Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε και που μπορεί να μην έπεσαν
στην αντίληψή σας, τις μαζέψαμε για να
ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!
1. Τελευταία, είναι γνωστό πως έχουμε μια καλή -εάν θέλουμε να είμαστε μετριόφρονες- εκπροσώπηση σαν χώρα στον αθλητικό κόσμο. Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, ο Λευτέρης Πετρούνιας και ο Εμμανουήλ Καραλής διακρίθηκαν στους τελικούς του παγκόσμιου κυπέλλου Κότμπους και στους αγώνες του Όσιγιεκ, αντίστοιχα. Όταν όμως μιλάμε για αυτούς τους δύο, το «διακρίθηκαν» σημαίνει χρυσά μετάλλια και νέα ρεκόρ. Η γιαγιά μου θα έλεγε «φτου, φτου» μην τα ματιάσουμε τα παιδιά και δε μένει παρά να συμφωνήσουμε.
2. Λίγο πιο μακριά, ένα εξίσου σπουδαίο γεγονός συνέβη στο Μικρολίμανο με την τοποθέτηση ενός «έξυπνου παγκακιού». Ένα χρήσιμο για τα άτομα με αναπηρία παγκάκι, όπου μπορούν να φορτίζουν το αναπηρικό τους αμαξίδιο, διαθέτει 8 θέσεις φόρτισης κινητών τηλεφώνων, δωρεάν Wi-Fi, νυχτερινό φωτισμό, φωτισμό περιβάλλοντος, και ξύλινα καθίσματα. Plus: λειτουργεί με ηλικιακή ενέργεια. Eco-friendly και πρακτικό. Από εμάς είναι ναι!
3. Ας μεταφερθούμε τώρα στην όμορφη Θεσσαλονίκη, όπου το Κοινωνικό Οδοντιατρείο της πόλης και η ΑΡΣΙΣ παρείχαν σε 3.000 άπορους και σε ευπαθείς ομάδες οδοντιατρική και ιατρική περίθαλψη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, και συνεχίζουν το νέο έτος. Πολλά, πολλά, thumbs up.
4. Λίγο πιο δίπλα, σε ένα σχολείο στο Πευκοχώρι, οι μαθητές μόλις έμαθαν ότι η συμμαθήτριά τους, Σμαράγδα, διαγνώστηκε με λευχαιμία αποφάσισαν να φτιάξουν έναν κουμπαρά για να την ενισχύσουν οικονομικά, πρωτοβουλία που επεκτάθηκε και σε γειτονικά χωριά της Χαλκιδικής. Εάν δε μας δίνει αυτό ελπίδα για το μέλλον, δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε.
5. Ελπίδα θα μπορούσε σίγουρα να μας δώσει και η μικρή Λούσι, η τυφλή 13χρονη πιανίστρια, η οποία έπαιξε μια από τις πιο απαιτητικές συμφωνίες του Σοπέν (που όπως και να το κάνεις καμία δεν είναι και πανεύκολη) στο πιάνο σε έναν σταθμό στο Λονδίνο. Εμείς ψάχνουμε ήδη εισιτήρια για να την ακούσουμε.
6. Μένοντας στα μουσικο-κοινωνικά δρώμενα, η δική μας «ιπτάμενη πιανίστρια» -όπως την αποκαλούν-, Ελένη Ξυδιά, παρουσίασε μια εξωπραγματική εικόνα που έπαιζε πιάνο πάνω στη λίμνη της Καστοριάς. Η τέχνη και η ομορφιά μπορούν σίγουρα να κάνουν λίγο καλύτερη την καθημερινότητά μας. ΥΓ. οραματιζόμαστε ήδη τη συνεργασία της μικρής Λούσι και της Ελένης.
7. Επιστρέφοντας στα παιδιά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ίσως το πιο διασκεδαστικό «φάρμακο» που έχει βρεθεί ποτέ. Δημιουργήθηκε ένα βιντεοπαιχνίδι που βοηθά τα παιδιά με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή τους. Η έρευνα έδειξε πως το 1/3 των παιδιών παρουσίασε αισθητά χαμηλότερη διάσπαση προσοχής μετά από χρήση του παιχνιδιού για 4 εβδομάδες. Περιμένουμε να το δούμε και στη συνταγογράφηση.
8. Και περνώντας στους σεισμούς στην Τουρκία, είχαμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε πέρα από αμέτρητες πράξεις ανθρωπιάς σε ανθρώπους και πολλές σε ζώα. Συγκεκριμένα, σκυλιά-διασώστες στο ταξίδι τους στο αεροπλάνο αντί να επιβιβαστούν στον χώρο των αποσκευών, έκαναν upgrade και μεταφέρθηκαν στις πρώτες θέσεις. Ελπίζουμε να τους έδωσαν πολλές λιχουδίτσες και χαδάκια.
9. Φήμες λένε -και καλό θα ήταν και να επιβεβαιωθούν- πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στον να καταργηθούν οι λέξεις «αρσενικό και θηλυκό», αλλά και κάθε τι άλλο μπορεί να μην είναι συμπεριληπτικό προς όλους. Άλλωστε, η επιστήμη, η φιλοσοφία και η ποίηση είναι για τ@ πάντ@.
10. Προσοχή! Η είδηση που πρόκειται να ακούσετε δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας και αποτέλεσμα χρήσης παραισθησιογόνων ουσιών, αλλά είναι απολύτως αληθινή. Επιστήμονες στο MIT δημιούργησαν σε 3D εκτυπωτή αληθινές καρδιές με σκοπό την αντικατάσταση των βαλβίδων. Στην τοποθεσία Γη δηλώνουμε ενθουσιασμένοι και αναμένουμε εξελίξεις. Όβερ.
Έρχονται οι μέρες του φωτός!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.