Εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν καθιερωθεί από διάφορους διεθνείς οργανισμούς κάποιες ημέρες αφιερωμένες σε θεσμούς, τέχνες ή και επιστήμες. Πρόκειται για τις Παγκόσμιες Ημέρες που έχουν συνήθως εορταστικό χαρακτήρα, όμως υπάρχουν και κάποιες που σκοπός τους δεν είναι ο εορτασμός, αλλά η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση. Μια τέτοια ημέρα είναι και η 4η Απριλίου. Μια ημέρα αφιερωμένη στα ανά τον κόσμο αδέσποτα ζώα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε το 2010 στην Ολλανδία, μετά από πρωτοβουλία και σύμπραξη των φιλοζωικών σωματείων της χώρας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μέχρι τη χρονιά εκείνη απαριθμούσαν περίπου 600 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τρομακτικό το νούμερο, δε συμφωνείς; Κι αν αναλογιστούμε την οικονομική κρίση που έπληξε πολλές χώρες τη δεκαετία εκείνη γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το νούμερο έγινε πολύ μεγαλύτερο. Η μείωση του εισοδήματος και κατ’ επέκταση η αδυναμία παροχής απαιτούμενης φροντίδας, οδήγησε πολλούς φιλόζωους στην εύκολη λύση της εγκατάλειψης. Και κάπως έτσι προστέθηκαν κι άλλες αδέσποτες ψυχές σ’ αυτές που ήδη υπήρχαν.
Κι αν -λέμε τώρα- η αδυναμία φροντίδας του κατοικίδιου εξαιτίας οικονομικής δυσχέρειας αποτελεί δικαιολογία, αυτό που είναι παντελώς αδικαιολόγητο είναι η ανευθυνότητα που δείχνουν ορισμένοι ντεμέκ -που λέμε και στη Θεσσαλονίκη- φιλόζωοι. Βρίσκουν και παίρνουν σπίτι ένα ζωάκι, είτε γιατί είναι cool να έχεις κατοικίδιο, είτε γιατί το παιδί τους ζητούσε επίμονα ένα. Μετά όμως τι; Το ζωάκι δεν είναι αντικείμενο για να μείνει εκεί που το τοποθετούμε, ούτε παιχνίδι για να παίζει το παιδί μας. Είναι οντότητα, μια ζωή με ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν. Και η ικανοποίηση των αναγκών του ζώου απαιτεί ανάληψη ευθύνης από μέρους μας. Μια ευθύνη που αν κάποιος δεν μπορεί, καλύτερα -και για αυτόν και για το ζωάκι- να μην την αναλάβει. Και κάπως έτσι φτάνουμε σε σημείο να παρατάμε τον σκύλο μας σε κάποια ερημιά επειδή λέρωσε το χαλί του σπιτιού αντί να τον βγάλουμε μια βόλτα ή να διώχνουμε τη γάτα μας γιατί γρατζούνισε τα έπιπλα με τα νύχια της, μιας και εμείς δε φροντίσαμε να της έχουμε ένα ονυχοδρόμιο για να ξύνει τα νύχια της -πιστέψτε με, δεν κοστίζει δα και καμιά περιουσία!
Κι έτσι γεμίζουν οι δρόμοι αδέσποτα ζωάκια. Γεμίζουν με αθώες ψυχές που η ζωή τους γίνεται συνεχής αγώνας επιβίωσης, κινδυνεύοντας από τα αυτοκίνητα που μπορεί να τους χτυπήσουν στον δρόμο μέχρι τις φόλες που κάποιοι ασυνείδητοι ρίχνουν. Κι όσο κι αν οι φιλοζωικές προσπαθούν να βοηθήσουν τα αδέσποτα, αυτό δεν είναι αρκετό. Τα αδέσποτα δυστυχώς αυξάνονται. Μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς για αυτό; Κι όμως υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε. Αφού το ζυγίσουμε και δούμε πως το θέλουμε, μπορούμε να πάρουμε την απόφαση να υιοθετήσουμε ένα αδεσποτάκι, αντί να αγοράζουμε ζώ που η αναπαραγωγή τους έχει αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Φυσικά καλό θα ήταν το κατοικίδιο να το στειρώσουμε, εκτός εάν θέλουμε να κρατήσουμε τα μικρά ή αν είμαστε σίγουροι για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη φροντίδα τους. Η στείρωση βοηθά την καλή υγεία του ζώου και εμποδίζει την αύξηση των αδέσποτων. Αλλά ακόμη κι αν δε θέλουμε να αποκτήσουμε κατοικίδιο, πάλι μπορούμε να φροντίσουμε τα αδέσποτα. Λίγο φαγητό και νερό σε ένα πιατάκι, εκεί σε μια γωνιά του πεζοδρομίου, δεν κοστίζει τίποτα. Για το αδεσποτάκι όμως είναι πολύτιμο. Κι αν δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αυτό, τουλάχιστον ας μην εμποδίζουμε εκείνους που μπορούν. Ας μην πετάμε το φαγητό που κάποιος άφησε στην άκρη του πεζοδρομίου, επειδή χαλάει την αισθητική μας. Βέβαια, πάντα υπάρχει και ο αντίλογος, εκείνος που υποστηρίζει πως υπάρχουν τόσοι άνθρωποι στον δρόμο κι εμείς ασχολούμαστε με τα ζώα. Προφανώς και πρέπει να βοηθηθούν και οι άνθρωποι αυτοί. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, ούτε και διαχωρισμού. Φιλανθρωπία και η φιλοζωία είναι εξίσου σημαντικές.
Κάπως έτσι καθιερώθηκε η 4η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων από κάποιους ανθρώπους που τα αγαπάνε και εκτιμούν την ύπαρξή τους. Αυτοί οι τρελοί -αν προτιμάτε- ξέρουν να σέβονται κάθε μορφή ζωής. Ας ευχηθούμε κάποτε αυτή η μέρα να ‘ναι μια απλή ημερομηνία στα ημερολόγιά μας.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.