξύ των μελών. Μέχρι που το 1970 ήρθε κι η οριστική διάλυση της μπάντας.
Κάπως έτσι άδοξα λοιπόν επήλθε το τέλος, μα ο Lennon ποτέ δε μετάνιωσε που τα έβαλε με το κατεστημένο, που είπε τη γνώμη του χωρίς φόβο και δεν έκρυψε την αντίθεσή του, προς τους πιστούς του Χριστιανισμού αλλά και κάθε θρησκείας που εκμεταλλέυτηκαν το δόγμα για να χειραγωγήσουν πλήθη και πλήθη ανθρώπων και καταστάσεων. Αυτός ήταν ο Lennon κι αυτός είναι κι ο λόγος που οι πραγματικοί ακόλουθοι και θαυμαστές τον αγαπούν τόσο μέχρι και σήμερα.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά