Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε
και που μπορεί να μην έπεσαν
στην αντίληψή σας, τις μαζέψαμε για να
ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!
1. Ο Nathan Wyburn είναι Ουαλός καλλιτέχνης ο οποίος δημιουργεί μοναδικά εκθέματα, τα οποία συνήθως απεικονίζουν τοπία κι είναι φτιαγμένα από φαγητό. Ναι, καλά διαβάσατε! Φαγητό. Λάχανα, καρότα, τυρί, θυμάρι, κρέμα γάλακτος. Έπειτα, δωρίζει τα έργα του σε φτωχούς κι άστεγους ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε, για να απολάυσουν την τέχνη του αλλά και το φαγητό που έρχεται με αυτήν.
Stonehedge. Πηγή
2. Ελληνίδα νηπιαγωγός αναδείχθηκε μέσα στους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου. Ο λόγος για τη Μαρίνα Ζαχαρία από τα Λαγυνά, η οποία ξεχώρισε ανάμεσα σε 7000 υποψήφιους, λόγω των πρωτοποριακών μεθόδων διδασκαλίας που μυούν τα μικρά παιδιά στην εκπαιδευτική ρομποτική κάνοντας το μάθημα παιχνίδι. Η βράβευσή της θα γίνει στις 8 Νοέμβρη στο Παρίσι σε κτιριακό συγκρότημα της UNESCO κι η ίδια δηλώνει πως νιώθει περηφάνια κι είναι τεράστια τιμή να βλέπει την αγάπη της για τα παιδιά και το επάγγελμά της να ανταμείβονται.
3. Η κινηματογραφική πορεία του Ρένου Χαραλαμπίδη τιμήθηκε με αναδρομικό αφιέρωμα στο «Museum of the moving image», στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα η ιστοσελίδα του «New York film expo» αναφέρει πως ο Ρένος ανήκει στην καλύτερη πλευρά της χώρας μας και του κινηματογράφου που αποτυπώνει τους σύγχρονους προβληματισμούς, ενώ η τέχνη απότελεί για εκείνον έργο ζωής ως καλλιτέχνη σε ρόλους ηθοποιού, μουσικού, σκηνοθέτη αλλά και σεναριογράφου.
4. Τα κέντρα δημιουργικής μάθησης στην Αθήνα ανοίγουν και πάλι από τις 22 Οκτώβρη και παρέχουν ελεύθερη συμμετοχή σε παιδιά σε εκπαιδευτικά Σαββατοκύριακα, που χαρακτηρίζονται από διασκέδαση και δημιουργικότητα. Τα εργαστήρια αυτά αποτέλουν έναν από τους πιο εποικοδομητικούς τρόπους ψυχαγώγησης των μικρών μας φίλων καθώς φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την παράδοση, την τέχνη, τον πολιτισμό μέσα από το παιχνίδι αλλά και μέσα από την προσωπική έκφραση της δημιουργικότητάς τους.
5. Η Γιώτα Γεωργοπούλου από την Πάτρα αποφοίτησε από το τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών στα 60 της χρόνια. Η Γιώτα είναι μητέρα τριών παιδιών αλλά και γιαγιά και μάλιστα δούλευε, ενώ ξεκίνησε αρχικά νυχτερινο σχολείο το 2011. Το 2017 έδωσε πανελλήνιες και πέρασε στη σχολή που ήθελε. Η ίδια λέει πως το πρώτο της όνειρο πραγματοποιήθηκε κι επόμενος στόχος της είναι να μάθει ξένες γλώσσες.
6. Η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης κι Ασύλου σε συνεργασία με τον διεθνή Οργανισμό Καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων παρουσίαζει τη νέα καμπάνια ενημερωτική κι εκπαιδευτική καμπάνια, με τίτλο «Με βλέπεις;», για τη σ3ξouαλική εκμετάλλευση κι εμπορία ανθρώπων. Η Ελλάδα αποτελεί τελικό σταθμό αλλά κι ενδιάμεση στάση για άτομα που έχουν πέσει θύματα εμπορίας, οπότε η ενημέρωση του κοινού αλλά και των αρμόδιων φορέων είναι επιτακτική.
7. Ξεκινά η πρώτη εβδομάδα γαστρονομίας για άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα. Ο ελληνικός οδηγός γαστρονομίας FNL σε συνεργασία με την Abbott και το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης «FreeStyle Libre 2» με το πρόγραμμα «Diabetes Dine Out» κινητοποίησαν εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα οποία διαμόρφωσαν το μενού τους, ώστε να είναι κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από διαβήτη, αναδεικνύοντας έτσι το δικαίωμα πάνω του ενός εκατομμυρίου πάσχοντων πολιτών στο καλό φαγητό.
8. H εταιρεία HistoSonics κι η ομάδα ογκολόγων που διαθέτει, δημιούργησαν μια συσκευή, η οποία μπορεί να καταστρέψει όγκους στο συκώτι παράγοντας συγκεκριμένους ήχους. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ιστοτριψία και βρίσκεται ήδη στη διαδικασία των πρώτων κλινικών δοκιμών, ενώ αποτελεί και πρόδρομο για πιθανή καταστροφή κι άλλων όγκων στο σώμα με τον ίδιο τρόπο.
9. Η Καρίν είναι η πρώτη γυναίκα στον κόσμο με προσθετικό μέλος σε σημείο κάτω του αγκώνα. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει καθώς ο πόνος που μπορεί να προκαλεί ένα τέτοιο προσθετικό μέλος σε εκείνο το σημείο του σώματος είναι σημαντικός. Για την επιτυχία αυτής της εγχείρησης συνεργάστηκαν πολλοί επιστήμονες κι απέδειξαν πως με την υπάρχουσα τεχνολογία κάτι τέτοιο είναι πλέον πιθανό και βιώσιμο.
10. Η 23χρονη Διάνα Βουτυράκου κατέκτησε το πρώτο βραβείο στην παγκόσμια Έκθεση Νεανικής Καινοτομίας και Τεχνολογίας που έλαβε χώρα στη Σαγκάη. Η Διάνα, είναι απόφοιτη του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου κι έχει εξειδίκευση στη Ρομποτική Χειρουργική. Επιπλέον, είναι συνιδρύτρια της ΜΚΟ «Unique Minds» στην οποία διδάσκει ρομποτική αλλά και βοηθά νέους στην απόφαση του ακαδημαϊκού προσανατολισμού τους. Όνειρό της είναι να ασχοληθεί με τη ρομποτική χειρουργικη σε ερευνητικό επίπεδο κι εμείς της το ευχόμαστε!